Nogomet

Video: Gana pronašla put do četvrtfinala

Borna Rupnik • utorak, 19.01.2010.
Video: Gana pronašla put do četvrtfinala

Nogometaši Gane plasirali se u četvrtfinale Afričkog kupa nacija nakon što su u presudnoj utakmici svladali Burkinu Faso. Junakom je postao jedini strijelac na susretu, Andre Ayew...

S obzirom da je Togo odustao od nastupa još prije početka turnira, u skupini B Afričkog kupa nacija u Luandi samo je jedna momčad morala kući po završetku prvog kruga. Praznih ruku naposljetku je ostala Burkina Faso.

Gani je, naime, nakon poraza od Obale Bjelokosti (3:1) trebala pobjeda nad izravnim suparnikom za drugo mjesto jer je Burkina Faso s Drogbom i društvom odigrala 0:0.

Premda su reprezentativci Paula Duartea Gancima stvorili dosta problema na početku utakmice - u čemu je prednjačio Jonathan Pitroipa - nakon jednog ubačaja s desne strane Andre Ayew u 30. minuti glavom pogađa donji lijevi kut za 1:0.

U nastavku je opet Burkina Faso bila ta koja je imala više od igre, sve do 66. minute i isključenja braniča Mamadoua Talla. Taj je potez preokrenuo tijek zbivanja i Gana je preuzela incijativu. Međutim, sastav izbornika Milovana Rajevca nije smogao snage postići drugi pogodak, a Burkina Faso nije mogla do toliko željenog poravnanja.

No, i minimalna im je pobjeda donijela tri boda, ali izostancima prošarani Ganci morat će proliti još dosta znoja žele li izboriti i polufinale. Uz ranije izostanke Johna Pantsila, Stevena Appiaha i Sulleya Muntarija, Michael Essien moći će svoje suigrače podržati samo s tribine.

"Na nama je bio velik pritisak, ali uspjeli smo pobijediti. U četvrfinalu protiv Angole će biti teško jer domaćin na svojoj strani ima bučnu podršku navijača", izjavio je strijelac pobjedonosnog gola.

Obala Bjelokosti osvojila je prvo mjesto u skupini B s četiri boda i igrat će protiv Alžira.

Afrički kup nacija, skupina B:
Burkina Faso - Gana 0:1

Tablica: Obala Bjelokosti 4, Gana 3, Burkina Faso 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH19.01.2010. u 23:52
    Ovo je bio majstorski gol Gane ali mislim da dalje od četvrtfinala neće doći.
    ALGHAZANTH
  • IanZG19.01.2010. u 19:32
    bojim se da ce morati poboljsati igru u drugom krugu ako zele neke dalje domete... a bez essiena ce imati problema u vezi...
    IanZG
  • Obrisan korisnik19.01.2010. u 19:11
    da da Gana je opet tu jaka je ona
    Obrisan korisnik