Zimski sportovi

Švicarsko slavlje u Whistleru

Branimir Korać • ponedjeljak, 15.02.2010.
Švicarsko slavlje u Whistleru
Foto: Bojan Koprivica

Spustaško olimpijsko zlato odlazi u Švicarsku. Didier Defago je odvezao najbolje na neugodnoj stazi u Whistleru te je uzeo zlatno odličje ispred svestranog Norvežanina Aksela Lunda Svindala i Amerikanca Bodea Millera. Dobro je odvezao Ivica Kostelić koji je završio kao 18. sa 1.18 sekundi zaostatka za pobjednikom. Natko Zrnčić-Dim je "izgorio" u velikoj želji i plasirao se pri dnu poretka s dvije sekunde i 71 stotinkom zaostatka za Defagom...

Zlato za Švicarsku u spustu u Whistleru nije ništa neobično, no ipak nije slavio onaj glavni švicarski adut već onaj - pričuvni. Didier Cuche unatoč ozljedi je slovio za glavnog favorita za zlatnu medalju, međutim u donjem dijelu staze nije bio onaj pravi i završio je kao šesti.

Slavljenik je 32-godišnji Didier Defago koji je dobar spustaš, ima i pobjede s onih najtežih staza u Kitzbühelu i Wengenu, a u Whistleru je ostvario najbolji rezultat na svojim trećim ZOI. U spustu u Snowbasinu je bio 21., a u Sestriereu tek 26. dok mu je najbolji rezultat općenito na ZOI šesto mjesto u superveleslalomu u Snowbasinu s Igara u Salt Lake Cityju.

Koliko je bila tijesna utrka, dovoljno govori podatak kako su se prva trojica ugurali u svega devet stotinki. Sedam stotinki je iznosila prednost Defaga ispred drugoplasiranog Aksela Lunda Svindala te devet stotinki ispred trećeplasiranog Bodea Millera.

Ako se usporede nastupi i ostalih skijaša s vodećom trojkom, jasno je kako je pobjednika odlučilo posljednjih kilometar, kilometar i pol. Veliki broj skijaša se dobro držao sve do trećeg prolaza nakon čega su počeli gubiti na vremenu i padati u poretku.

Ivica Kostelić utrku je završio na 18. mjestu i možemo reći "tek" na 18. mjestu jer zaostatak od 1.18 uopće nije bio tako velik. Međutim, dobra pripremljenost staze omogućila je svim skijašima da daju sve od sebe i imaju što sličnije uvjete te su rezultati toliko izjednačeni.

Ivica je odvezao vrlo dobro sve do posljednjeg dijela, zaostajao je za Defagom 60-ak stotinki, a onda je u posljednjem dijelu staze izgubio na vremenu i u cilj ušao sa sekundom i 18 stotinki zaostatka što je bilo u tom trenutku dovoljno za 17. mjesto. Naknadno ga je preskočio Slovenac Rok Perko.

Svojim nastupom ne može biti zadovoljan Natko Zrnčić-Dim koji je jednostavno izgorio u velikoj želji za što boljim rezultatom, napravio je puno pogrešaka i s velikim zaostatkom plasirao se neočekivano nisko na 33. mjesto.

Među onima koji ostaju razočarani su domaćini Kanađani koji su svakako očekivali bolje rezultate, pa i najavljivali medalju. Međutim Manuel Osborne-Paradis kao glavni adut završio je tek kao 17., Erik Guay ostao je malo kratak na petom mjestu dok je Robbie Dixon pao. Među osvajačima medalja nema niti Austrijanaca, a najbolji je bio Mario Scheiber na četvrtom mjestu. Michael Walchhofer završio je tek kao deseti.

Whistler, olimpijski spust:
1. Didier Defago (Švicarska) 1:54.31
2. Aksel Lund Svindal (Norveška) +0.07
3. Bode Miller (SAD) +0.09
4. Mario Scheiber (Austrija) +0.21
5. Erik Guay (Kanada) +0.33
6. Didier Cuche (Švicarska) +0.36
7. David Poisson (Francuska) +0.51
8. Marco Buechel (Lihtenštajn) +0.53
9. Klaus Kroell (Austrija) +0.56
10. Michael Walchhofer (Austrija) +0.57
...
18. Ivica Kostelić (Hrvatska) +1.18
...
33. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska) +2.71
...
41. Ivan Ratkić (Hrvatska) +4.27

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.02.2010. u 16:57
    ...što su slike dobre,za svaku pohvalu, rekli bi, 'govore više od riječi'.
    Obrisan korisnik
  • davie15.02.2010. u 22:02
    Ako Ivek sutra ponovi ovako dobru vožnju u spustu, onda možemo očekivati velike stvari u kombinaciji, pogotovo jer Gips postavlja slalomsku vožnju, a ona će biti puna zamki...
    davie