Zimski sportovi

Predstavljamo: Andrej Burić, skijaško trčanje

Antonija Pavlić • petak, 05.02.2010.
Predstavljamo: Andrej Burić, skijaško trčanje

Sportnet.hr vam predstavlja hrvatske olimpijce u Vancouveru. Prvi je na redu skijaš trkač - Andrej Burić.

Andrej Burić rođen je 6. veljače 1989. godine u Rijeci, a danas s obitelji uglavnom živi u malom goranskom mjestu Donja Dobra u općini Brod Moravice.

Sportom se počeo baviti od malih nogu, a skijaško trčanje izabrao je kao jedinu opciju u malome mjestu iz kojeg dolazi. Trenirati je počeo prvenstveno zbog društva, no ubrzo je istinski zavolio ovaj tradicionalni nordijski sport i počeo mu posvećivati mnogo više vremena. Danas dnevno trenira i po četiri sata.

Najveću podršku pronalazi u obitelji, te treneru Zoranu Skenderu, koji su ujedno i najzaslužniji za njegov streloviti sportski uspon. Pored bavljenja vrhunskim sportom završio je srednju šumarsku i drvodjeljsku školu u Karlovcu, no Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu nije uspio privesti kraju.

Karijeru je započeo 1995, a već godinu dana kasnije nastupio na prvoj utrci, te u kategoriji cicibana osvojio 3. mjesto. Na Olimpijskom festivalu europske mladeži (EYOF) 2007. osvojio je 57. mjesto u utrci 7.5 km klasično, te 63. mjesto na 10 km skate. Na Svjetskom prvenstvu u češkom Liberecu 2009. godine zauzeo je 99. mjesto na 1.6 km sprint skate.

U slobodno vrijeme najradije igra nogomet i sluša dobru glazbu. Ljeti nastupa za NK Polet Skrad u 2. Županijskoj ligi, a tokom srednjoškolskog obrazovanja igrao je i za NK Karlovac. Prije utrke voli poslušati skladbu "Srce Vatreno", koja na njega ostavlja najveći dojam i daje mu dodatnu inspiraciju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!