Zimski sportovi

Predstavljamo: Ivica Kostelić

Antonija Pavlić • četvrtak, 11.02.2010.
Predstavljamo: Ivica Kostelić
Foto: Dejan Popek

Sportnet.hr vam predstavlja hrvatske olimpijce. Posljednji je na redu alpski skijaš Ivica Kostelić...

Ivica Kostelić rođen je 23. studenog 1979. godine u Zagrebu, a naznake ostvarivanja karijere vrhunskog sportaša počeo je pokazivati već u veoma ranoj dobi, odrastajući uz sestru Janicu i oca Antu, negdašnjeg rukometnog trenera.

Iznimna sportska obitelj, koja je udarila temelje hrvatskom skijanju, danas je prepoznata u cijelom svijetu, a posebno na olimpijskim igrama - natjecanju koje Kostelići najviše cijene i koje im je na vrhu liste prioriteta.

U mlađim je dobnim kategorijama prvi puta pobijedio u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. godine. Na istoj je stazi dvije godine kasnije ponovio trijumf, a nakon toga krenuo u seriju koja još uvijek nije okončana - osvajao je prva mjesta na Loka Pokalu, Trofeo Topolinu, Pinnocchiju, La Scari... U juniorskoj konkurenciji osvaja kombinacijsko zlato u Schladmingu 1997. godine, i to kao jedan od najmlađih sudionika.

Međutim, ubrzo su ga poslije prelaska među seniore počele kočiti ozljede. Tako je gotovo tri početne godine "prave" karijere odležao po bolnicama i rehabilitacijskim centrima, s puknućima ligamenata i problemima s koljenima.

No godine se 1999. ipak uspio oporaviti i sezonu završiti kao jedini natjecatelj s osvojenim bodovima u svim disciplinama FIS-a. Povratak je okrunio i pobjedom - zbilo se to na Nor-am kupu u Lake Louiseu (superveleslalom). No, u kobnom američkom Beaver Creeku, na stazi Birds of Prey, gdje je na Svjetskom juniorskom prvenstvu godinu ranije doživio tešku ozljedu koljena, ponovno su mu popucali ligamenti i morao je propustiti veći dio sezone 1999./2000.

Jedan od najvećih uspjeha u karijeri upriličio je osvajanjem slalomskog Malog kristalnog globusa u sezoni 2001./2002, kojim je samo potvrdio odlične olimpijske igre u Salt Lake Cityju. Na koncu je zauzeo 9. mjesto u veleslalomu, što je tada bio njegov najbolji rezultat u ovoj disciplini, dok slalom nije uspio završiti.

Četiri je godine kasnije u Torinu doživio svoj zenit i ostvario dugogodišnji san; osvojio je kombinacijsku srebrnu kolajnu. Ukupno je u Svjetskome kupu pobijedio u 9 slaloma i dvije kombinacije, 32 se puta plasirao na pobjedničko postolje, te 74 puta doskijao do plasmana u najboljih 10. Svjetski je slalomski prvak iz St. Moritza 2003. i trenutačno najsvestraniji skijaš Svjetskoga skijaškog kupa.

Opuštanje nakon napornih treninga i utrka najčešće prakticira svirajući gitaru, slušajući dobru glazbu, crtjući te roneći tokom ljetnih mjeseci, najčešće na Braču. Uživa u izvornim hrvatskim delicijama, rado gleda filmove, predan je i posvećen onome što radi. Marljiv je, discipliniran, te najveći uzor mladima iz ostatka alpske skijaške reprezetacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!