Košarka

Domaći porazi bivših izbornika

Branimir Korać • utorak, 26.01.2010.
Domaći porazi bivših izbornika
Foto: EPA

Susretima prvog kola započelo je natjecanje Topa 16 Eurokupa košarkaša, a u samo tri od osam susreta pobjede su upisale domaće momčadi. Momčadi koje vode naši bivši izbornici Jasmin Repeša i Neven Spahija upisale su domaće poraze...

Skupina I:

Gostujuća pobjeda Albe na gostovanju kod Le Mansa mogla bi biti dvostruko vrijedna za Nijemce. Pobjeda vani uvijek puno znači, a kada se ostvari kod jednog od glavnih kandidata za prolazak dalje, ona je još vrjednija. Alba je odigrala vrlo dobru utakmicu, posebno prvih 30 minuta kada je i stvorila nedostižnu prednost. U završnici se Le Mans probudio i tricom Diota došao i na četiri poena zaostatka, ali Julius Jenkins nije imao milosti i s linije slobodnih bacanja uništio je ambicije domaćina.

Albu su predvodili Jenkins s 27 poena (5/9 trica) i Blagota Sekulić s 20 poena i osam skokova. Kod domaćina Joao Batista je ubacio 18 poena, a Zach Wright 11 poena uz devet skokova.

Joventut je lakše nego što to konačnih 74:72 pokazuje svladao Aris. U dvoboju u Badaloni Španjolci su cijelim tijekom susreta bili u prednosti i posve zasluženo na kraju slavili. Već nakon prvih deset minuta imali su prednost od 14 poena, u nastavku susreta gosti su se postupno približavali, ali nisu imali vremena za potpuni preokret. Sa sirenom je tricu ubacio Keydren Clark, no samo za kozmetičkih minus dva.

Uroš Tripković s 13 poena bio je najefikasniji kod domaćina, a 11 poena dodao je Clay Tucker. Kod gostiju Jeremy Richardson je ubacio 17 poena uz pet skokova, Keydren Clark je dodao 16 poena i pet asistencija, a Michalis Kakiouzis 11 poena i deset skokova.

Skupina J:

Uniks je u Istanbulu u serijalu slobodnih bacanja na kraju susreta svladao domaći Galatasaray 85:79. Turci su odigrali loše drugo poluvrijeme i izgubili svu prednost koju su stekli u prvom dijeli te je Uniks to znao kazniti. U završnici susreta pokušao je Galatasaray vratiti se brzim prekršajima, međutim prije svih Marko Popović imao je mirnu ruku s linije slobodnih bacanja.

Popović je za 36 minuta ubacio 17 poena (4/13 iz igre) čemu je dodao osam asistencija i pet skokova. Odličan je bio i Krešimir Lončar koji je odigrao 21 minutu i također dodao 17 poena (8/10 iz igre) dok je 17 poena i šest skokova upisao i Terrell Lyday. Kod Galatasaraya Simas Jasaitis ubacio je 21 poen, Mike Wilkinson 20 poena uz osam skokova, a Radoslav Rančik 19 poena uz 13 skokova.

Neven Spahija dugo će razmišljati na koji je način njegova momčad izgubila startni susret Topa 16 na svom parketu protiv Hapoela. Valencia je igrala jako dobro, imala sve u rukama punih 30 minuta, a onda kao da su nestali s parketa. Posljednju četvrtinu odigrali su loše, Hapoel je krenuo s 21:5 i napravio veliki preokret. Mogli su domaćini u završnici zaprijetiti, no 11 sekundi prije kraja Nando De Colo kod tri poena zaostatka promašuje polaganje, na drugoj strani Jeter ubacuje jedno slobodno bacanje i tu je priči kraj. Hapoel je slavio 79:75.

Kod gostiju najbolji su bili Tre Simmons sa 17 poena i šest skokova te Pooh Jeter s 15 poena. U domaćem sastavu Nando De Colo je ubacio 23 poena uz pet asistencija, a Rafa Martinez je dodao 15 poena.

Skupina K:

U prvom susretu skupine K Panellinios je na svom parketu kao veliki favorit ugostio momčad Brose Basketa. Grci su potvrdili ulogu favorita i na kraju slavili 70:62. Susret nije bio neizvjestan, Panellinios je kontrolirao rezultat svih 40 minuta, a ključnu prednost stvorio je krajem prvog poluvremena koje je riješio u svoju korist s plus 15. U posljednjoj četvrtini još je bilo i 18 poena viška da bi gosti u završnici uspjeli samo ublažiti visok poraz.

Kod pobjednika 14 poena i šest skokova upisao je Devin Smith, a 13 poena i 11 skokova dodao je Joshua Davis. Kod gostiju Brian Roberts je ubacio 18 poena, a Casey Jacobsen 12.

Benetton s Jasminom Repešom je na svom parketu ugostio Bizkaiju iz Bilbaa i upisao poraz 76:69. Najvećim dijelom susreta Španjolci su bili ti koji su kontrolirali rezultat, ali uzbuđenja nije nedostajalo. Sredinom posljednje četvrtine Benetton je zaostajao svega dva poena, no onda su Suarez tricom i Banić polaganjem odveli goste na 69:62 i do kraja susreta Benetton više nije ozbiljnije zaprijetio.

Janis Blums odigrao je veliku utakmicu ubacivši 22 poena, a Marko Banić za 20 minuta ubacio je 13 poena uz sedam skokova. Damir Markota dobio je tek dvije minute. Kod domaćina je Gary Neal ubacio 18 poena, a Donatas Motiejunas 17 uz pet skokova. Davor Kus bio je skroman i za 28 minuta ubacio tek dva poena, a Sandro Nicević za 17 minuta dodao je pet poena i pet skokova.

Skupina L:

Crvena zvezda otvorila je Top 16 Eurokupa na najbolji mogući način gostujućom pobjedom. Beograđani su slavili u Češkoj na gostovanju kod Nymburka 65:60 zahvaljujući dobrom zatvaranju prvog poluvremena i dobroj igri u završnici susreta. Nymburk je u prvom dijelu imao i dvoznamenkastu prednost, no gosti su se vratili i na početku drugog poluvremena i poveli. U neizvjesnoj završnici odlučio je Michael Taylor koji je Zvezdu odveo do 64:60, a zatim i pobjede.

Taylor je ubacio 19 poena, ali i imao osam izgubljenih lopti dok je Marko Kešelj dodao 11 poena. Kod Nymburka Petr Benda je ubacio 14 poena uz devet skokova, a Ronald Lewis je dodao 11 poena i deset skokova.

Posljednji susret dana igran je u skupini L gdje je Gran Canaria potvrdila kako ju je vrlo teško dobiti na domaćem terenu. Ovaj put svladala je Turk Telekom sa 73:65 bez većih problema kontroliravši rezultatom nakon što je stigla do prednosti u drugom dijelu prvog poluvremena. Gosti su uspjeli sredinom posljednje četvrtine doći do poravnanja, ali u završnici je sve bilo na strani Gran Canarije koja je slavila 73:65.

Predvodili su je Sitapha Savane s 15 poena i James Augustine s 13 poena. U gostujućem sastavu Demond Mallet je ubacio 19 poena, Erwin Dudley 18 uz šest skokova, a Kris Lang 14 uz 12 skokova.

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Le Mans Sarthe63:68Alba Berlin
Joventut Badalona74:72Aris
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Le Mans Sarthe63:68Alba Berlin
Joventut Badalona74:72Aris
1Alba Berlin 42+10
2Aris 33+40
3Joventut Badalona 33-23
4Le Mans Sarthe 24-27

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!