Tenis

Sudar hrvatskih veterana

Ivor Krapac • četvrtak, 21.01.2010.
Sudar hrvatskih veterana
Foto: EPA

Petog dana Australian Opena u akciji će biti posljednja trojica hrvatskih aduta u singlu. Nepuna dva dana nakon teških pet setova protiv Bernarda Tomica, Marin Čilić pokušat će napraviti novi korak u ogledu sa Stanislasom Wawrinkom, dok će Ivan Ljubičić i Ivo Karlović ići jedan na drugoga, i to na drugom najvećem stadionu Melbourne Parka, u posljednjem meču dana u Hisense Areni...

Nakon prolaska prva dva kola na vanjskim terenima, Ivan Ljubičić i Ivo Karlović će u međusobnom ogledu na trećoj prepreci prvog Grand Slam turnira sezone imati priliku zaigrati na većoj pozornici. Hrvatski dvoboj bit će posljednji u petak u Hisense Areni, drugi iza devet ujutro po našem vremenu, nakon što s početkom u devet svoj susret odigraju Kim Clijsters i Nadja Petrova u ženskom trećem kolu.

Iako su s 30 godina na leđima prikupili već puno iskustva, Ljubo i Karlo će u Melbourne Parku tek drugi put biti na suprotnim stranama mreže na ATP Touru ili Grand Slamu. Jedini dosadašnji ogled dogodio se još 2005. u osmini finala na travi Nottinghama, a riješen je u tie-breaku trećeg seta, sa 6:1, 3:6 i 7:6(1) u Karlovićevu korist.

Po onome što su i jedan i drugi dosad odigrali, u petak se može očekivati da bude podjednako neizvjesno. Nakon dolaska s ekshibijskog turnira u Kooyongu, Ivan je u prvom kolu obavio posao sa samo pet izgubljenih gemova protiv 16-godišnjeg Australca Jasona Kublera, da bi na drugoj prepreci ispustio drugi set protiv Kazahstanca Andreja Golubeva, no u ostala tri držao je stvari pod kontrolom, slavivši sa 6:3, 3:6, 6:2 i 6:3.

Karlov put bio je teži, ali imao je i teže protivnike, Radeka Štepaneka i Juliena Benneteaua. 13-postavljenog Čeha sredio je u pet setova, s 2:6, 7:6(5), 6:4, 3:6 i 6:4, dok je protiv Francuza također počeo sporo, pa u nastavku meča došao na svoje, ubilježivši 2:6, 6:1, 6:3 i 6:3. Pobjede nad dvojicom igrača među prvih 50 na svijetu poslužile su kao potvrda solidne forme i dobrog posla kojeg je Ivo napravio u prvom tjednu sezone u Dohi, kada je svladao Fabija Fogninija i Benjamina Beckera, pa u četvrtfinalu pao u dva tie-breaka protiv zahuktalog Nikolaja Davidenka.

Tko će u petak ujutro po našem vremenu otići s terena uzdignutih ruku, teško je prognozirati, jedino što je sigurno je da se bivši Davis Cup suigrači poznaju dovoljno dobro da neće moći iznenaditi jedan drugoga, bez obzira na podatak o samo jednom međusobnom susretu u seniorskim vodama. S obzirom na renking i status 24. nositelja, Ljubičić će imati ulogu favorita, ali kako je Karlović u karijeri već niz puta pokazao, uloga favorita u njegovim mečevima često ne znači puno.

Dok će dvojica 30-godišnjaka igrati u Hisense Areni, Marin Čilić već bi se mogao odmarati nakon svog ogleda sa Stanislasom Wawrinkom, s kojim će se sresti u četvrtom meču iza jedan u noći po našem vremenu u Margaret Court Areni.

Čilić nije imao puno vremena za predah nakon što je u četvrtak u dva u noći po lokalnom vremenu dovršio meč protiv Bernarda Tomica. 19-postavljeni Švicarac je u drugom kolu slavio puno lakše, u tri seta protiv Igora Kunjicina, bit će svježiji od prvog hrvatskog reketa, no Marin je već naviknut na naporni Grand Slam ritam, neće mu biti prvi puta i to će vjerojatno pomoći.

Vodeći hrvatski i drugi švicarski tenisač u petak će se susresti već šesti put u karijeri. Wawrinka je slavio u prva četiri ogleda, triput na zemlji, no početkom sezone u finalu Chennaija na svoje je došao i Čilić, koji je sa 7:6(2) i 7:6(3) zaključio pohod do obrane naslova u Indiji.

Osim mečeva s hrvatskim tenisačima, u petak vrijedi izdvojiti i oglede koji će odlučiti o njihovim suparnicima korak iza, u osmini finala. Ljubičiću ili Karloviću smiješi se susret s Rafaelom Nadalom, koji će s početkom u devet ujutro u Rod Laver Areni biti favorit protiv Philippa Kohlschreibera, dok će Čilić, ukoliko svlada Wawrinku, svog protivnika među posljednjih 16 dobiti u dvoboju Juana Martina Del Potra i Floriana Mayera. I taj meč odigrat će se u Rod Laver Areni, kao treći iza jedan ujutro po našem vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.01.2010. u 12:59
    karlović vodi 2:1 u setovima, blaženi tekstualni prijenosi :)
    Obrisan korisnik
  • domba5722.01.2010. u 12:14
    ovo je sramota da hrt ne prenosi hrvatski derbi, a plaćamo 75kn pretplatu
    domba57
  • Obrisan korisnik21.01.2010. u 21:55
    hrt ima prijenos naravno??? lol
    Obrisan korisnik