Rukomet

Danski problemi s obranom

Mihaela Bradovski • četvrtak, 14.01.2010.
Danski problemi s obranom
Foto: Kristijan Komarica

U skupini B rukometnog Eura u Austriji snage će odmjeriti Danska, Island, Austrija i Srbija. Momčad aktualnih prvaka najveći je favorit za prolaz i sve osim njega bilo bi veliko iznenađenje. Island i Srbija u odnosu na Austriju imaju nešto veće izglede za optimizam i nastup u drugom krugu...

Danska

Muška rukometna reprezentacija Danske, za razliku od svojih kolegica, srca nacije osvojila je tek 2002. godine osvajanjem brončane medalje na EP u Švedskoj. Iduće su godine također bile više nego uspješne za Dance, predvođene Larsom Christiansenom, Kasperom Hvidtom, Michaelom Knudsenom i Lasse Boesenom. Broncom su se okitili i na iduća dva europska natjecanja, kao i na svjetskoj smotri 2007. godine. Na nadolazeće Europsko prvenstvo putuju kao branitelji naslova, a to im je za sada i najsjajnija medalja u kolekciji.

Današnja danska garnitura sastavljena je u potpunosti od igrača koji su ponikli u slavnoj domaćoj rukometnoj školi, gdje se njihov talent otkriva u najranijoj dobi i pomno brusi kako bi jednoga dana mogli konkurirati za izabrani sastav Danske. Oko pronalaska novih talenata nemaju problema, trenutno u sastavu imaju dva iznimno perspektivna igrača: 22-godišnjeg Mikkela Hansena i vratara Niklasa Landina, koji su sa juniorskom momčadi osvojili zlato na SP-u 2007. i EP-u 2008. godine, te srebro na smotri najboljih mladih reprezentacija svijeta prošle godine.

Reprezentaciju će na terenu i na ovom prvenstvu predvoditi Christiansen i Hvidt, vođenje s klupe posao je Ulrika Wilbeka, jednog od najvećih rukometnih stručnjaka današnjice. Wilbek je kao "šef" ženske reprezentacije osvojio zlato na svim velikim natjecanjima, uključujući i Olimpijske igre. Pod njegovim vodstvom Danska je jedan od najvećih favorita i ovog prvenstva, nepoznanica unutar momčadi nema, motiv je velik, a zanimljivo će biti pratiti na koji će se način momčadi adaptirati spomenuti mladi igrači.

"Igrači u mojoj momčadi već se sjajno poznaju i to nam je jedan od najvećih pluseva na kojima temeljimo vjeru u dobar plasman. Istina, konkurencija je sve žešća, sve je više momčadi kvalitetom spremno izboriti pobjednički podij. U Austriji će biti teško, najveća nam je želja potvrditi zlato, ali za to će mnogo toga morati ići zacrtanim putem, po našem", izjasnio se Wilbek nekoliko dana uoči novog natjecanja.

U pripremnom razdoblju u napadačkom dijelu igre sve je išlo po planu, no obrana je na trenutke izgledala problematično i propusno. 31-godišnji Lars Jorgensen "general" je obrambene linije Danske. "Naša nova obrana dokazala se u pripremnim susretima, ali i dalje ima detalja koje pokušavamo popraviti. Nije lako u kratkom vremenu bez većih problema u momčad uvrstiti nove igrače, nama to ide prilično dobro, no pravo ćemo stanje znati tek nakon prvih susreta u Austriji."

Prošle su godine, na Svjetskom prvenstvu održanom u Hrvatskoj osvojili četvrto mjesto.

Island

Island je rukometni svijet zaprepastio 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu. Prvo su iznenađenje priredili kada su porazili velesilu Njemačku, pokleknula je pred njima i Poljska, a zatim i Španjolska. U finalu su poraženi od Francuza sa samo pet pogodaka razlike, dovoljno za jedinu medalju u povijesti. Srebrni su u svojoj zemlji dočekani kao heroji, no SP u Hrvatskoj nisu vidjeli, pa im je borba u Austriji nova prilika da dokažu kako nisu bili tek prolazno iznenađenje.

Gudmundur Gudmundsson graditelj je tog jedinstvenog uspjeha islandskog rukometa, a EP pred vratima velika je prilika i njemu da se dokaže kao konstanta. Najveća su mu prednost "hladna glava", ali i zrelost u radu i odlukama. Iako se prošlih kvalifikacija nerado sjećaju, Savez mu i dalje ukazuje povjerenje, smatrajući da je i dalje najbolja osoba za posao koji obavlja.

