Nogomet

Slabašni Gabon šokirao Kamerunce

Ivana Spahija • srijeda, 13.01.2010.
Slabašni Gabon šokirao Kamerunce
Foto: EPA

Nogometaši Kameruna predvođeni Interovom zvijezdom Samuelom Eto'om doživjeli su šok u samom otvaranju nastupa u afričkom Kupu nacija. Relativno slaba reprezentacija Gabona s minimalnih 1:0 uzela je sva tri boda jakom Kamerunu i već unijela pomutnju u rasplet skupine. Iako na papiru jači, reprezentativci Kameruna protiv Gabona su se u prvom dijelu potpuno izgubili na terenu, a Gabonce je u nastavku obranama spašavao raspoloženi vratar Ovono...

Pravi šok za Kamerun dogodio se već na samom otvaranju kupa nacija, finalist prošlog izdanja prvenstva Afrike upisao je iznenađujući poraz od Gabona rezultatom 1:0. Reprezentacija koja se nije uspjela kvalificirati na prethodna četiri Kupa nacija uzela je vrijedna tri boda jakom Kamerunu te Eto'ou i društvu zakomplicirala put prema četvrtfinalu, a sebi otvorila put prema najboljih osam momčadi Afrike.

Lošu igru nogometaši Kameruna su najavili već u prvoj minuti susreta kada je Ambourouet uputio udarac prema vratima Kameruna kojeg je domaći vratar Kaméni promašio, ali je Kamerunce od pogotka spasio branič Song. Ipak, niti Kamerun nije ostao bez prilike za vodstvo, Emana je u osmoj minuti lijepo prošao dvojicu braniča i uputio udarac prema golu Gabona, ali je na mjestu bio Ovono.

Vezane vijesti

Nakon priličnog pritiska na kamerunsku obranu, nogometaši Gabona došli su u vodstvo u 17. minuti susreta, i to ponajviše zbog loše reakcije u obrani Kameruna. Meye je uputio prilično traljavo dodavanje prema Cousinu, tu je loptu pokušao raščistiti Song, ali ju je dodao upravo Cousinu, koji je potom s lakoćom matirao Kaménija za vodstvo Gabona od 1:0.

Taj je pogodak još više pokopao Kamerunce, Cousin je u 22. minuti bio u prilici povisiti vodstvo Gabona na 2:0, ali su njegov pokušaj jedva raščistili kamerunski braniči. Gabonci su veliku priliku za povećanje rezultata propustili i u 26. minuti kada je, nakon izvedenog udarca iz kuta, N'Guema gađao malo pokraj gola u trenutku kad je kamerunski vratar već bio svladan.

Po povratku iz svlačionice na teren je istrčao drugačiji Kamerun, koji je počeo stezati obruč oko gola Gabona. Kamerunci su veliku priliku za izjednačenje propustili u 51. minuti, Tchoyi je odlično odradio posao po desnoj strani obrane Gabona i centrirao za Weba, koji je potom loptu poslao daleko pokraj gola. Četiri minute kasnije Emana je isprobao svoj udarac iz daljine, ali je Ovono s lakoćom ukrotio tu loptu.

Gabonce je u 63. minuti prava sreća spasila od primljenog pogotka, jedan od braniča Gabona je glavom uputio loptu prema vlastitim vratima, ali je Ovono također glavom odbio tu loptu. Mreža Gabona ostala je netaknuta i u 72. minuti, prvo je Eto'ov udarac raščistila obrana Gabona, loptu je prihvatio Idrissou, ali je njegov pokušaj zaustavio Ecuélé.

Uslijedilo je pravo bombardiranje gola Gabona, Makoun je u 75. minuti loše gađao pokraj gola, a tri minute kasnije neprecizan je bio i Tchoyi. Sreća je ponovno pomazila Gabon u 80. minuti kada je lopta ispala Ovonu nakon udarca Geremija, ali su i to neutralizirali gabonski braniči. Niti šest minuta sudačke nadoknade nije bilo dovoljno Kameruncima da uzmu barem bod Gabonu, koji je iskoristio loš početak četverostrukog afričkog prvaka i uspio sačuvati prednost za vrijedna tri boda i nadu u moguće preživljavanje u skupini. Kamerun će imati nešto teži posao od očekivanog, no unatoč početnom kiksu, za očekivati je kako će Eto'o i društvo ipak pronaći put prema plasmanu u četvrtfinale.

Afrički kup nacija, skupina D, prvo kolo: Kamerun - Gabon 0:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH14.01.2010. u 01:05
    Nekada su Kamerunci bili najjači a vidi ih sada, može ih pobijediti i Zapadna Sahara.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik13.01.2010. u 19:42
    aauuuu sto je ovo prvenstvo interesantno prvo Togo napadnu pa Angola prokocka 4:0,Obala Bjelikosti remi i sad Kamerun izgubio eto Egipat je jedini koji se moze pohvalit da je dobro prosao ah ti faraoni najaci su
    Obrisan korisnik