Nogomet

Video: Kamerun teško do bodova

Nikola Vlahović • nedjelja, 17.01.2010.
Video: Kamerun teško do bodova
Foto: EPA

Iako je slovio kao favorit skupine D, Kamerun se nakon prvog kola našao na začelju skupine bez bodova, dok se Zambija s jednim bodom nalazila na drugom mjestu u skupini. U utakmici koja je imala triler završnicu Kamerun je svladao Zambiju 3:2...

Hladan tuš kako za igrače tako i za navijače Kameruna dogodio se već na početku utakmice. U sedmoj minuti Zambija je došla u vodstvo pogotkom Mulenga. Odlično je lijevu stranu probio Felix Katongo neugodno ubacio pred gol Kameruna, gdje Rigoberto Song nespretno reagira i pogađa lijevu vratnicu svog gola, lopta se odbija do Mulenge koji je lagano posprema u praznu mrežu.

Nakon primljenog gola Kamerun se uspio konsolidirati i nekoliko puta je pokušao zaprijetiti golu Zambije. Najbliže je bio Samuel Eto'o u 18. minuti, lijepo se oslobodio svog čuvara i s vrha šesnaesterca je uputio udarac koji je otišao pored gola. Osim pogotka Mulenge i par poluprilika Kameruna u prvih pola sata gledatelji na stadionu nisu imali više što vidjeti. Kamerun je pokušavao kombinirati ali sve pokušaje igrači Zambije zaustavljali su bez većih problema.

Kamerun je mogao izjednačiti u 34. minuti, snažno je pucao Makoun, ali lijepom paradom Mweene čuva svoja vrata. Već u 37. minuti Zambija je skoro povećala svoju prednost. Topovski udarac s 30 metara prema golu Kameruna uputio je Kalaba, Kameni je uspio obraniti udarac, lopta se odbila do Christophera Katonga koji puca, a Kameni još jednom efektno brani.

Na odmor se otišlo s minimalnom i zasluženom prednosti Zambije, koja je mogla biti i veća da su napadači Zambije imali malo više koncentracije u pojedinim situacijama. Igrači Kameruna mogu biti razočarani svojom igrom u prvih 45 minuta i zasigurno će im trener Paul Le Guen imati mnogo toga za reći u svlačionici.

U drugo poluvrijeme Kamerun je krenuo s dva nova lica na terenu. Umjesto igrača koji su ostali u svlačionici na teren su istrčali Idrissou i Binya. Francuski strateg na klupi Kameruna zasigurno je servirao "jezikovu juhu" svojim igračima u svlačionici, jer je Kamerun ušao vrlo hrabro u drugo poluvrijeme da što prije dođu do izjednačenja. Kamerun je postigao pogodak u 58. minuti, ali sudac ga je poništio jer se Rigoberto Song našao u vrlo sumnjivom zalađu.

Zambija je mogla povećati svoju prednost u 62. minuti da su napadači bili malo lukaviji. Ubačenu loptu iz slobodnog udarca, koja je padala ispred golmana uspjela su promašiti oba napadača Zambije. Ipak Kamerun je došao do izjednačenja u 68. minuti, uz veliku pomoć vratara Zambije ispod kojeg je lopta ušla u gol, strijelac je bio Geremi. Samo par minuta nakon toga Kamerun dolazi do vodstva, za preokret je zaslužan Eto'o. Napadač Intera odlično se snašao ispred gola Zambije i rutinirano pogodio za veliko slavlje Kameruna.

Veliku glupost u 80. minuti napravio je vratar Kameruna Kameni. Sasvim nepotrebno je u svom šesnaestercu srušio Mulengu, a sudac je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Jedanaesterac je realizirao Christopher Katongo i utakmica je ponovno bila na početku. Da tako ne završi pobrinuo se par minuta kasnije Idrissou. Geremi je nabacio s desne strane a Idrissou visoko skočio i glavom pogodio za novu prednost Kameruna.

Kamerunu se isplatila odlučnost u drugom poluvremenu i teškom mukom uspio je doći do vrlo važne pobjede koja ga je vratila u igru za prolaz skupine. Reprezentacija Zambije može žaliti što nije izvukla barem bod, jer je dobar dio utakmice vodila, a deset minuta prije kraja imala je izjednačen rezultat da bi na kraju ostala bez iti jednog boda. Nakon odigranog drugog kola u Skupini D, na čelu je Gabon s četiri boda, drugi je Kamerun s tri boda, treće mjesto drži Tunis s dva boda, a na začelju je Zambija s jednim bodom.

Afrički Kup nacija, skupina D, drugo kolo: Kamerun - Zambija 3:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH18.01.2010. u 22:32
    Ovdje još ništa nije riješeno, svi imaju šanse za prolazak a tako je i najpravednije.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik17.01.2010. u 23:10
    opa kakva drama u D skupini bice zanimljivo
    Obrisan korisnik