Zimski sportovi

"Očekivanja su velika"

Antonija Pavlić • utorak, 09.02.2010.
"Očekivanja su velika"

Jedina hrvatska biatlonka na Zimskim olimpijskim igrama bit će 28-godišnja Andrijana Stipaničić Mrvelj. Andrijana se u Vancouver kvalificirala na posljednjim Svjetskim prvenstvima u Pyeongchangu i Östersundu, a od ZOI, kao i svaki sportaš, ima velika očekivanja...

Andrijana Stipaničić Mrvelj mlada je sportašica iz Donje Dobre, te jedina hrvatska biatlonka koja je izborila plasman na dvadesete Zimske olimpijske igre. 28-godišnja Andrijana trenutačno sa suprugom Matom živi u Sesvetama, premda je gotovo cijele godine uglavnom nema kod kuće.

"U pogonu smo praktički cijele godine. Biatlonska sezona traje do ožujka, nakon čega imamo mjesec dana aktivnog odmora, te u svibnju već nastavljamo s pripremama", otkrila je za Z1.

Karijeru u nordijskim sportovima započela je u skijaškom trčanju, no 2005. je otkrila sve biatlonske čari i do danas se od njih nije uspjela izbaviti. "Biatlonom sam se počela baviti slučajno u nakani da isprobam nešto novo. Na koncu se ta odluka pokazala dobrim potezom."

"Biatlon je veoma kompleksan i zahtjevan sport, u koji treba uložiti mnogo truda, rada i priprema. Uostalom, niti na jednom području života ne može se uspjeti bez mnogo napora."

U Vancouver se plasirala zahvaljujući dobrim rezultatima na dva Svjetska prvenstva. Prošle je godine u sjevernokoreskom Pyeongchangu bila 39., a godinu ranije u Östersundu 58. u utrci na 15 km. <"Ispunila sam normu na posljednja dva Svjetska prvenstva u kojima su se gledali zbirni rezultati. Hrvatska ženska biatlonska reprezentacija pokušala se kvalificirati i sa štafetom, no na kraju nam nije uspjelo."

Koja očekivanja ima od nastupa u Whistleru? "Kao i svaki sportaš uvijek imam velika očekivanja. Vjerujem kako će rezultat ponajprije ovisiti o pucanju i tu moram biti veoma koncentrirana."

Najveća potpora u sportu uz obitelj i supruga Matu Andrijani je trener Dejan Brajdić. "Andrijana je dobro radila tokom sezone, kao i sve ostale reprezentavike, a nadam se da smo formu uspjeli i dodatno podići prije odlaska u Vancouver", rekao je Brajdić.

"Biatlon je zahtjevan sport i nema milosti za pogreške. Možeš cijele sezone raditi odlično i dobro trčati u samoj utrci, a onda u trenutku dekoncentracije ili drhtanja ruke promašiti tri hica i tada sve pada u vodu. Andrijana ima prilično mirnu ruku, nadam se da će tako biti i u Kanadi", otkrio je.

Gdje treniraju najbolje hrvatske biatlonke? "Ljeti uglavnom treniramo u Delnicama, gdje imamo streljanu i ponuđeni smještaj u vojarni. Zimu i jesen uglavnom provodimo na ledenjacima, u nekim europskim središtima. U Hrvatskoj ima mnogo staza za skijaško trčanje, no one nažalost nisu organizirane i svjetski priznate."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!