Zimski sportovi

Janka spojio svjetski i olimpijski naslov

Antonija Pavlić • utorak, 23.02.2010.
Janka spojio svjetski i olimpijski naslov
Foto: EPA

Carlo Janka obranio je vodstvo iz prve vožnje veleslaloma u Whistler Creeksideu i osvojio svoje premijerno olimpijsko zlato u karijeri, Švicarskoj pak donijevši prvi veleslalomski olimpijski trijumf poslije Sarajeva 1984. Iznenađujuće je srebro pripalo Norvežaninu Kjetilu Jansrudu, a treću olimpijsku medalju, ovoga puta broncu, osvojio je Aksel Lund Svindal. Ivici Kosteliću pripalo je vrlo dobro sedmo mjesto, čime je popravio najbolji olimpijski rezultat karijere u ovoj disciplini iz Salt Lake Cityja...

Mladi švicarski skijaš Carlo Janka pobjednik je olimpijske veleslalomske utrke u Whistler Creeksideu. Janka je po prvi puta poslije Sarajeva 1984. godine Švicarskoj donio veleslalomsko zlato na olimpijskoj smotri, poništivši već spremno slavlje Norvežana.

Srebro je, naime, pripalo Kjetilu Jansrudu, koji se najbržom drugom vožnjom progurao na postolje i opravdao vrhunske rezultate iz posljednjih utrka u Kranjskoj Gori. Njegov sunarodnjak Aksel Lund Svindal kompletirao je olimpijska odličja u Vancouveru, osvojivši broncu - vlasnik je već superveleslalomskog zlata i spustaškog srebra.

Nastavila se pak i u veleslalomu agonija Austrijanaca. Najbolje je vrijeme upisao na četvrtom mjestu Marcel Hirscher, no i dalje je to daleko od aspiracija "najskijaškije" zemlje na svijetu. Romed Baumann ostvario je peto vrijeme, dok je Benjamin Raich bio šesti.

IVICA ZADOVOLJAN

"Mogao sam malo bolje, no ne bih učinio ništa drastično, medalja je ipak bila daleko. Cilj mi je bio plasman u prvih 15, a to sam čak i premašio. Zbog toga moram biti zadovoljan."

Ivica Kostelić nije razočarao niti u drugoj vožnji i ukupno je na stazi Dave Murray kumulirao 1.05 sekundi zaostatka za pobjednikom. Ostvario je time najbolji veleslalomski olimpijski plasman u karijeri, nadmašivši premijerni nastup u Salt Lake Cityju i osvojenu devetu poziciju.

U prvih su se deset plasirali još i branitelj naslova iz Torina, Amerikanac Ted Ligety (+1.28), najbolji Nijemac Felix Neureuther, te, pomalo iznenađujuće, Slovenac Aleš Gorza. Najviše je pak razočarao Didier Cuche, koji je prije utrke figurirao za favorita, a na koncu je doskijao do 14. pozicije.

Whistler, olimpijski veleslalom:
1. Carlo Janka (Švicarska, ATOMIC) 2:37.83
2. Kjetil Jansrud (Norveška, HEAD) +0.39
3. Aksel Lund Svindal (Norveška, ATOMIC) +0.61
4. Marcel Hirscher (Austrija, ATOMIC) +0.69
5. Romed Baumann (Austrija, SALOMON) +0.97
6. Benjamin Raich (Austrija, ATOMIC) +1.00
7. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +1.05
8. Felix Neureuther (Njemačka, ATOMIC) +1.23
9. Ted Ligety (SAD, ROSSIGNOL) +1.28
10. Aleš Gorza (Slovenija, FISCHER) +1.38
...
41. Natko Zrnčić-Dim (Hrvatska, ATOMIC) +8.18

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinaminjo24.02.2010. u 09:04
    Po vremenima se vidi da je Ivek gubio i u zadnjem dijelu staze dok su drugi u obje vožnje nadoknađivali.. Iako je stručni komentator spomenuo da neki imaju idealne skije i materijal za donji dio, ja ipak mislim da je Profesora malo umor svladao.. Dug je bio veleslalom, a njemu bi s obzirom na broj... [više na forumu]
    Dinaminjo
  • Bogomdani23.02.2010. u 23:54
    e da je druga vožnja bila slalom, medalja bi bila sigurna! :) U slalomu će biti još bolji, siguran sam. Ajmo Ivica!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik23.02.2010. u 23:27
    cini mi se da je ivica propustio napraviti puno vise za sto je apsolutno bio u stanju. al kad pogledam odlicne veleslalomase kao raich, hirsher, ligety i blardone kako rade velike greske i zavrsavaju daleko ispod svoje vrijednosti- onda je bolje ovako! zato ivici treba cestitati jos jednom
    Obrisan korisnik