Tenis

Del Potru trebalo tri sata

Vedran Babić • ponedjeljak, 18.01.2010.
Del Potru trebalo tri sata
Foto: EPA

Zbog kiše koja je prvoga dana Australian Opena poremetila raspored igre, u pojedinačnoj konkurenciji kod muškaraca kompletirano je tek osam mečeva do objave ovog teksta. Andy Murray i Andy Roddick bili su ekspresni u svojim izvedbama najavivši borbu za naslov, dok je Del Potru trebalo tri sata za prolaz u drugo kolo.

Odnedavno četvrti tenisač svijeta i aktualni osvajač US Opena, Juan Martin Del Potro, odigrao je svoj prvi pravi meč ove sezone. Poslije ekshibicije u Kooyongu, mladi Argentinac se u prvom kolu Australian Opena obračunao s Amerikancem Michaelom Russellom, vjerojatno i dan danas najpoznatijem po tome što je prije devet godina u osmini finala Roland Garrosa na koljenima imao tada prvog tenisača svijeta Gustava Kuertena, ali je prokockao prednost od 2:0 u setovima.

Danas, pod krovom Hisense Arene, Del Potro nije bio onaj pravi, triput je izgubio početni udarac i previše je griješio (61). Doduše, ostvario je i veliku prednost u izravnim poenima (49-29), ali za očekivati je njegove puno bolje izvedbe u nastavku turnira. Konačan rezultat bio je 6:4, 6:4, 3:6, 6:2, a meč je trajao točno tri sata. U drugom kolu Del Potro će igrati protiv boljeg iz susreta dvaju veterana, Jamesa Blakea i Arnauda Clementa.

Peti nositelj Andy Murray na terenu je proveo jedan sat i 37 minuta, izgubivši samo četiri gema u meču protiv kvalifikanta Kevina Andersona (147.) iz Južnoafričke Republike i sljedeći protivnik bit će mu Marc Gicquel ili Simone Bolelli. Ovaj meč odigran je u potpunosti pod zatvorenim krovom Rod Laver Arene, dok je dvoboj Andyja Roddicka i Thiema De Bakkera u Hisense Areni bio prekinut zbog kiše na 20-ak minuta, ali je ubrzo nastavljen nakon što se zatvorio krov.

Upravo je Roddick pokazao da je u dobroj formi, savladavši nekoć prvog juniora svijeta sa 6:1, 6:4, 6:4. Nizozemac je više griješio (42-23), ali je i više zabijao (43-25). Imao je i više asova od Amerikanca (17-7), no za bolji rezultat morao je iskoristiti barem neku od sedam break lopti koje je imao. S druge strane, nije ni Roddick blistao u tom području, ali je ipak realizirao četiri od 15.

"Mislim da sam odigrao na pravi način. Možda sam mogao biti malo bolji u realizaciji tu i tamo, ali sveukupno je bilo prilično dobro. Prva kola na Grand Slamu su uvijek nezgodna", rekao je Roddick, inače četverostruki polufinalist turnira i pobjednik na startu sezone u Brisbaneu.

Njegov sljedeći suparnik bit će bolji iz dvoboja Bellucci - Gabašvili, koji je prekinut pri vodstvu Belluccija 2:1 u setovima. Prolaz u drugo kolo izborio je i finalist iz 2007., Fernando Gonzalez, koji je u ulozi 11. nositelja u četiri seta bio bolji od omalenog Belgijca Oliviera Rochusa.

Australian Open, muški, 1. kolo:
Roddick (SAD, 7) - De Bakker (Nizozemska) 6:1, 6:4, 6:4
Gonzalez (Čile, 11) - O. Rochus (Belgija) 6:3, 6:4, 3:6, 6:1
F. Mayer (Njemačka) - Petzschner (Njemačka) 0:6, 2:6, 6:4, 6:2, 6:2
Del Potro (Argentina, 4) - Russell (SAD) 6:4, 6:4, 3:6, 6:2
Murray (VB, 5) - Anderson (JAR, Q) 6:1, 6:1, 6:2
Odesnik (SAD) - Kavčić (Slovenija, Q) 4:6, 6:1, 6:4, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2010. u 15:58
    nek je Nadal dobio s 3:0
    Obrisan korisnik