Tenis

Dodig uživa u Zagrebu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 01.02.2010.
Dodig uživa u Zagrebu
Foto: Davor Sajko

Prvi dan glavnog turnira PBZ Zagreb Indoorsa bio je uspješan za jedinog hrvatskog tenisača koji je bio u akciji u singlu. Ivan Dodig je uz težak posao u prvom i nešto lakši u drugom setu svladao osmog nositelja, ruskog Kazahstanca Jevgenija Koroleva, napravivši prvi od potrebna dva koraka prema reprizi lanjskog četvrtfinala...

Prošle godine je na zagrebačkom dvoranskom turniru ostvario uspjeh karijere na ATP Touru, iz kvalifikacija je otišao do četvrtfinala, a u novom pokušaju, ovog puta s pozivnicom za glavni ždrijeb, Ivan Dodig najavio je da je spreman za nešto slično. Na startu je sa 7:6(9) i 6:4 svladao osmopostavljenog Jevgenija Koroleva, 50. na svijetu, Rusa koji od ove sezone igra pod kazastanskom zastavom.

"Marinu skidam kapu"

Kao sugrađanin iz Međugorja, Dodig dobro poznaje Marina Čilića, kojeg je pohvalio za novi korak naprijed u karijeri. Čilićev uspjeh uzima i kao dodatnu motivaciju na svojem teniskom putu.

Vezane vijesti

"Marin je već i ranije napravio puno, sada je i u Top 10, a još je jako mlad - na tome mu treba čestitati i skinuti kapu. Dodatni motiv za mene? Da, moglo bi se reći da je tako."

"Mislim da sam odigrao dobar meč, dobro sam se pripremio, sretan sam što sam ponovno u Zagrebu", kazao je Ivan nakon prvog ovogodišnjeg meča u gradu kojeg pamti po lanjskom dolasku među posljednjih osam.

Dodigov početak najavljivao je da bi posao protiv favoriziranog kazahstanskog Rusa mogao biti i lakši. U četvrtom gemu došao je do prvog breaka u meču, odmah potom izdržao maratonski servis-gem i povisio na 4:1, no pokazalo se da je do osvajanja prvog seta bio još dug put. "Toplo-hladni" Korolev tada je ušao u topliju fazu, nadoknadio je break zaostatka i odgodio odluku za tie-break, u kojem se Dodig izvukao iz nekoliko teških situacija.

Osmi nositelj je prvi došao do mini-breaka i vodio s 5:2, kod 6:4 imao je prve dvije set-lopte, prvu sa servisom, kasnije još dvije, 8:7 na Dodigovom i 9:8 na svojem servisu, no 25-godišnjak iz Međugorja izvukao je sve četiri i uz ključni mini-break za 10:9, pa as na set-lopti napravio prvi od dva koraka prema osmini finala.

Kolding što prije u zaborav

Prošla godina Ivanu je donijela i jednu veliku neugodu, diskvalifikaciju u finalu Challengera u Koldingu protiv Alexa Bogdanovica, nakon koje je razbio pokal za drugo mjesto na turniru i izgubio sve ATP bodove osvojene tog tjedna.

"Nakon tog meča sam prolazio teške trenutke, nikad nisam imao takvo iskustvo. Ne bih se htio pravdati zbog toga što se dogodilo, bilo je, prošlo je, sada gledam naprijed", kazao je Dodig, dodajući da nije dobio nikakvu dodatnu kaznu.

U drugom setu Dodig je još triput dolazio do breaka. Prvu šansu je propustio, Korolev se nakon minusa od 2:0 vratio u egal, no nakon odlaska do 5:2, osmom nositelju više nije bilo spasa. Hrvat s pozivnicom nije ostao čvrst na prvom servisu za pobjedu, ali na drugom, kod 5:4, nije dopustio da mu se dogodi nešto slično, držao je bez izgubljenog poena uz as na meč-lopti.

"Nakon što sam imao break u prvom setu, počeo je igrati puno kvalitetnije, no srećom, dobio sam taj set, dok sam se u drugom opustio i bio bolji", sažeo je Dodig, uz dodatak da je Korolev bio suparnik kakav mu odgovara - voli igrati protiv ofanzivnijih igrača.

U osmini finala slijedi susret s još jednim takvim napadački usmjerenim tenisačem, Ukrajincem Ilijom Marčenkom (102.), koji je na startu sa 6:2 i 6:4 svladao Talijana Simonea Bolellija.

"Igrao sam protiv njega dosta davno, prije tri godine", prisjetio se Dodig ogleda s Marčenkom na dva uzastopna Futuresa u Nigeriji u listopadu 2006., prvo s pobjedom (6:3, 6:4), a zatim s glatkim porazom (6:1, 6:1): "U međuvremenu je puno napredovao, a slično Korolevu, voli napadati - morat ću servirati dobro i kvalitetno se pripremiti za taj meč."

PBZ Zagreb Indoors, 1.2.2010., prvo kolo: Marčenko (Ukrajina) - Bolelli (Italija) 6:2, 6:4, Dodig (Hrvatska, WC) - Korolev (Kazahstan, 8) 7:6(9), 6:4, Kukuškin (Kazahstan) - Zverev (Njemačka) 6:4, 6:3, Troicki (Srbija, 4) - Schüttler (Njemačka) 6:3, 6:2.

Parovi, prvo kolo: Čermak/Mertinak (Češka/Slovačka, 1) - Fleming/Skupski (Velika Britanija) 6:4, 6:3, Hutchins/Kerr (Velika Britanija/Australija, 4) - Škugor/I. Zovko (Hrvatska, WC) 7:6(4), 7:6(5).

Raspored za utorak:

Ledena dvorana, od 11:30 sati: Becker - Vinciguerra, C. Rochus - Petzschner (ne prije 13:45), Jelenić - Bozoljac (ne prije 17), Tipsarević - Berrer, Kas/Korolev - Knowle/Lindstedt.

Dvorana II, od 12 sati: J. Delgado/Moser - Clement/O. Rochus, Istomin - Lacko, Köllerer - Golubev (ne prije 14:30), Istomin/Motti - Melzer/Petzschner, Sidorenko - Bemelmans.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!