"Morat ćemo se othrvati očekivanjima koje su pred nas stavili naši navijači i ne dopustiti da se zanesemo. Srebrna medalja u Pekingu nije garancija uspjeha iako nam daje određenu dozu optimizma. Svi znamo da Island nikada nije bio uspješan na dva uzastopna velika natjecanja. To će sada biti naš cilj, potvrditi se među top momčadima i dokazati kako Peking nije bio izoliran slučaj. Ukoliko uspijemo svoje glavne igrače sačuvati od ozljeda i ako nam i sreća malo pripomogne smatram da možemo do polufinala. Momčad je još bolja nego na Olimpijskim igrama, pojačali smo se odličnim mladim igračima i može se reći kako smo s pravom optimistični."

Dokazanom Olafssonu, Sigurdssonu, Gudmundssonu i Stefanssonu izbornik je priključio 22-godišnjem Sigurbergura Sveinssona i dvije godine starijeg Bjorgvin Pall Gustavssona, a hoće li oni činiti dobitnu kombinaciju vidjet će se već u susretima skupine B. Na prvenstvo su se plasirali zahvaljujući prvom mjestu u kvalifikacijskoj skupini, u osam susreta upisali su pet pobjeda i tri poraza.

Austrija

Austrija se zahvaljujući domaćinstvu po prvi puta u povijesti plasirala na jedno veliko rukometno natjecanje. Pred svojim će navijačima pokušati dohvatiti zadani cilj, a to je prolazak skupine B. Težak će to posao biti za igrače Dagura Sigurdssona, no upravo se zbog brojne potpore imaju pravo nadati ostvarenju cilja. I činjenica da su u rukometnom svijetu prilična nepoznanica moglo bi im donijeti prednost, iako sami ne računaju na to.

Okosnicu momčadi čini Vikrot Szilagyi i lijevo krilo Konrad Wilczynski, te Patrick Folser, Max Wagesreiter, Mare Hojc, Nikola Marinovic, Bernd Friede, Vitas Ziura i Damir Djukic. Sigurdsson je uvjeren kako se pod njegovim ravnanjem nalaze najbolji rukometaši koje Austrija za sada može ponuditi, te se nada kako će oni na terenu opravdati njegovo povjerenje.

"Imamo sjajan potencijal, Euro je velik izazov za nas. Nitko ne zna kakvi smo u ovoj konkurenciji, a mi se nadamo da će rezultati tokom prvenstva govoriti u našu korist." Interwetten kup, posljednja provjera pred EP za Austriju je završila neslavno, poraze je upisala protiv sva tri protivnika: Hrvatske, Poljske i Mađarske.

Nakon test susreta svoje je mišljenje o ovoj reprezentaciji dao i Lino Červar. "Riječ je o dobroj momčadi s nekoliko kvalitetnih igrača koji igraju u snažnoj njemačkoj ligi. Uz potporu navijača mogli bi svakome zagorčati."

Srbija

Do 2006. godine Srbija se natjecala zajedno s Crnom Gorom pa u ovom sastavu momčad broji slabe rezultate na međunarodnoj sceni. Nakon propuštenog SP 2007., EP 2008., te Olimpijskih igara godine kasnije, na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj zauzeli su zadovoljavajuće osmo mjesto.

Sead Hasanefendić za nadolazeće je prvenstvo okupio kadar u kojem dominiraju igrači iz najjačih europskih liga. U pripremnom je razdoblju većih problema imao tek oko Milana Torbice, no EHF mu je na kraju odobrio sudjelovanje na prvenstvu.

A isto je razdoblje obilježila i pobjeda protiv Francuske u test susretu. U protivničkom sastavu nije bilo Karabatića, Julesa i Guigoua, ali oslabljena je zaigrala i sama Srbija - nastup nisu upisali Pejanović, Nikčević, Stanković, Stojković, Vučković i Tubić. Najzaslužniji za 30-28 pobjedu odličan je ulazak u susret, ali i raspoloženi Petar Nenadić.

"Nalazimo se u teškoj skupini s aktualnim prvacima, srebrnim Islandom i Austrijom koja nastupa kao domaćin. Za sada nam je najvažnije da prođemo skupinu, a za dalje imamo želju, utakmicu po utakmicu postići što bolji rezultat. Pa da s njim na što bolji način dočekamo iduće Europsko prvenstvo u Srbiji, 2012. godine", najavio je planove za Austriju izbornik Hasanefendić.

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • irilov15.01.2010. u 17:29
    srbiji izuzetno pasu skandinavske sa svojim 6-0 obranama, tako da ja prognoziram prolaz srbije sigurno, te islanda isped danske cak...
    irilov
  • ALGHAZANTH14.01.2010. u 21:52
    Danska i Island imaju najviše šansi za prolazak skupine dok Austrija nema ni teoretske, upisat će sva 3 poraza.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik14.01.2010. u 19:19
    bice zanimljivo nebih rekao za Dansku da je favorit tu je cak i Francuska i Hrvatska bice zanimljivo
    Obrisan korisnik