Zimski sportovi

"Najbolji plan je ići ravno"

Bojan Koprivica • utorak, 16.02.2010.
"Najbolji plan je ići ravno"
Foto: Bojan Koprivica

Švicarski kolega sažeo je u jednu rečenicu svu praktičnost i orijentiranost rezultatima svojih sunarodnjaka: "Sva sreća da je spust otkazan i nije bio u subotu". Time je naravno mislio na logističke poteškoće proslave dva zlata u istome danu u kojemu je Simon Amman pobijedio u skijaškim skokovima...

Svu euforiju koja je švicarskom novinaru nedostajala, nadoknadio je Didier Defago pravom erupcijom oduševljenja, visoko podignutom šakom koja se naizgled nije niti jednom spustila od trenutka kada je prešao u vodstvo jednog od najizjednačenijih olimpijskih spusteva svih vremena do ceremonije dodjele buketa gotovo sat vremena kasnije.

Na konferenciji za medije šaku je napokon spustio, ali emocije su ostale: "Presretan sam, uvijek sam vjerovao u sebe, znao sam da mogu. Falila mi je još samo jedna velika medalja, iz Vancouvera sam se želio vratiti s nešto težom prtljagom". Na pitanje zašto je rekao da mu je danas jedan od najljepših dana u životu, a ne najljepši, odgovorio je: "Pamtim puno uspjeha. Pobjeda u Kitzbuehelu je naravno nešto posebno. Još se sjećam i prve pobjede u Svjetskom kupu, one u Val Gardeni. A time sam spomenuo samo skijaške uspjehe, ako tako želite - moj posao. Obiteljski život mi jee donio velike radosti, poput moje dvoje djece. Nije bitno koji je od tih dana najljepši, bitno je da ih bude još par."

Vezane vijesti

Aksel Lund Svindal, koji je odličnom vožnjom u trećem dijelu staze gotovo u cijelosti nadoknadio 78 stotinki zaostatka za tada vodećim Scheiberom, također nije skrivao radost. Nakon pet medalja sa Svjetskih prvenstava, napokon je kolekciji pridodao i olimpijsku kolajnu.

"Pred početak OI računao sam da imam četiri prilike za medalju. Dvije dobre i dvije nesto slabije." I odmah se nadovezao, odgovarajući na pitanje o usporedbi norveskog alpskog i nordijskog skijanja. "Nasa alpska reprezentacije je mala, ali pazite se - rezultati dolaze. Bez uvrede bilo kojem drugom sportu, naš je jednostavno sjajan. Ne postoji niti jedan drugi način da se brže spusti niz planinu nego što to činimo mi, skijaši. Možete na skije staviti motore, što god hoćete - opet smo brzi. U našem sportu nema dopinga, ili ga barem ima puno manje nego u drugim sportovima. Obožavam skijanje i bilo bi mi drago da je popularnije, možda se ovi ljudi iz marketinga mogu još malo potruditi." Po zavrsenoj konferenciji, zahvalio se kanadskoj ekipi, napomenuvši kako mu je Eric Guay kolegijalno dao par informacija pred utrku.

Miller ne zna što je pritisak

"Nisam nikada osjećao pritisak na velikim natjecanjima. Ili možda jesam, ali nisam to znao interpretirati kao pritisak. Na velikim natjcanjima treba znati iskoristiti energiju, jer emocije mogu donijeti i velike rezultate i greške. Pomoglo mi je odmaknuti se od skijanja, jos jednom ocijeniti zasto sam u tome sportu i vratiti mu se zato što mu se želim vratiti".

Bode Miller je nakon osam godina ponovno na olimpijskom pobjedničkom postolju, ovaj puta stepenicu niže i po prvi puta u spustu. Po rezultatu je bio iza Defaga i Svindala, po zanimanju medija - čisti pobjednik.

Prvo se osvruo na izjavu da je Defagova pobjeda sve iznenadila. "Onaj tko je iznenađen da je Defago danas pobijedio ne prati skijanje u posljednje vrijeme. Tehnički je savrseno potkovan skijaš, bez ikakvih mana. Možda nas trojica danas nismo bili glavni favoriti po tijeku sezone ili posljednjim treninzima, ali smo sva trojica dobri skijaši."

Naravno, Miller ne bi bio Miller da nije izazvao smijeh prepune dvorane dodavši: "Aksel mi je rekao da je vidio da sam ja u vodstvu i da je onda pomislio da je najbolji plan ići ravno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani16.02.2010. u 17:03
    hahaha Bode Miller je car!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik16.02.2010. u 16:52
    ...a Aksel izgleda na slici kao glumac...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2010. u 16:49
    dečki su zasluženo osvojili medalje,kako veli Bode...dobri su skijaši.
    Obrisan korisnik