Košarka

Cibona prijetila, Himki odgovorio

Ivor Krapac • četvrtak, 28.01.2010.
Cibona prijetila, Himki odgovorio
Foto: EPA

Iako su u većem dijelu utakmice izgledali dobro, nekoliko loših razdoblja u igri odvelo je Cibonu u poraz u prvom nastupu u Topu 16 Eurolige. Cibosi su u prvom kolu skupine H ostali praznih ruku na gostovanju kod Himkija...

Cibona i euroligaška gostovanja ove sezone nisu u velikoj ljubavi - nakon pet poraza u prvom krugu, novi se dogodio na otvaranju Topa 16 u Moskovskoj oblasti. Cibosi su u Rusiju krenuli po iznenađenje protiv Himkija, kod 10 poena prednosti u drugoj četvrtini činilo se da to mogu i ostvariti, no momčad Sergija Scariola vratila se već do velikog odmora i u završnih 10 minuta potpuno prelomila utakmicu, slavivši s 83:70.

Prve minute nisu izgledale najbolje. Himki je uz napadački učinak cijele početne petorke (Cabezas, Langford, McCarty, Jankunas, Javtokas) otvorio bolje od Cibosa, na isteku četvrte minute vodio s 10:4, no momčad Velimira Perasovića ubrzo je krenula na krilima puno bolje obrane nego početkom susreta i poena vodećeg strijelca Marka Tomasa na drugom kraju parketa.

Vezane vijesti

Tomas je u napadu gotovo sam, sa sedam poena u drugom dijelu prve četvrtine, vratio Cibose u egal, u jednom trenutku osigurao i vodstvo tricom od table za 11:10, da bi se do isteka početne dionice priključili i Udrih i Andrić. Nakon prvih 10 minuta nije bilo prednosti na bilo kojoj strani, na semaforu je stajalo 17:17.

U 12. minuti Cibosi su došli do prve nešto osjetnije prednosti potpuno otvorenom tricom Bogdanovića za 22:17 na Tomasovu asistenciju, a nastavak je bio još bolji. Nakon što su se domaći približili do 25:22, Perasovićeva momčad je serijom 7:0, uz još jednu tricu Bogdanovića i četiri poena Lukše Andrića, povisila na 32:22 tri i pol minute do poluvremena, ozbiljno zabrinuvši Scariola i njegove košarkaše.

Trener domaćina morao je nešto promijeniti, a te promjene stigle su zonskim presingom koji je u završnici druge četvrtine prilično poremetio Cibonin napad. Himki je na drugom kraju parketa to kapitalizirao velikom serijom od 10:0 za povratak na 32:32 u posljednjoj minuti prvog poluvremena, a nakon trice Gordona za prekid tog domaćeg niza, McCarty je iskoristio obrambenu pogrešku Tomislava Zubčića, kašnjenje na vanjski šut nakon odlaska na udvajanje pod košem, kada je "najzeleniji" Cibonin igrač napravio najgore što je mogao. McCarty je pogodio tricu iz kuta, pritom ga je Zubčić i faulirao, a ruski Amerikanac zabio je i dodatno slobodno za preokret na 36:35.

S tih jedan razlike otišlo se na poluvrijeme, a početak treće četvrtine donio je još dobrih vijesti za Himki. Cabezas je tricom povisio na 39:35, a Javtokas mini-serijom držao domaće na četiri-pet poena prednosti, da bi se Cibona vratila kada se Tomasu priključio Andrić - prvo tricom za smanjenje na 50:49, a u posljednjoj minuti četvrtine i zakucavanjem za 53:50 za Cibose. U završnu dionicu ušlo se s 53:52.

Sve je i dalje bilo potpuno otvoreno, a kada je Bogdanović početkom posljednje četvrtine svojom četvrtom tricom povisio na 56:52, izgledalo je još ljepše. No, kao i potkraj prvog poluvremena, Scariolo je ponovno rješenje pronašao u zoni i ponovno pogodio, bez obzira što je to ostavljalo više prostora za vanjski šut Cibosa, što je, nakon domaćih 7:0 i preokreta na 59:56, Udrih kaznio tricom za novo poravnanje.

U nastavku je Himki nepovratno pobjegao. Serija od 8:0 zaključena tricom McCartyja odvela ih je do 67:59, a nakon trice Gordona za smanjenje na pet razlike, povezali su i seriju od 10:0 za odmak do nedostižnih 77:62 nešto više od tri minute do kraja. U tom razdoblju je i Perasović probao sa zonom, no to je stvorilo problem u skoku protiv fizički moćnog Javtokasa, koji je uhvatio dvije lopte u napadu i dvaput zakucao u bijegu domaćina.

Do kraja utakmice Cibona više nije bila bliže od devet poena zaostatka, a završilo je s 13 razlike nakon još jednog zakucavanja Javtokasa, koji je sa 17 poena i devet skokova bio glavni junak Himkijeve pobjede.

Uz njega, 17 poena zabio je i McCarty, dok je Jankunas ubilježio 15 poena. Cibonu je sa 17 poena, šest skokova i četiri asistencije vodio Marko Tomas, no imao je i pet izgubljenih lopti, a prvi u pratnji bili su Gordon (13 poena, po četiri skoka i asistencije), Bogdanović (12 poena) i Andrić (11 poena). Ipak, treba dodati da Gordon baš i nije briljirao - osim što se mučio s osobnim pogreškama, u organizaciji igre izgledalo je čak bolje kada je na "jedinici" bio Samo Udrih, iako je Slovenac igrao tek prvu euroligašku utakmicu u svojoj novoj momčadi.

Cibona će idućeg četvrtka u drugom kolu u Draženovom domu dočekati Caju Laboral.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Himki83:70Cibona
Baskonia85:89Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Himki83:70Cibona
Baskonia85:89Olympiakos
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!