Nogomet

I Egipat kroz produžetke

Vedran Babić • ponedjeljak, 25.01.2010.
I Egipat kroz produžetke
Foto: EPA

Po treću godinu u nizu reprezentacija Egipta izborila je polufinale Afričkog kupa nacija. U reprizi prošlogodišnjeg finala najtrofejnija momčad natjecanja (6 naslova) u Bengueli je izbacila Kamerun s 3:1 poslije produžetaka i za treće uzastopno finale borit će se protiv Alžira.

Kao i kasno sinoć u dvoboju Obale Bjelokosti i Alžira, Egipat i Kamerun su za odluku u pobjedniku također trebali 120 minuta igre. Iako su poveli i čak većim dijelom utakmice dominirali, Kamerunci nisu uspjeli zadržati vodstvo te su kasnije u produžecima u kratkom roku primili dva gola i izgubili nadu za polufinale.

Nakon što su natjecanje po skupini završili suvereno s tri pobjede, dvostruki branitelji naslova Egipćani naletjeli su na tvrd orah. Kamerunci su u uvodnim minutama više držali loptu u nogama, ali nisu uspijevali stvoriti ozbiljniju priliku.

Vezane vijesti

Ipak, u 27. minuti Achille Emana izveo je neugodan korner, lopta se sjurila prema vratima Egipta, a kapetan njihove momčadi i jedan od najboljih nogometaša svoje zemlje u povijesti, Ahmed Hassan, nije se najbolje snašao na prvoj vratnici te nije uspio glavom izbiti loptu i spriječiti pogodak. Ipak, 34-godišnji Hassan iskupio se već u 39. minuti kada je dalekometnim udarcem s više od 30 metara udaljenosti matirao vratara Kameruna Carlosa Kamenija, koji je jednostavno morao bolje reagirati.

U drugom dijelu Moteab je mogao Egiptu donijeti drugi pogodak u čak tri navrata, ali je sva tri puta u vrlo izglednim situacijama zakazao. Prije same završnice i Kamerun je imao nekoliko dobrih prilika, no pogodaka nije bilo i sve je bilo spremno za produžetke i dodatnih 30 minuta nogometa.

Već u trećoj minuti katastrofalna pogreška jednog od najiskusnijih na terenu, veznjaka Geremija, koji je odigrao presporu povratnu loptu za Kamenija. Natrčao je Mohamed Nagy i zabio za 2:1 Egipta. Kamerunci se nisu ni pribrali, a već su primili i treći gol. On je, međutim, bio nepravedno dosuđen.

Naime, Hassan je izveo slobodan udarac, a Kameni je loptu odbio do prečke, nakon čega je ona pala na gol - liniju. Suci su pokazali na centar, no televizijske snimke pokazale su da lopta uopće nije prešla liniju. Drugi je to veliki sudački previd na Kupu nacija u samo dva dana. Podsjetimo, sinoć je u 121. minuti utakmice poništen regularan gol Kolo Tourea.

Iako je do kraja utakmice ostalo još gotovo pola sata, Kamerunci su bili slomljeni i još su pred sam kraj ostali s igračem manje na terenu poslije izravnog crvenog kartona Chedjoua.

U polufinalu Kupa nacija su, dakle, Egipat i Alžir, a taj dvoboj na rasporedu je u četvrtak s početkom u 20.30 sati, također na stadionu u Bengueli. U drugom polufinalu Gana čeka boljeg iz dvoboja Zambija - Nigerija.

Kup nacija, četvrtfinale:
Egipat - Kamerun 3:1 (Hassan 37', 95', Nagy 92'/Emana 27')

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.01.2010. u 14:44
    da ovo ce biti prava prilika za Egypt da se osveti Alziru
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH26.01.2010. u 00:06
    Kakav li će to biti dvoboj rivala sa sjevera Afrike, Alžirci su opasni nakon izbacivanja favorita.
    ALGHAZANTH