Nogomet

Slavlje Angole

Nikola Vlahović • četvrtak, 14.01.2010.
Slavlje Angole
Foto: EPA

Drugu utakmicu skupine A večeras su odigrali domaćin Angola i Malavi, koji su se nenadano nakon prvog kola našli na čelu skupine s osvojena tri boda. Iako je prvo poluvrijeme završilo bez pogodaka, u nastavku je Angola svladala otpor gostiju i nije dopustila novo iznenađenje...

Nakon što su "prokockali" vodstvo protiv Malija u prvom kolu, domaćini su imali imperativ pobjede protiv Malava, koji su neočekivano svladali Alžir u prvom kolu s tri gola razlike. Odmah na početku domaćini su zamalo poveli. Grešku u veznom redu Malavija iskoristili su domaćini i na ubačenu loptu Flavija odlično je natrčao Manucho koji je voleom pucao, ali vratar gostiju Sanudi uz pomoć vratnice čuva svoju mrežu.

Osim te prilike Angole, prvih petnaestak minuta utakmice je prošlo u izjednačenom ritmu na terenu. Iako su domaćini imali blagu incijativu igra se uglavnom odvijala na sredini terena uz dosta pogrešaka s obje strane. Drugu priliku na utakmici imali su domaćini u 26. minuti, sa vrha šesnaesterca pucao je Flavio, ali njegov udarac je išao po sredini gola, tako da nije bilo problema za gostujućeg vratara. Nakon prvih pola sata igrači Malavija polako su preuzeli igru i s vrlo pokretljivim veznim redom ne daju domaćinima da im ozbiljnije zaprijete. Međutim, to je kratko trajalo, već u 33. minuti obrana gostiju napravila je pogrešku i sam ispred vratara našao se Manucho, ali njegov udarac odlično brani Sanudi.

Vezane vijesti

Prvu zamjenu domaći izbornik napravio je već u 34. minuti, igru ja napustio Gilberto, a umjesto njega je ušao Januana. Malavi su uputili prvi udarac prema domaćem vrataru u 36. minuti, napadač gostiju pucao je ravno u vratara Carlosa. Odličnu akciju su izveli igrači Malavija u 40. minuti. Nakon duplog pasa, sa boka je lijepo loptu ubacio Chavula a u šesnaestercu Angole odlično je reagirao Wadabwa koji petom puca uz vratnicu, ali vratar Carlos odličnom paradom čuva svoja vrata.

Domaćini su sve pokušali da na odmor odu s prednošću, ali obrana gostiju uspjela je obraniti svoja vrata. Četvrti sudac pokazao je da će se još igrati duge četiri minute za igrače Malavija. U sudačkoj nadoknadi domaćini su ponovno imali lijepu priliku. Pored korner zastavice loptu je izborio Stelvio i lijepim ubačajem pronašao Flavija koji glavom puca nekoliko centimetara iznad gola. Premda su domaćini bili bolja ekipa u prvom poluvremenu, nisu uspjeli svladati gostujućeg vratara, te se na odmor otišlo bez pogodaka.

Odmah na početku drugog poluvremena domaćini zasluženo dolaze u vodstvo. Na odlično ubačenu loptu s lijeve strane natrčao je Flavio i glavom je zakucao u desni kut gostujućeg čuvara mreže. Taman kad se primirilo veselje na stadionu, Angola je postigla i drugi gol. Veliku pogrešku napravio je branič Malavija Mponda u 54. minuti, Manucho mu je oduzeo loptu na vrhu šesnaesterca i lagano je pospremio iza nemoćnog vratara Sanuda. Nakon ovog pogotka stadion je "eksplodirao" od veselja.

Iako su imali prednost od dva gola, domaćini su i dalje napadali i prijetili iz svih situacija, a najviše iz daljine. U drugom poluvremenu Angola je totalno dominirala utakmicom, dok su se gosti uglavnom branili i pokušavali nešto napraviti naprijed, ali bezuspješno. U 77. minuti nastala je gužva i naguravanje na terenu, nakon što je Zakazaka bespotrebno faulirao Mabinu, a sudac ga je "nagradio" žutim kartonom.

Do kraja utakmice nije bilo previše uzbuđenja, Angola je mirno privela utakmicu kraju, a unatoč večerašnjem porazu Malavi su još u igri za prolaz skupine. Ovom pobjedom domaćini su izbili na čelo skupine A sa četiri boda, dok Malavi i Alžir imaju po tri boda, na začelju skupine neočekivano se nalazi Mali sa samo jednim bodom.

Afrički Kup nacija, skupina A, drugo kolo: Angola - Malavi 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH14.01.2010. u 22:23
    Angola je nešto naučila iz one prve utakmice, danas protivniku nisu pružili nikakvu šansu i zasluženo su pobijedili.
    ALGHAZANTH