Tenis

Ništa od sestrinskog polufinala

Antonija Pavlić • srijeda, 27.01.2010.
Ništa od sestrinskog polufinala
Foto: EPA

Sestre Williams ipak se neće susreti u međusobnom polufinalu na prvom Grand Slam turniru sezone. Na Li u epskom se polufinalu protiv Venus vratila iz izgubljene situacije i prvi se puta plasirala među najbolje četiri na Grand Slam turniru, a tamo će se sučeliti Sereni Williams, koja se također vratila iz ponora i u konačnici ipak nadvladala 20-godišnju Victoriju Azarenku.

Na Li pridružila se u polufinalu Australian Opena svojoj sunarodnjakinji Jie Zheng, kreiravši senzaciju i prvi se puta plasiravši u polufinale Grand Slam turnira. 27-godišnja Kineskinja po drugi je puta u isto toliko međusobnih ogleda pobijedila Venus Williams, nakon što je sa 7:5, 7:5 bila bolja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. Povijesni je ovo trenutak za kineski tenis - nikada, naime, dvije njihove tenisačice nisu bile u polufinalu Grand Slama.

Venus Williams odlično je otvorila svoje šesto četvrtfinale na Australian Openu. Već je u prvom gemu iskoristila treću break loptu i lukavo se okoristivši brojnim neprisiljenim pogreškama suparnice u nastavku stigla do prednosti od 4:0.

No, peti gem prvi je puta donio probleme i 29-godišnjoj Amerikanki. Nekoliko poklonjenih poena Na Li je u svom prvom AO četvrtfinalu znala iskoristiti i smanjila je rezultat na 4:1, da bi breakom u sljedećem gemu samo potvrdila okončanje početne krize.

No, Venus je odmah u sljedećoj igri kontrirala Kineskinji, te set rutinirano zaključila sa 6:2. Činilo se tada kako će se starija sestra Williams lako prošetati do polufinala, na putu prema svojoj prvoj pobjedi u Melbourneu.

Ipak, s takvim se predviđanjima nije slagala njezina 29-godišnja suparnica. Venus je i drugi set otvorila breakom i prednost potvrdila osvajanjem početnog udarca, no nakon što je Li sve vratila na početak uslijedila je igra break za break. Nastavilo se to sve do trinaeste igre. Teškom mukom, ali potpuno zasluženo, Li je slavila sa 7:4 i tako drugi puta na turniru Venus primorala na igranje trećeg seta.

Kao i u prethodna dva navrata Amerikanka je set otvorila breakom, no ovoga joj puta to nije mnogo značilo. U 12 gemova vidjeli smo čak devet obrata, a već nakon nekoliko igara bilo je očito kako će meč dobiti ona koja prvi zadrži servis. Uspjela je to - Kineskinja i sa 7:5 stvorila pravu malu senzaciju.

Mnogo problema, uspona i padova u drugom četvrtfinalnom susretu dana imala je i prvopostavljena Serena Williams. Prvu igračicu svijeta pošteno je namučila mlada Bjeloruskinja Viktorija Azarenka.

U prvome setu iskoristila je početnu Sereninu nervozu i izgubljenost i slavila sa 6:4, a ništa lošije nije otvorila ni drugi set i činilo se kako će to biti konačan kraj za najpoznatije teniske sestre. No, Serena se spektakulatno vratila, slavila u napetoj trinaestoj igri, i set dovela do epske završnice.

Bjeloruskinja je u odlučujućem setu mnogo više griješila, dok je Serena držala svoj početni udarac i koristila svaku priliku da 20-godišnjoj protivnici uzme break. Pobjeda američke tenisačice ipak nije šokantna, budući da je u čitavom meču imala mnogo više as servisa - 17 naspram tek jednom Azarenkinom, i 57 izravnih poena (Bjeloruskinja je imala tek 22).

Australian Open, četvrtfinale:
Na Li (Kina, 16) - Venus Williams (SAD, 6) 2:6, 7:6, 7:5
Serena Williams (SAD, 1) - Victoria Azarenka (Bjelorusija, 7) 4.6, 7:6, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!