Zimski sportovi

"Imam dobar predosjećaj"

Antonija Pavlić • nedjelja, 31.01.2010.
"Imam dobar predosjećaj"
Foto: EPA

Reinfried Herbst vjeruje kako će mu pobjede u posljednja dva slaloma Svjetskoga kupa pomoći u pripremi za Olimpijske igre, na koje će otputovati kao jedan od glavnih favorita za odličje. Usprkos tomu što nikada nije vozi u Whistleru, Austrijanac je siguran u dobru prezentaciju, objasnivši to jednostavno - predosjećajem...

Samo šest dana poslije trijumfa na noćnom slalomu u Schladmingu Reinfried Herbst ponovno je stao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Dvjema odličnim vožnjama u Kranjskoj je Gori upisao četvrtu pobjedu u sezoni, te će na Olimpijske igre otići u statusu najvećeg favorita za slalomsko zlato.

"Sezona za sada odlično napreduje. U dobroj sam situaciji", rekao je Herbst. "Nije bilo lako pobijediti u Sloveniji. U drugoj vožnji se stvorilo dosta neravnina i rupa i znao sam da ću morati skijati bez grešaka kako bih pobijedio. Vidio sam da su mnogi skijaši prije mene imali problema na stazi, no uspio sam na pravi način napasti i odraditi dobru utrku."

Vezane vijesti

Slalom je u Vancouveru na rasporedu među posljednjima, čega je svjestan i Herbst. "U odličnoj sam formi, no morat ću nekako pronaći načina da ju zadržim gotovo do konca veljače, kada je na rasporedu moj nastup. Slalom će biti veoma neizvjestan, mnogo je skijaša koji će konkurirati za medalje. Nikada nisam skijao na stazi na kojoj će se voziti na Olimpijskim igrama, no imam dobar predosjećaj. "

U redoslijedu najboljih slalomaša svijeta Herbst prije posljednje utrke ima 43 boda prednosti pred Julienom Lizerouxom. "Mnogo bi mi značilo osvajanje Malog kristalnog globusa. Sada sam tome korak bliži, no svjestan sam i da je slalom disciplina u kojoj je sve moguće."

Što planira u narednim danima? "Otići ću u Los Angeles na nekoliko dana, 'uhvatiti' sunca i provozati se na Harley Davidsonu. Tek nakon toga otputit ću se u Kanadu. Ne poznajem planinu niti stazu u Whistleru, a čuo sam da se snijeg dosta razlikuje od ovog europskog. Imat ćemo priliku trenirati na toj stazi i nadam se da ću uspjeti pronaći najbolju postavu opreme. U tom slučaju - sve je moguće."

No, priča dana ponovno je mladi Marcel Hirscher. U jučerašnjem veleslalomu najboljom drugom vožnjom doskijao je do nevjerojatne pobjede, a u slalomu se na drugu poziciju plasirao s 15. mjesta u prvoj vožnji. "Što mogu reći osim da sam nevjerojatno sretan i ponosan", rekao je.

"Ne mogu objasniti što sam učinio u drugoj vožnji. Promijenio sam opremu, pancerice i skije, i ispalo je savršeno. Skije su bile odlične i brze, a zbog napornih ljetnih priprema imao sam dosta snage u završnici. Bio je ovo za mene nevjerojatan vikend", misli 20-godišnji Austrijanac.

Nastupivši na starim skijama otkrio je što su mu prije utrke rekli treneri: "Upozorili su me da svjesno riskiram na starim skijama i da ne budem previše razočaran ako ću odustati već na trećim ili četvrtim vratima. Hvala Bogu da se to nije dogodilo."

Mnogi ga zbog posljednjih rezultata svrstavaju i među kandidate za slalomsko olimpijsko odličje, no on je ipak oprezan. "U Vancouveru ništa neće biti isto kao u Kranjskoj Gori. Nikada nisam skijao tamo, ne poznajem uvjete, postavu staze... Ne bih se svrstao u favorite. U Vancouveru se želim zabaviti i uživati."

Julien Lizeroux ponovno se, pak, plasirao na pobjedničko postolje, utrku je okončao na trećem mjestu, no bio je svjestan kako mu je velika pogreška nekoliko vrata prije cilja odnijela i bolji rezultat.

"Morat ću proučiti tu pogrešku i pokušati tako nešto anulirati na Olimpijskim igrama. Zadovoljan sam što već dugo skijam konstantno i završavam utrke; u posljednje tri godine tek sam u Schladmingu prošle sezone ostao bez plasmana."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!