Tenis

"Mirnoća je moja prednost"

Mihaela Bradovski • utorak, 26.01.2010.
"Mirnoća je moja prednost"
Foto: EPA

Nakon Bernarda Tomica i Juana Martina Del Potra, Marin Čilić je u pet setova svladao i Andyja Roddicka. Poslije meča naš tenisač bio je zadovoljan onim što je prikazao, posebno u petom setu nakon što se Roddick vratio iz zaostatka 2:0...

Iz meča u meč Marin Čilić sve više napreduje. Kako bi ovo mogla biti njegova sezona naznačuje već na početku, nakon osvajanja Chennaija, sada je stigao do polufinala Australian Opena. Andy Roddick bio je visoka, ali ne i nepremostiva prepreka za našeg najboljeg igrača.

"Nije bilo lako, u početku sam osjećao umor zbog ranijih mečeva i imao sam dosta problema u prvom setu. Zbog psihološke prednosti želio sam taj set osvojiti i bilo je pravo olakšanje kada sam poveo 1:0. U trećem setu Andy je počeo igrati jako dobro i napravio je veliki pritisak, imao sam dosta problema sa servisom te nikako nisam mogao ubaciti prvi servis. On je postao još agresivniji i nije bilo lako prihvatiti da moram puno raditi za svaki poen. Kada sam spasio 0:40 u prvom gemu petog seta, bilo je lakše, igrao sam poen za poen i dočekao priliku."

Roddick je bio posebno impresioniran Marinovom usredotočenosti u poenima i psihičkom stabilnosti. Čilić smatra kako je on prirodno takav i to je jedna od njegovih prednosti.

"Prirodno sam miran, nije to nešto na čemu sam posebno radio. To mi definitivno pomaže jer na terenu onda mogu razmišljati o onom što trebam raditi na terenu, a ne se previše živcirati nekim lošim potezima. To mi je danas jako pomoglo, a pomagat će i u budućnosti. Da nisam takav, tko zna što bi bilo nakon što sam izgubio treći i četvrti set."

Psihološka bitka otišla je na stranu Čilića u petom setu kada je ponovno počeo igrati jako dobro i izvukao se iz teške situacije.

"Bio sam malo iznenađen kako mi je lako oduzimao servis u ta dva seta. No kada sam se izvukao od pritiska i počeo bolje servirati, bio sam psihički svježiji. Dok nije išlo pokušavao sam, birao sam kombinacije koje ću odigrati, nije bilo lako, ali sam gledao na koji bi se način najbolje izvukao."

Velike zasluge za Marinov uspon idu i treneru Bobu Brettu. Bivši trener Gorana Ivaniševića je upravo na Goranov nagovor preuzeo Marina i ta suradnja odlično funkcionira.

"Bob je sjajan učitelj. Zajedno smo već nekoliko godina i on jako dobro zna kako dišem, kakav savjet mi je potreban u koje vrijeme, kako stojim na terenu. On je vrlo iskusan i jako je zaslužan za moj napredak na Grand Slam razini, bez njega bih teško uspio", govori Marin.

Što se tiče protivnika u polufinalu, Marinu je svejedno. "Danas je bio jako težak meč, nije lako nikada kada dođete u ovako daleku fazu turnira. Psihički nije lako izvući iz sebe najbolji tenis. Svejedno mi je protiv koga ću igrati, tko god bude izvući će iz mene puno energije, oni su takvi igrači."

Osvajanje turnira?

"Ne razmišljam o tome uopće, još sam predaleko od toga. Teško je o tome razmišljati kada ste odigrali tri meča u pet setova, vidjet ćemo."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!