Košarka

Na krilima zadarskog uspjeha

Branimir Korać • četvrtak, 04.02.2010.
Na krilima zadarskog uspjeha
Foto: Kristijan Komarica

Drugo kolo euroligaškog Topa 16 Ciboni donosi budžetom i ugledom košarkaškog diva Caju Laboral. Mnogima to ime neće ništa značiti, ali zato hoće Tau Ceramica, zvučno ime koje je ovaj klub sezonama nosio do promjene sponzora. U svakom slučaju pred Cibonom je strašno težak posao, jedna od elitnih europskih momčadi dolazi isključivo po pobjedu...

Košarkaši Cibone pokazali su u prvom kolu drugog kruga kako nisu protivnik kojeg se smije olako shvatiti. Protiv višestruko skupljeg pa i značajno jačeg Himkija pružili su odličan otpor i samo blackout na startu posljednje četvrtine odnio im je pobjedu. Bez obzira na poraz, bio je to dobar znak, a nova injekcija samopouzdanja stigla je u nedjelju u Zadru.

Možemo slobodno reći kako Cibosi posljednjih tjedan dana prolaze kroz vrlo dobro razdoblje koje bi bilo izvrsno zaokružiti pobjedom protiv Caje Laboral.

18 poena i 10 skokova

Vezane vijesti

Izostanak Stanka Baraća i Tiaga Splittera Caja Laboral će itekako osjetiti. Njih dvojica su ove sezone u Euroligi kombinirano ubacivali 18,7 poena i hvatali 10,4 skoka po susretu. Njih dvojica su ujedno prvi blokeri i skakači momčadi, a Splitter sam je drugi strijelac, prvi skakač, izbori najviše prekršaja po susretu te ima uvjerljivo najbolju valorizaciju.

Krenulo je dobrom predstavom u Rusiji, nastavilo se pobjedom u Zadru, igrači su napokon vidjeli i dio pošteno zarađenih plaća, pobjeda nad Cajom značila bi samo krunu na ovo pozitivno razdoblje. Ne samo pobjeda u smislu bodova u skupini i ostanka u igri za četvrtfinale, već općenito pobjeda nad momčadi iz samog europskog vrha.

Ne treba se zavaravati da će Caja u Zagreb doputovati s mišlju lako ćemo. Prate i njih problemi i nisu protiv nikog sigurni, ali i da su kompletni na noge svom bivšem treneru Velimiru Perasoviću ne bi išli "samo tako".

"Pobijediti u Zagrebu neće biti nimalo lako. Nedostaju nam pojedini igrači, a Cibona je ionako vrlo neugodan protivnik koji se podcjenjuje bez ikakvog valjanog razloga", rekao je trener Caje Duško Ivanović. Ivanović je zatim objasnio na vrlo jednostavan način zašto tako misli. "Pogledajte kako Cibona igra u NLB ligi i gdje je u odnosu na Partizan. Sami vidite što taj Partizan radi u Topu 16. Ne treba zaboraviti da u Ciboni sedam mjeseci nisu primili plaću, a tako se bore. Svi su svjesni da će se s boljim igrama bolje prodati. Ne zavaravajmo se, Cibona je odlična momčad s odličnim trenerom", komplimentirao je Ivanović.

Ivanović je posve u pravu. Caji neće biti lako, posebno bez Stanka Baraća i Tiaga Splittera, jedine dvojice pravih centara. Većeg prostora za manevar bez njih neće imati i za očekivati je kako će veliki dio vremena na parketu u paru provoditi Lior Eliyahu i Mirza Teletović.

Opasni za tricu

U dosadašnjem dijelu ovosezonskog natjecanja u Euroligi, Caja Laboral se pokazala kao jedna od najboljih tricaških momčadi u natjecanju. Trebat će svakako pripaziti na njihov šut za tricu, svi šutiraju i svi mogu u serijama pogađati. Po postotku ubačaja su trenutno treći u Euroligi.

Eliyahu je često stvarao probleme Ciboni i hrvatskoj reprezentaciji, izuzetno je pokretljiv igrač s kojim će Cibonina obrana imati ogromnih problema. Teletović nije toliko orjentiran na igru u reketu, on dosta vremena provodi na trici i uz visok postotak ubačaja za tri poena može biti izuzetno opasan.

Tu je i bivši NBA igrač Walter Herrmann, Argentinac koji je poput Teletovića također opasan s linije za tri poena. "Oni će to nadoknaditi bez nekog velikog problema, Herrmann je visok, Eliyahu je pokretan igrač, imat će nižu postavu, ali još uvijek dovoljno visoku. Mogu staviti momčad s tri visoka igrača, sa svom tom trojicom skupa u petorci i nemati s time problema, na taj način su puno puta igrali", kaže Perasović.

Perasović će posebno svoje igrače upozoriti na vanjsku liniju Caje koja se redom sastoji od agresivnih igrača koji mogu ne samo dobro razigrati momčad, već i poentirati.

U Draženov dom dolazi velik protivnik, ali momčad koja se može pobijediti. To "može se pobijediti" ne znači da je Cibona favorit, dapače, Caja je i dalje veliki favorit, ali naš prvak i dalje ima dovoljno aduta u rukavu.

"Nekada želiš i igraš kao što treba, ali ne možeš, ne ovisi to samo o nama, ovisi i o protivniku, o njihovoj kvaliteti, jesu li oni raspoloženi. Tko ima bolju momčad, ima i veće šanse za pobjedu ukoliko se sve normalno razvija. No, sport je lijep zbog toga što pokušavamo da to ne bude uvijek tako", zaključio je Perasović. Uvjereni smo da će Cibosi učiniti sve da stvari "ne idu svojim tokom" i da Caja prolije puno znoja u Domu Dražena Petrovića.

Susret počinje u 18:30 uz prijenos na Sportklubu.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos87:69Himki
Cibona75:78Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Olympiakos87:69Himki
Cibona75:78Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 16:43
    Hvala, Care! Sretno Cibosima!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 16:42
    Fenrir - Imas na atdhe.net... odes na ''live sports'' i imas za gledat. Nadaj se da ce stream bit ok... Pogledaj i na myp2p.eu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 16:13
    ljudi, jel zna neko možda link di se može na netu gledat tekma??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 11:45
    tomas dns nece nista napravit isto kao ni protiv barcelone ovi ga predobro poznaju i bit ce mu na ruci aa jedini koji dns moze povuc je bogdanovic s 3-4 trice i raspolozeni gordon i andric i to bi trebalo bit dosta za pobjedu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2010. u 09:52
    Nema na HRT-u??!! Ma to je nevjerojatno!!!!
    Obrisan korisnik