Nogomet

Video: Gana ima čovjeka odluke

Borna Rupnik • četvrtak, 28.01.2010.
Video: Gana ima čovjeka odluke
Foto: EPA

Prvi finalist Afričkog kupa nacija je reprezentacija Gane. U polufinalu su bili bolji od Nigerije, a pobjedu im je ponovno donio Asamoah Gyan...

Usprkos svim ozljedama i problemima s kojima se izbornik Milovan Rajevac morao suočiti pri slaganju ganske reprezentacije za Afrički kup nacija, njegova je momčad dogurala do finala. Završnu su utakmicu osigurali nauštrb nigerijske izabrane vrste.

Početno ispitivanje snaga trajalo je dobrih dvadesetak minuta, a tada se opet pojavio Asamoah Gyan i presudio utakmicu. Rennesov napadač bio je čovjek odluke u četvrtfinalu protiv Angole, a Gani je novu minimalnu pobjedu donio u 21. minuti. Nakon udarca iz kuta Kwadwa Asamoaha Gyan najviše skače na prvoj vratnici i šalje loptu u mrežu.

Nigerijsko je razdoblje u prvom poluvremenu trajalo između 28. i 31. minute, kada Obafemi Martins i Peter Odemwingie promašuju dvije sjajne prigode, a Gana zbog još jedne (!) ozljede mora mijenjati Agyemana Opokua, umjesto koga je ušao Haminu Dramani.

Pomlađeni sastav Gane, u kojem je bilo mjesta i za nekoliko mladića koji su se nedavno okitili svjetskim zlatom, u drugom se poluvremenu koncentrirao na obranu svojih vrata.

Tako se gotovo sve zanimljivo događalo pred Richardom Kingsonom, ali usprkos trudu i nekolicini novih izvrsnih prigoda nigerijski napadači nisu uspjeli izjednačiti. Neprecizni ili nekonkretni bili su Martins, Yakubu, a u sudačkoj nadoknadi i Kaita.

Mogli su Ganci u zadnjoj akciji i do drugog gola, ali ostalo je 1:0. U finalu čekaju boljeg iz okršaja Alžira i Egipta.

Afrički kup nacija, polufinale:
Gana - Nigerija 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!