Zimski sportovi

"Dokazat ću da nisam srećković"

Antonija Pavlić • utorak, 09.02.2010.
"Dokazat ću da nisam srećković"
Foto: EPA

Jakov Fak bit će pored alpskih skijaša najveći hrvatski adut na ZOI u Vancouveru. Mrkopaljski biatlonac nije dobro počeo predolimpijsku sezonu, no na vrijeme je podignuo formu i u posljednoj utrci prvim osvojenim bodovima dignuo samopouzdanje prije puta u Kanadu...

Mrkopljanin je Jakov Fak broncom na Svjetskom prvenstvu u Pyeongchangu prošle godine dokazao kako kao sportaš itekako vrijedi i profilirao se u jednog od većih hrvatskih izglednika za olimpijsku medalju u Vancouveru. Samozatajan i tih biatlonac iz Mrkoplja svjestan je tereta koji nosi na leđima, no i odlučan da svijetu pokaže kako korejska medalja nije bila plod slučajnosti.

ZOI Vancouver 2010.

Više o Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru doznajte na Sportnetovoj posebnoj cjelini: ZOI Vancouver 2010.

Vezane vijesti

"Itekako sam voljan Hrvatskoj pokazati kako nisam slučajno brončani svjetski biatlonac na 20 km. Ipak, u Whistleru nemam posebno dobra iskustva. Neposredno poslije SP-a prošle godine tamo sam nastupio u Svjetskome kupu i uslijed problema s puškom, koja je kasnila u prijevozu, na koncu sam zauzeo 83. mjesto", rekao je Jakov.

"U Kanadi želim nadmašiti sebe; svjestan sam da osvajanje odličja neće biti lako ponoviti, stoga bih bio zadovoljan i s ulaskom u prvih 20."

Najbolji hrvatski nordijac od svibnja 2008. godine trenira sa slovenskom reprezentacijom, a neko se vrijeme pričalo i kako će prihvatiti njihovu ponudu promjene državljanstva.

"Istina je da mi Slovenci mnogo pomažu, posebno trener Uroš Velepec, osoba koja je možda i najzaslužnija za moj streloviti sportski uspon. No o prelasku u redove Slovenije ne bih govorio. S našim sjevernim susjedima treniram jer mi pružaju najbolje uvjete, a i od velike mi je pomoći kraj sebe imati vrhunske kolege biatlonce."

Jakov sezonu nije počeo najbolje. Tek je u posljednoj utrci osvojio prve bodove. "Bio sam u krizi na početku sezone, ponajviše zbog isprobavanja novog sustava. Pokušavao sam brže pucati i tako dobivati dragocjene sekunde i pri tome su se neminovno morali događati i promašaji. No, pri koncu predolimpijske sezone sam ipak uspio doći do bodova, što mi daje samopouzdanje da i u Vancouveru budem solidan."

Može li ponoviti ili se barem približiti doesgu iz Pyeongchanga? "Biatlon je sport u kojem je prije ostvarivanja vrhunskih rezultata potrebno sakupiti što više iskustva. Ljudi to danas ne shvaćaju, te i dalje od mene traže samo medalje. To je nerealno."

"Bit će mi velika čast nositi hrvatsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara. To je san svakog sportaša i nadam se da će mi ostati u dobrom sjećanju", dodao je hrvatski stjegonoša.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!