Košarka

Iznenađenje u Podgorici

Vedran Babić • utorak, 26.01.2010.
Iznenađenje u Podgorici
Foto: Davor Sajko

Usporedo s Euroligom, i klubovi u EuroChallengeu ovoga tjedna započinju Top 16. Večeras su odigrane gotovo sve utakmice, a osim pobjede našeg Zagreba CO, valja izdvojiti gostujuća slavlja Chalona i Antwerpa protiv Budućnosti odnosno Banvita.

Skupina I

Novaci u europskim natjecanjima, košarkaši njemačkog Göttingena, nastavljaju svoj odličan niz. Ne samo što su u premijernoj sezoni izborili Top 16, već su u prvom kolu odmah pregazili prve suparnike, ciparski Proteas.

Bilo je 92:59, a sve je praktički riješeno poslije prve četvrtine (26:12). Amerikanac Ben Jacobson bio je najbolji strijelac domaćih s 21 košem i sedam skokova, no velike zasluge za pobjedu idu i na račun njegovih sunarodnjaka Jasona Boonea (16 koševa, 10 skokova) i Dwaynea Andersona (15 koševa, 10 skokova).

U drugom susretu ove skupine u četvrtak se sastaju nizozemski EiffelTowers i ruska Krilja.

Skupina J

U skupini našeg Zagreba CO FMP je kod kuće s 86:80 nadvisio Artland. Poput Göttingena i 11. momčad NLB lige je sve riješila već u prvoj četvrtini. Sa zaključkom iste 11. momčad NLB lige je već vodila 33:13 i do kraja je bez većih poteškoća održavala prednost sve do konačnih plus šest, koji su ipak plod opuštanja u završnici.

Nemanja Protić predvodio je svoju momčad do pobjede s 19 koševa, dok su Jeremić i Raduljica ubacili po 15, a Samardžiski 13 koševa uz 11 skokova. Najefikasniji igrač "Zmajeva" iz Artlanda bio je Alexander Seggelke (18).

Skupina K

Jedno od većih iznenađenja prvoga kola dogodilo se u Podgorici gdje je posljednjeplasirana momčad francuske lige, Elan Chalon, porazila petu momčad NLB lige, Budućnost. Inicijativu su tijekom cijele utakmice imali gosti i njihova pobjeda 79:76 je sasvim zaslužena.

Francuzi su uz to i nadskakali svoje suparnike (36-22) te su time nadoknadili preveliki broj izgubljenih lopti (21). Njihov najbolji strijelac bio je Blake Schilb s 22 koša, dok je prva violina Budućnosti bio veteran Goran Jeretin (20).

Uspješnu gostujuću večer u ovoj skupini upotpunio je nekoć europski div, talijanski Scavolini. On je sa 76:70 bio bolji na Cipru kod Apoela. Ključnom se pokazala serija gostiju od 8:0, s kojom su na dvije i pol minute prije kraja poveli 71:63. I na ovoj utakmici prva imena momčadi su Amerikanci, pa je tako Eric Williams za Scavolini ubacio 15 koševa, a Brandon Heath za poražene domaćine 17.

Skupina L

"Divovi" iz Antwerpa nadjačali su favorizirani Banvit na gostovanju 88:80. Belgijci su početkom posljednje četvrtine vodili s velikih 20 razlike (75:55) i to im je bilo dovoljno za mirnu završnicu. Turci su tek uspjeli malo ublažiti poraz serijom 9:0. Bryan Hopkins je briljirao s 28 koševa i sedam skokova u redovima Antwerpa, dok je Keith Simmons ubacio 20 za domaćine.

Ruski Enisey također je upisao prvu pobjedu savladavši Roanne u izjednačenoj završnici (75:70). Domaćini su u posljednjoj četvrtini serijom 10:1 otišli na plus devet i više se nisu osvrtali unatrag. Njihov najbolji strijelac bio je Frederick Warrick (21), no igrač utakmice bez dileme je igrač Roannea Uchenna Nsonwu, koji je za 38 minuta na parketu ukrcao 23 koša i uhvatio čak 16 skokova.

Eurochallenge, skupina I

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

MEG Göttingen92:59Proteas EKA AEL
EiffelTowers Den Bosch85:80Krasnjie Krilja Samara
1MEG Göttingen 51+92
2Krasnjie Krilja Samara 42+31
3EiffelTowers Den Bosch 24-54
4Proteas EKA AEL 15-69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!