Tenis

Dodig u pet setova izbacio Ferrera

Maja Giljanović • utorak, 19.01.2010.
Dodig u pet setova izbacio Ferrera
Foto: Davor Sajko

Prvi put u povijesti hrvatski tenis u drugom kolu jednog Grand Slama predstavljaju petorica igrača. Nakon Ivana Ljubičića protiv Jasona Kublera i Ive Karlovića protiv Radeka Štepaneka jučer, Marina Čilića koji je svoj posao protiv Fabricea Santoroa nakon prekida zbog kiše obavio noćas po našem vremenu i Antonija Veića koji je nekih sat vremena prije u pet setova slavio protiv Daniela Köllerera, prvu je prepreku i to jednog Juan Carlosa Ferrera prošao i Ivan Dodig.

Ivan Dodig je u kvalifikacijama protiv Sebastiena De Chaunaca, Andree Arnaboldija i Josepha Siriannija dokazao da je prerastao challengere i s punim se pravom prvi put u karijeri uputio u Melbourne. Dodig koji je lani nakon četvrtfinala ATP-a u Zagrebu (Ančić) osvojio Challenger u Sarajevu, igrao i u dva finala, dva polufinala i dva četvrtfinala, prvi je put u karijeri prošao u glavni ždrijeb Grand Slama i to bez da je izgubio i set.

Ždrijeb ga u prvom kolu nije pomazio kad mu je za protivnika dao 23. nositelja Juana Carlosa Ferrera i Dodig je prvih sat i 10 minuta bio izgubljen u vremenu i prostoru. 25-godišnjak je u prva dva seta osvojio ukupno pet poena više nego Ferrero samo u prvom setu, propustio je jednu break-šansu koju je pripremio u prvom setu, a sam je svoj servis izgubio dva puta u prvom i tri u drugom setu.

U trećem setu Ferreru kao da se suprotstavio drugi igrač. Dodig osvaja 75 % poena nakon prvog i 50 % nakon drugog servisa, returni mu ulaze u 41 % slučajeva, zabija više winnera, manje izbacuje, preuzima više rizika i napada. Uzima Španjolcu servis za 3:1, odbija pokušaje (četiri break-lopte) Ferrera i vraća se u život.

U četvrtom setu na terenu postoji samo jedan igrač. Dodig. Međugorac ubacuje 71 % prvog servisa, osvaja devet od 10 poena nakon ubačenog prvog i tri od četiri nakon ubačenog drugog servisa, uzima Ferreru servis tri puta, sam se nijednom ne sučeljava s break-loptom, osvaja i drugi set (6:1) i u prvi pet set u karijeri ulazi kao da je on 23., a Ferrero 185. igrač svijeta.

Polufinalist u Melbourneu 2004., bivši (2003.) prvi tenisač svijeta i bivši (2003.) pobjednik Roland Garrosa, Ferrero gubi svoj prvi servis u petom setu. Ključni je to trenutak jer Španjolac je propustio tri gem-lopte i poklekao nakon punih 14 minuta (0:2), a Dodig u maniri Top 10 igrača potvrđuje break i vodi 3:0. Dodig je bolji u gotovo svakom pogledu, a u prvom redu u osvojenim poenima nakon drugog servisa kojih je za razliku od 25 % Ferrera osvojio 75 %.

Slomio je Ferrera još jednim breakom (5:1) i nakon 35 minuta u petom setu i ukupno okruglo tri sata, u meču u kojem je u konačnici osvojio jedan poen više (133), slavio 6:1 i napravio rezultat karijere.

U drugom kolu ga čeka Stefan Koubek. 33-godišnji Austrijanac je gubio 1-2 u setovima (4.;6, 6:3, 5:7) protiv Rajeeva Rama, ali je Amerikancu u sljedeća dva dozvolio samo četiri gema (6:1, 6:3). 134. je igrač svijeta, 2002. u Melbourneu je igrao u četvrtfinalu, a Dodig ga je pobijedio lani u kvalifikacijama ATP-a u Zagrebu (3:6, 6:4, 7:6).

Australian Open, 1. kolo:
DODIG (Hrvatska, q) - Ferrero (Španjolska, 23) 2:6, 1:6, 6:4, 6:1, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH19.01.2010. u 12:53
    Čudan meč gdje su igrači previše lako osvajali setove. Čestitke na izbacivanju Ferrera a i protiv Koubeka je moguće to ponoviti.
    ALGHAZANTH
  • Pravi Purger19.01.2010. u 11:47
    Bravo,svaka čast.Finale Karlović-Čilić
    Pravi Purger
  • Obrisan korisnik19.01.2010. u 11:24
    e pa svaka čast dečki, a tu je i špremica...ajmo sad rukometaši, vi ste na redu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2010. u 11:13
    opet karlović nije hrvat izgleda,5 je naših u 2 kolu
    Obrisan korisnik