Tenis

Kroz grčeve do pobjede karijere

Ivor Krapac • utorak, 02.02.2010.
Kroz grčeve do pobjede karijere
Foto: FaH

Petar Jelenić zauvijek će pamtiti nastup u prvom kolu petog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa. 22-godišnji Splićanin, 544. tenisač svijeta, dohvatio je svoju prvu pobjedu na nekom ATP turniru u prvom meču kojeg je odigrao na ovoj razini - Ilija Bozoljac, kvalifikant iz Srbije, pao je u dva tijesna seta, a Hrvata s pozivnicom pritom nisu zaustavili niti grčevi koje je osjetio u drugom setu...

Ako si strpljiv i ne digneš ruke - dočekat ćeš. Petar Jelenić skoro je već dignuo ruke od tenisa, niz ozljeda, najčešće stopalo, usporili su ga i zaustavljali u karijeri, no kada je dobio svoju šansu s pozivnicom za glavni turnir zagrebačkog Indoorsa, nije je ispustio. 24-godišnji Ilija Bozoljac je puno iskusniji i puno bolje rangiran, 176. na svijetu, no Jelenić se nije preplašio ove šanse, slavio je sa 7:6(6) i 7:5, izdržavši i grčeve u nogama koje nije mogao objasniti.

Počelo je sredinom drugog seta, na servisu Bozoljca u šestom gemu, u kojem mu se Srbin izvukao sa spašenom break-loptom, a s problemima koji su ga pratili, 22-godišnji Splićanin jedva je izbjegao ulazak u treći set, pa i predaju o kojoj je razmišljao u jednom trenutku. U završnici drugog se teško kretao, što je njegov suparnik iskoristio za dolazak do breaka prednosti i vodstva od 5:3, no ako nisu slušale noge, slušale su ruke. Jelenić je krenuo na sve ili ništa, s potpunim rizikom u igri, a taj pristup i Bozoljčev pad potkraj meča pomogli su na putu do pobjede karijere.

"Trenirao sam u zadnjih pola godine zbilja naporno, pronašao sam kondicijskog trenera koji mi je velika pomoć i tu napravio najveći pomak, pa zbilja ne mogu objasniti te grčeve", prisjetio se Splićanin muka kroz koje je prolazio, dodajući da je kod minusa od 5:3 u drugom setu već mislio predati. Srećom, ipak se predomislio.

"Ušao sam u meč bez vjere u sebe, nemam iskustva protiv jačih igrača, a još sam bio i prvi put na tv-u i u ovako velikoj dvorani, u prvom setu sam bio strašno krut. Vjerojatno su se zbog toga i dogodili grčevi, sve je stvar psihe."

Drugi set bio je zahtjevan, prvi ništa lakši. I jedan i drugi izdržali su do tie-breaka bez gubitka servisa, a odluka je pala nakon velike Bozoljčeve propuštene šanse, dvije vezane set-lopte kod 6:4, što je Jelenić okrenuo s četiri uzastopna osvojena poena. Kako je sam rekao, u prvom setu bio je užasno krut, no očito nije bilo lako ni protivniku, i jedan i drugi imali su uspone i padove.

Slična priča nastavila se i u drugom setu, ponovno je Bozoljac imao svoju šansu, imao je i suparnika koji se teško kretao, ali nije izdržao do kraja, napravivši dvostruku pogrešku na Jelenićevoj meč-lopti u 12. gemu drugog. "Na kraju sam, nakon toliko ozljeda i muka koje sam prošao u karijeri, molio Boga da pomogne i da on napravi duplu, i napravio je", dodao je 22-godišnji Hrvat s pozivnicom.

U osmini finala slijedi Nijemac Michael Berrer (65.), koji je nakon Jelenićevog meča sa 7:6(5) i 6:3 iznenadio petopostavljenog Srbina Janka Tipsarevića, a dok još nije znao tko će mu biti idući suparnik, 22-godišnji Splićanin nadao se da će se sresti s petim nositeljem. Nijemca je u Zagrebu već "osjetio" na treningu, nije bio njegov izbor za iduće kolo: "Berrer je visok, ljevak je, mislim da mi manje odgovara."

PBZ Zagreb Indoors, 2.2.2010., prvo kolo: Köllerer (Austrija) - Golubev (Kazahstan) 6:3, 3:6, 6:3, Sidorenko (Francuska, Q) - Bemelmans (Belgija, Q) 7:6(5), 3:6, 6:3, Berrer (Njemačka) - Tipsarević (Srbija, 5) 7:6(5), 6:3, Jelenić (Hrvatska, WC) - Bozoljac (Srbija, Q) 7:6(6), 7:5, Becker (Njemačka, 6) - Vinciguerra (Švedska, Q) 1:6, 6:1, 7:6(4), Petzschner (Njemačka) - C. Rochus (Belgija) 6:7(4), 6:3, 6:1, Lacko (Slovačka) - Istomin (Uzbekistan) 6:2, 2:2, predaja Istomina.

Parovi, prvo kolo: Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka) - Istomin/Motti (Uzbekistan/Italija) 6:4, 6:7(4), 10:7, Clement/O. Rochus (Francuska/Belgija) - J. Delgado/Moser (Velika Britanija/Njemačka) 4:6, 7:5, 10:8, Kas/Korolev (Njemačka/Kazahstan) - Knowle/Lindstedt (Austrija/Švedska, 2) 6:3, 7:6(6).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.02.2010. u 21:35
    Bio je malo napet, bitno je da je pobjedio sebe i protivnika :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.02.2010. u 20:27
    Grčevi u drugom setu? To se ni ivi majoli nije događalo.
    Obrisan korisnik