Košarka

Kreće bitka za četvrtfinale

Vedran Babić • srijeda, 27.01.2010.
Kreće bitka za četvrtfinale
Foto: Nikola Movrić

Nakon što je iz prvog kruga Eurolige otpalo osam klubova, u borbi za europsku krunu ostalo ih je još 16, od kojih je njih devet osvojilo ovo natjecanje ukupno čak 30 puta. Svi oni će raspoređeni u četiri skupine sa po isto toliko sudionika pokušati izboriti jedno od dva mjesta koje vode u četvrtfinale. U srijedu navečer na rasporedu su tri utakmice, a u četvrtak preostalih pet.

Skupina E

Oslabljeni Partizan gostuje u Ateni kod aktualnog prvaka Europe, Panathinaikosa. Kažemo oslabljeni jer će Duško Vujošević taktiku morati graditi bez pomoći ponajboljeg igrača Aleksandra Marića, koji se još uvijek oporavlja od ozljede. Ovo je već treća godina u nizu u kojoj se ova dva kluba sastaju u Topu 16, a Panathinaikos je veliki favorit. Ne samo zbog "vrućeg" domaćeg terena i činjenice da iza sebe imaju deset uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima, već i iz jednostavnog razloga što su ipak kvalitetniji.

U jednako dobroj formi je i Barcelona, inače jedina momčad koja još uvijek ne zna za poraz u Euroligi. Katalonci su, doduše, proteklog vikenda u Valenciji doživjeli prvi poraz poslije 25 utakmica u svim natjecanjima i zato bi utakmica protiv grčkog Maroussija trebala poslužiti kao prilika za povratak na pobjedničke staze.

Panathinaikos - Partizan (srijeda, 27. siječnja, 20.00)
Barcelona - Maroussi (četvrtak, 28. siječnja, 20.45)

Skupina F

Bivši igrač Zagreba CO, a sada madridskog Reala, Ante Tomić, nadat će se prvim minutama na euroligaškim parketima nakon što je za vikend upisao debi u domaćem prvenstvu. Tomić i njegovi suigrači dočekuju Efes Pilsen, za kojeg nastupa Mario Kasun, pa bismo mogli svjedočiti i hrvatskom okršaju u reketu. Favorit je dakako Real, no prije nešto više od godinu dana Turci su slavili u Madridu i definitivno posjeduju kvalitetu za ponavljanje tog rezultata.

Najbolja talijanska momčad, Montepaschi, dočekuje na svom parketu peterostruke europske prvake, Maccabi. Doba dominacije izraelskog kluba je iza nas, a Montepaschi se u posljednjih nekoliko godina etablirao ne samo u svom dvorištu, nego i na cijelom Starom kontinentu, poglavito kad je riječ o domaćim utakmicama.

U međusobnim dvobojima Maccabi vodi s nevjerojatnih 9-0. U njihovom posljednjem međusobnom dvoboju na Final Fouru 2008. u Madridu Maccabi je nadoknadio minus 18 i izborio finale, no puno se toga promijenilo od onda. Na parket u Sieni tako će istrčati samo dva igrača iz tadašnje postave (Sharp, Bluthental), dok će Montepaschi imati čak sedam novih lica, uključujući i trenera.

Real Madrid - Efes Pilsen (srijeda, 20.45)
Montepaschi - Maccabi (četvrtak, 20.30)

Skupina G

Iako možda nisu toliko jaki kao proteklih sezona, košarkaši moskovskog CSKA i dalje dobro guraju i uživaju u seriji od sedam uzastopnih pobjeda. U prvoj utakmici Topa 16 dočekuju Unicaju, koja je odličan dojam u prvom krugu malo pokvarila domaćim porazom od slabašnog Orleansa. Zoran Planinić i njegovi suigrači su u odličnoj formi i trebali bi to potvrditi i na parketu.

U ovoj skupini ne možemo se oteti dojmu da je CSKA imao puno sreće sa ždrijebom. Njihova kvaliteta trebala bi biti dovoljna za prvo mjesto, dok bi se prema svemu sudeći za drugo mjesto u četvrtfinalu trebali boriti Unicaja te Prokom i Žalgiris.

Prokom je uz dosta sreće izborio Top 16, no sada kada je tu, nema dileme kako će pokušati otići i korak dalje. Prva stepenica ka tom putu vodi preko litavskog diva, kojemu se nedavno priključio splitski biser Mario Delaš. I on se, poput Tomića, nada svojim prvim minutama u Euroligi.

CSKA - Unicaja (srijeda, 18.15)
Prokom - Žalgiris (četvrtak, 20.00)

Skupina H

U Ciboninoj skupini kasno navečer u četvrtak sastaju se Caja Laboral i Olympiacos. Međusobni dueli ovih klubova oduvijek su bili neizvjesni i tako će gotovo sigurno biti i ovoga puta. Uz kvalitetnu i napetu košarku, nadamo se i dobrim nastupima naših Stanka Baraća za domaćine, odnosno Nikole Vujčića za goste.

Caja Laboral - Olympiacos (četvrtak, 20.45)

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Panathinaikos59:64Partizan
Barcelona79:69Maroussi
1Barcelona 51+69
2Partizan 33-33
3Panathinaikos 24-3
4Maroussi 24-33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Panathinaikos59:64Partizan
Barcelona79:69Maroussi
1Barcelona 51+69
2Partizan 33-33
3Panathinaikos 24-3
4Maroussi 24-33

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!