Košarka

Što može oslabljena Cibona?

Ivor Krapac • srijeda, 10.02.2010.
Što može oslabljena Cibona?
Foto: Davor Sajko

Drugi gostujući izazov košarkaša Cibone u Topu 16 Eurolige dogodit će se u Grčkoj. U prvom kolu skupine H protiv Himkija izgledalo je dobro do završnice utakmice, a u srijedu čeka još teži posao. Cibose u Pireju dočekuje Olympiacos, koji je sa startne dvije pobjede već napravio važan korak prema četvrtfinalu...

Ako se pogledaju proračuni i novac uložen u ovosezonsku momčad, kao i igrači koje na raspolaganju imaju Panagiotis Giannakis i Velimir Perasović, sve je jasno - Olympiacos je veliki, izraziti favorit i sve osim barem relativno lake pobjede domaćina bi večeras s početkom u 20 sati bilo prilično iznenađenje. Od takvog odnosa snaga nije bježao ni Velimir Perasović, to nisu skrivali niti u Olympiacosovom taboru, no kako je Cibonin trener već nekoliko puta rekao kroz sezonu, sport je lijep upravo zbog toga što ima načina da pokažeš zube i boljima od sebe.

Cibona je dva slična izazova već imala u prvom dijelu natjecanja. Gostovanje u Sieni nije lako nijednoj europskoj momčadi, tada su pali s 90:64, gostujući nastup u Barceloni, još teži, okončan je s porazom od 22 razlike (81:59), a uoči dvoboja u Dvorani mira i prijateljstva, prepreku da se ne ponovi nešto slično ne postavlja samo jak suparnik, već i problemi u sastavu.

Vezane vijesti

S obzirom na momčad koju Velimir Perasović ima na raspolaganju i dva odlaska tijekom sezone (Graves, Princ), nije lako nadoknaditi kada netko novi ispadne iz stroja, kao što se sada dogodilo s Vedranom Vukušićem, koji će najmanje tjedan dana biti na poštedi zbog bolnih leđa. Problem nije od jučer, traje već duže vrijeme i s tom ozljedom Vuk je nekako gurao kroz sezonu, no pogoršanje stanja odvojilo ga je od ostatka momčadi uoči puta u Pirej.

Pokretljiva "četvorka" koja može pogoditi s vanjske pozicije, a radi i jako dobar posao u skoku i obrani - zamjenu za takvog igrača Peras jednostavno nema, nema prave zamjene ni za Marina Rozića na čiji se izostanak već koliko-toliko naviklo, no kukanje neće pomoći, morat će povući svi ostali. Možda je ovo veća prilika za Tomislava Zubčića da pokaže što i koliko može, možda će Perasović pokušati i s četiri "mala" - kako će se točno nadoknaditi Vukušićeve minute, pokazat će sama utakmica.

Naravno, sve i da su i Rozić i Vukušić u Pireju, zdravi i spremni za nastup, Olympiacos bi svejedno bio favorit. Momčad koja je bila jaka i prošle sezone, četvrta u Europi, sada je jača i za Linasa Kleizu, čovjeka s NBA i bogatim litavskim reprezentativnim iskustvom, tu je i Ciboninim navijačima dobro poznati Scoonie Penn, a u odnosu na lani, nisu izgubili puno.

Ako se uzme u obzir da je Josh Childress sada naviknutiji na igranje u Europi, da se i dalje mogu osloniti na Thea Papaloukasa i Nikolu Vujčića, dva "kompjutora" na parketu, kako ih je lani opisao Peras, da imaju i Teodosića, Bourousisa, Vasilopoulosa, Schortsanitisa, Halperina... Jasno je zbog čega ih i Cibonin trener toliko cijeni: "Moje je mišljenje da su glavni kandidati za nastup na Final Fouru, ali i jedan od glavnih kandidata za osvajanje europskog naslova. Na svom terenu su nedodirljivi i gotovo sve najjače europske ekipe tamo redovito gube".

Ove sezone su na Olympiacosovom parketu gubili baš svi. U grčkom prvenstvu i Euroligi "Crveni" iz Pireja imaju 13 pobjeda u isto toliko utakmica, sveukupno su sa samo četiri poraza u sezoni, no momčad im je takva da se puno manje od toga ni ne očekuje. Ima, jasno, i pritiska, ali s time se zasad dobro nose.

"Već smo napravili dva koraka prema četvrtfinalu, sada želimo još jedan koji će nas dodatno približiti. Cibona se uvijek drži svojih principa i filozofije u igri, bore se u svakoj utakmici bez obzira bili favorit ili ne, poštuju klupsku tradiciju. Što se nas tiče, moramo držati koncentraciju i biti fokusirani svih 40 minuta, ukoliko to napravimo, pobjeda će biti naša", najavio je Panagiotis Giannakis, čovjek koji od svih u taboru "Crvenih" živi pod najvećim pritiskom, dok je sa sličnim mislima Cibose dočekao i Nikola Vujčić.

"Oni će doći neopterećeni, ali to, naravno, ne znači da su se već pomirili s porazom, dobro ih poznajem i nemam dvojbi da uvijek mrze izgubiti. Očekujem tešku utakmicu, no sve ovisi o nama - ako ćemo igrati kao protiv Caje Laboral i Himkija, upisat ćemo treću uzastopnu pobjedu", kazao je iskusni hrvatski reprezentativac.

Solidan otpor ili nešto više od toga, relativno prihvatljiv ili manje prihvatljiv visoki poraz - što će od ovoga uspjeti napraviti Cibona u 40 minuta u Dvorani mira i prijateljstva, vidjet ćemo večeras, a ako bude ovo prvo, bit će dobro.

Euroliga, Top 16, skupina H, treće kolo:
Olympiacos - Cibona (20 h, Sportklub)

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Olympiakos78:75Cibona
Baskonia71:82Himki
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Olympiakos78:75Cibona
Baskonia71:82Himki
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!