Zimski sportovi

Kalle stopama Gustafsson

Maja Giljanović • ponedjeljak, 15.02.2010.
Kalle stopama Gustafsson
Foto: EPA

Šveđanka Charlotte Kalla preuzela je inicijativu od samog starta, vodila je i nakon pet kilometara i u konačnici na pojedinačnoj utrci na 10 km slobodnim stilom slavila ispred olimpijske pobjednice u Torinu 2006. Estonke Šmigun-Vähl na drugom i srebrne prije četiri godine Norvežanke Björgen na trećem mjestu. Prva je ovo zlatna medalja švedskog ženskog skijaškog trčanja nakon Olimpijskih igara 1968. u Grenobleu.

Charlotte Kalla u prvoj utrci skijaša-trkača na 21. Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru nije dopustila Kristini Šmigun-Vähl obranu titule iz Torina, a i srebrna 2006. Marit Björgen zadovoljila se medaljom manje sjajnog sjaja.

Utrka na 10 km u Torinu je prije četiri godine odskijana klasičnim stilom, a promjenom u slobodni profitirala je Kalla. 22-godišnja Šveđanka, bivša trostruka svjetska juniorska prvakinja i pobjednica posljednje utrke Svjetskog kupa uoči OI 2. veljače u Canmoreu, sjajnom je utrkom od prvog do posljednjeg metra (vodila je i na 5 km ispred Björgen i Šmigun-Vähl) osvojila zlatnu medalju 6,6 sekundi ispred Šmigun-Vähl na drugom i 15,9 sekundi ispred Björgen na trećem mjestu.

Prva je ovo olimpijska zlatna medalja za švedsko žensko skijaško trčanje od 1968. i Toni Gustafsson koja je u Grenobleu slavila na 5 i 10 km.

Najveće kandidatkinje za podij nisu kapitalizirale svoj status favorita. Trostruka svjetska prvakinja i vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa Justina Kowalczyk je zauzela peto mjesto, svjetska prvakinja iz Libereca prošle godine Finkinja Aino-Kaisa Saarinen 15., a ni Ruskinje se nisu proslavile (najbolja je na sedmoj poziciji Jevgenija Medvedeva).

Hrvatska olimpijka Nina Broznić, poput kraljice sprinta Slovenke Petre Majdič, nije nastupila.

10 km slobodnim stilom:
1.KALLA (Švedska) 24:58,04
2.Šmigun-Vähl (Estonija) +6,6
3.Björgen (Norveška) +15,9
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!