Tenis

Mektić pokleknuo u trećem setu

Maja Giljanović • srijeda, 13.01.2010.
Mektić pokleknuo u trećem setu

Nikola Mektić se u svom debiju na Grand Slam turnirima pokazao u solidnom svjetlu. 21-godišnji je Zagrepčanin u prvom kolu kvalifikacija Australian Opena sat i pol igrao na visokoj razini prije nego je Južnoafrikanac Van Der Merwe odjurio u trećem setu i prošao u drugo kolo.

Nikola Mektić koji na početku 2010. zauzima 322. mjesto proteklih je godina sredinom siječnja nastupao na Futuresima - 2008. u Sunderlandu (prvo kolo), a 2007. Bergheimu (treće kolo kvalifikacija) - ali ovog je puta za start sezone odabrao kvalifikacije Australian Openu.

Mektić je od srpnja prošle godine svoj ranking poboljšao više od 200 pozicija (ljetos je bio 555., a najbolji mu je plasman 315. iz studenog), a nakon što je osvojio Futurese u Doboju, Brčkom, Vinkovcima, Čakovcu i Osijeku, prebacio se na Challengere.

Koliko god je izgubio i u prvom kolu Aachena i u prvom kolu Yokohame i u prvom kolu Toyote, toliko su mu Przysiezny, Im i Iwami ukazali na detalje na koje se mora usredotočiti, opipao je puls igrača rangiranih u Top 200 (Przysieszny je primjerice 190. igrač svijeta) i odlučio se na debi na Grand Slamu.

U prvom kolu je izvukao Izaka van der Merwea. Južnoafrikanac je 283. igrač svijeta (223. u ožujku lani), prošli tjedan je igrao u Dohi (izgubio u kvalifikacijama od Beckera), nije stranac u kvalifikacijama na Grand Slam turnirima (2008. je izborio Wimbledon), a lani je u kvalifikacijama U.S. Opena izgubio od Roka Karanušića (3:6, 3:6).

Od Karanušića je izgubio i koncem prošle godine u Tiburonu (2:6, 6:4, 3:6), a ni Mektić se nije pokazao mačjim kašljem. Davis Cup reprezentativac JAR-a je osvojio prvi set (6:3), ali je naš 21-godišnjak izjednačio u drugom (6:4) i nakon sat i pol izjednačenog tenisa izborio treći set.

Van Der Merwe je, međutim, podigao razinu svoje i iskoristio pad u Mektićevoj igri. Zagrepčanin je u odlučujućem setu ubacio samo 53 % prvog servisa (Van Der Merwe 86 %), osvojio samo 25 % poena nakon prvog servisa (Van Der Merwe 68 %), nije iskoristio nijednu od dvije break-lopte, a svoj je servis izgubio tri puta (6:0).

Australian Open, 1. kolo kvalifikacija:
MEKTIĆ (Hrvatska) - Van Der Merwe (Južnoafrička Republika) 3:6, 6:4, 0:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!