Košarka

Cibonin euroligaški dan D

Ivor Krapac • četvrtak, 14.01.2010.
Cibonin euroligaški dan D
Foto: Kristijan Komarica

Posljednji nastup u prvom krugu odredit će ovosezonsku euroligašku sudbinu košarkaša Cibone. Put kroz skupinu A donio je i dobra i loša izdanja, kako se moglo i očekivati od obnovljene i mlađe momčadi Cibosa - no, bilo je dovoljno dobro u Draženovom domu u ogledu s Asvelom pada odluka o prolasku u Top 16, cilju koji bi bio velik uspjeh za Velimira Perasovića i njegove igrače...

Cijela sezona u 40 minuta, ili možda i više, ukoliko bude produžetka - fraza koja se koristi i kad treba i kad ne treba u ovom slučaju zvuči prikladno i dobro opisuje Ciboninu euroligašku situaciju uoči ogleda s Asvelom. Sve što se dosad u skupini A događalo bit će u drugom planu u četvrtak s početkom u 20 sati, čim Cibosi krenu po željenu pobjedu s više od tri razlike koja u bilo kojoj varijanti donosi proboj među posljednjih 16 u Europi.

Momčad Velimira Perasovića će se u utakmici odluke nadati boljim vijestima nego u prvom dvoboju s Asvelom, uz 71:68 za domaće krajem studenog u Villeurbanneu, što je i namjestilo aktualni Cibonin lov na više od tri razlike. Cibosi su te večeri pokazali da znaju i mogu protiv Asvela, na ulasku u posljednju četvrtinu vodili s 15 razlike, unutar posljednje tri minute još imali 64:53 - pa potpuno posustali kada se činilo da se to više ne može izgubiti.

Vezane vijesti

Ako je završnica bila loša, a objektivno, bila je iznimno loša, sve ostalo iz susreta u Francuskoj budi nadu uoči ogleda u Draženovom domu - Velimir Perasović objeručke bi prihvatio reprizu većeg dijela utakmice u Villeurbanneu. "Odmah bi potpisao da uđemo s 11 razlike u zadnje tri minute, pa ako izgubimo, svi na harakiri", našalio se najavljujući posljednji nastup u prvom krugu, upozoravajući da je Asvel jednostavno takav - može i sustići zaostatak, ali i ispustiti veliku rezultatsku prednost.

"Puno su popravili igru, podignuli se u odnosu na početak sezone, pokazali su da su u stanju nositi se sa svakim, osobito na gostujućim terenima. Napomenuo bih da su dobili Fenerbahče u Turskoj, sa Sienom su igrali praktički tri četvrtine u egalu, pred sam kraj utakmice bili su u igri, a na Barceloninom terenu odigrali su puno bolje nego kod kuće protiv njih. S obzirom na svoj atletski potencijal i kvalitetu igrača, na gostujućem terenu mogu igrati sa svakim suparnikom."

Bobby Dixon, koji je potopio Cibose u završnici utakmice u Villeurbanneu, Rawle Marshall, sada još uigraniji sa suigračima, Mindaugas Lukauskis, čovjek s litavskim reprezentativnim pedigreom - Cibonin trener istaknuo je nekoliko aduta u momčadi Vincenta Colleta, posebno izdvajajući svestranog centra Alija Traorea, čija je uloga osobito važna.

"Traore im je u ovom trenutku najkvalitetniji igrač, oko njega se vrti sva igra. Traže ga u situacijama pick&rolla, igra sjajno između linija, kažnjava svaku grešku - to je jedan od atipičnih centara, ima igru i licem i leđima košu", opisao je Peras francuskog reprezentativnog centra, dodajući da treba voditi računa i o svima ostalima: "Igramo protiv izuzetno kvalitetne momčadi, neće nam biti dovoljna samo borbenost, nego ćemo trebati odigrati i kvalitetnu utakmicu."

Asvel voli odigrati izvan kontrole, pomalo divlje, dok je Cibonina glavna snaga u kvalitetnoj obrani i što više racionalnosti u napadu, ukoliko se već ne otvori prilika za bijeg u kontru - tako se rasplela utakmica u Francuskoj, većim dijelom susreta stilom koji odgovara Cibosima, a u završnici načinom igre koji je nametnula Colletova momčad, a slično bi mogle biti postavljene stvari i u Draženovom domu. Dakako, bez jednog jako važnog Perasovićevog aduta, ozlijeđenog kapetana Marina Rozića, koji će sigurno nedostajati - a koliko, vidjet će se tek na parketu.

Ukoliko svi ostali daju više, pogotovo Bojan Bogdanović i Robert Troha koji bi mogli dobiti najviše Rozićevih minuta, moglo bi ići i bez kapetana, što je Perasović poželio za četvrtak odluke. Asvel zasigurno može biti neugodan u gostima, motiv im neće biti ništa manji nego Cibosima s obzirom da je i njima sve na kocki u borbi za Top 16, što obećava 40 ili više minuta teške borbe u kojoj je teško odrediti favorita.

Trebat će uobičajeni angažman u obrani, što više raspoloženih u napadu, što bolja atmosfera i vjetar u leđa s tribina - a ukoliko se sve poklopi, smiješi se vrijedna pobjeda i velik uspjeh skupine igrača i njihovog trenera koji su, sa svim financijskim problemima koji su pogodili klub, zaslužili najmanje toliko.

Euroliga, skupina A, 10. kolo:
Cibona - Asvel 20 h (HTV 2)

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cibona73:71ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe68:76Žalgiris
Barcelona85:70Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Cibona73:71ASVEL Lyon-Villeurbanne
Fenerbahçe68:76Žalgiris
Barcelona85:70Montepaschi Siena
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Filip Jicha14.01.2010. u 19:26
    sretno ciboni!
    Filip Jicha
  • ALGHAZANTH14.01.2010. u 13:51
    Vidimo se pred TV ekranom jer sam predaleko pa ne mogu biti na licu mjesta.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik14.01.2010. u 09:14
    Vidimo se u Draženovom domu u 20.00! Heja Heja Cibosi!
    Obrisan korisnik