Tenis

Hrvatski dvoboj na startu

Ivor Krapac • subota, 30.01.2010.
Hrvatski dvoboj na startu
Foto: Kristijan Komarica

Nakon puno lijepih vijesti iz Melbournea s prvog Grand Slam turnira sezone, hrvatski tenisači će idućeg tjedna tražiti nove pobjede na domaćem terenu, na petom izdanju PBZ Zagreb Indoorsa. U subotu je obavljen glavni ždrijeb koji je već u prvom kolu spojio dvojicu domaćih aduta, dok će vodeći nositelji, Marin Čilić i Ivan Ljubičić, na startu imati češku, odnosno francusku prepreku...

Od šestorice hrvatskih tenisača koji su zasad u glavnom ždrijebu PBZ Zagreb Indoorsa, jedan će sigurno proći u osminu finala. Sedmi nositelj Ivo Karlović na startu će zaigrati protiv Antonija Veića, koji je u glavni turnir ušao s pozivnicom, a na Indoorsu je lani iznenadio dolaskom do četvrtfinala. S obzirom na doslovno i figurativno visoku početnu prepreku, ovog puta bi bilo još veće iznenađenje da napravi nešto slično.

Pobjednik hrvatskog susreta će se u osmini finala sresti s boljim iz startnog ogleda dvojice kvalifikanata, dok je u četvrtfinalu moguć još jedan hrvatski dvoboj, "sudar" s braniteljem naslova Marinom Čilićem, kojeg u prvom kolu čeka češki protivnik. Naš polufinalist Australian Opena pokušat će opravdati ulogu favorita protiv 26-godišnjeg Jana Hajeka, 96. na svijetu, s kojim se dosad sreo dok je još bio na seniorskim počecima, u listopadu 2005. na Futuresu u Češkoj.

Hajek je tada u četvrtfinalu slavio sa 6:3 i 6:4, a ukoliko se Marin stigne odmoriti od teškog posla u Melbourneu, ovo bi morala biti sasvim drugačija priča. Pobjeda bi u osmini finala vodila na boljeg iz startnog austrijsko-kazahstanskog dvoboja Daniela Köllerera i Andreja Golubeva.

Dok je Čilić glavni u gornjem domu, drugopostavljeni Ivan Ljubičić predvodi donju polovicu ždrijeba, a na startu ga čeka francuski suparnik. Ako se Ljubo stigne oporaviti od ozljede mišića noge zbog koje je na Australian Openu predao četvrtfinale parova s Fernandom Gonzalezom, u prvom kolu će ići na iskusnog Francuza Arnauda Clementa (55.), kojeg zasad pamti po dobru. Ima veliku prednost od 8-2 u međusobnim susretima i osam uzastopnih pobjeda u tim mečevima, nakon što je Clement slavio samo u prva dva ogleda.

32-godišnjem Francuzu ovo će biti treći put zaredom da na zagrebačkom dvoranskom turniru u prvom kolu ide na hrvatskog igrača. Prije tri sezone je na putu do kasnijeg četvrtfinala na startu svladao Marina Čilića, lani ga je Čilić svladao u istoj fazi turnira, a ako mu se i ovog puta dogodi poraz, Ljubičić će se u osmini finala sresti s boljim iz ogleda Uzbekistanca Denisa Istomina i Slovaka Lukaša Lacka.

Ako, pak, sve prođe u skladu s renkingom i nositeljskim statusom, četvrtfinale bi Ivanu moglo donijeti susret sa šestopostavljenim Nijemcem Benjaminom Beckerom.

Uz Antonija Veića, u glavnom ždrijebu su još dvojica hrvatskih tenisača s pozivnicama, Ivan Dodig i Petar Jelenić. Prošlogodišnji četvrtfinalist Dodig nalazi se u gornjoj polovici ždrijeba, onoj u kojoj su Čilić, Karlović i Veić, a na prvoj prepreci čeka ga osmi nositelj Jevgenij Korolev (53.), Rus koji sada igra pod kazahstanskom zastavom. Korolev je lani u Zagrebu izgubio od hrvatskog tenisača, u osmini finala nadjačao ga je Veić, nadajmo se da se tu povijest može ponoviti.

Pobjeda nad osmim nositeljem donijela bi Dodigu osminu finala protiv Talijana Simonea Bolellija ili Ukrajinca Ilije Marčenka, dok bi u potencijalnom četvrtfinalu ždrijeb vodio na trećeg nositelja Jürgena Melzera - ukoliko Austrijanac prođe svoje dvije prepreke na tom putu (Daniel Brands, Olivier Rochus/Igor Kunjicin).

Petar Jelenić dobio je posljednju pozivnicu, a ime prvog suparnika još ne zna. 22-godišnji Splićanin, 521. na svijetu, na startu će se sresti s kvalifikantom, a ukoliko prođe, na drugoj prepreci susreo bi se s boljim iz dvoboja petopostavljenog Srbina Janka Tipsarevića i Nijemca Michaela Berrera. U toj četvrtini ždrijeba je i drugi jaki adut iz Srbije, četvrti nositelj Viktor Troicki, kojeg u prvom kolu čeka potencijalna "mina", iskusni Nijemac Rainer Schüttler.

Tako su stvari posložile "kuglice", a sada je sve na hrvatskim adutima, koji će biti glavni magnet za što punije tribine Doma sportova.

PBZ Zagreb Indoors, prvo kolo: Čilić (Hrvatska, 1) - Hajek (Češka), Köllerer (Austrija) - Golubev (Kazahstan), kvalifikant - kvalifikant, Karlović (Hrvatska, 7) - Veić (Hrvatska, WC), Melzer (Austrija, 3) - Brands (Njemačka), Kunjicin (Rusija) - O. Rochus (Belgija), Bolelli (Italija) - Marčenko (Ukrajina), Dodig (Hrvatska, WC) - Korolev (Kazahstan, 8), Tipsarević (Srbija, 5) - Berrer (Njemačka), Jelenić (Hrvatska, WC) - kvalifikant, Kukuškin (Kazahstan) - Zverev (Njemačka), Schüttler (Njemačka) - Troicki (Srbija, 4), Becker (Njemačka, 6) - kvalifikant, C. Rochus (Belgija) - Petzschner (Njemačka), Istomin (Uzbekistan) - Lacko (Slovačka), Ljubičić (Hrvatska, 2) - Clement (Francuska).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!