Košarka

Banić i Markota izbacili Sutona

Borna Rupnik • utorak, 12.01.2010.
Banić i Markota izbacili Sutona
Foto: EPA

Spartak iz Sankt Peterburga okončao je svoj europski put na vrlo težak način - tijesnim porazom u produžetku. Razlog za slavlje tako je dobio Turk Telekom, a raduju se još Panellinios, Gran Canaria, CEZ Nymburk i Brose Baskets, koji su u posljednjem kolu osigurali plasman u sljedeći krug...

Skupina E: Spartak ispao u produžetku

Pravi je triler u Sankt Peterburgu ostavio košarkaše Spartaka u nevjerici. U susretu trojice hrvatskih igrača - Gorana Sutona u ruskom te Marka Banića i Damira Markote u španjolskom dresu - pobjedu su nakon produžetka odnijeli stanovnici Bilbaa. Odlučujuća je slobodna bacanja pogodio Seibutis, a Fields je promašio Spartakov šut za pobjedu. Suton je odigrao 15 minuta (11 koševa, 2 skoka, 1 asistencija, 1 blokada), Banić je za 22 minute ubacio 8 poena (uz 5 skokova, 1 asistenciju, 1 blokadu, 1 osvojenu i 3 izgubljene lopte), a Markota je na parketu proveo čak 41 minutu. Ostvario je učinak od 8 koševa, 4 skoka i 2 asistencije.

Mjesto u sljedećoj fazi natjecanja tako je Rusima oduzeo Turk Telekom, sigurnom pobjedom protiv Spirou Basketa u Belgiji. Sve je bilo gotovo u prvom poluvremenu, koje su Turci dobili sa 17 koševa prednosti, a ostatak je bio tek rutinsko odrađivanje posla do konačnih 74:61.

Skupina F: Crvena zvezda ispred Benettona

U izravnom okršaju za prvo mjesto u skupini F snage su u Beogradu odmjerili Crvena zvezda i Benetton iz Trevisa. Gosti su bolje otvorili susret i vodili do 13. minute, kada domaćin serijom 10:0 preokreće stanje na semaforu. Grčevita borba nastavila se do poluvremena, ali u nastavku Crvena zvezda preuzima konce igre u svoje ruke i čuva vodstvo da bi u završnici potpuno dotukla goste (104:83).

Taylor i Kikanović zabili su preko 20 koševa za Beograđane, a najraspoloženiji u redovima Benettona bili su Neal i Rivers. Davor Kus odigrao je 33 minute, uz 11 koševa, 4 asistencije i 2 skoka, dok je Sandro Nicević za 26 minuta ubacio 9 poena, uz 4 skoka i 1 asistenciju. U drugom susretu, koji se igrao samo za prestiž, Cholet je u posljednje četiri minute bio prisebniji od moskovskog Dinama (75:70) i ostavio Ruse na nuli. Istaknuli su se Mejia (25 koševa) s jedne i Bikov (23 koša) s druge strane.

Skupina G: Pobjeda označila prolaz

U iznimno neizvjesnom raspletu skupine G najbolje su se snašli Panellinios i Gran Canaria. Čak su tri momčadi tražile pobjedu koja znači plasman u idući krug, a praznih je ruku ostao francuski Nancy, izgubivši obračun s izravnim konkurentom iz Grčke. Nakon 35 minuta potpuno izjednačene utakmice i 62:62 Panellinios radi seriju 15:2 i naizgled lakoćom dobiva presudni dvoboj. Ključnu je ulogu s 28 pogodaka odigrao Davis.

Gran Canariji trebali su bodovi iz Poljske. Turow Zgorzelec pružio je sasvim solidan otpor i ponudio tvrdu utakmicu do samog kraja (75:70), ali Španjolci su dobrim momčadskim učinkom pokazali nijansu više i poništili dobru igru raspoloženog Wrighta koji im je ubacio 16 koševa.

Skupina H: Brose Baskets proslavio poraz

Gužva na vrhu skupine H pripala je češkom CEZ Nymburku. Česi su prohujali Latvijom (85:59) i potvrdili Ventspilsovu ulogu fenjeraša. Domaćin se niti u jednom trenutku nije mogao ponadati pozitivnom rezultatu.

O drugom putniku u nastavak natjecanja odlučivala je utakmica talijanske Bielle i njemačkog Brose Basketsa. Pobjeda je naposljetku pripala domaćoj ekipi (80:72), no kako se na tablici zatvorio krug tri momčadi s po četiri pobjede, drugo je mjesto pripalo gostima.

Eurokup, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Zenit St. Peterburg88:89 *Dominion Bilbao Basket
Proximus Spirou61:74Türk Telekom BK
1Dominion Bilbao Basket 60+78
2Türk Telekom BK 33+27
3Zenit St. Peterburg 33-6
4Proximus Spirou 06-99

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!