Košarka

Put spasa vodi preko Barcelone

Borna Rupnik • srijeda, 24.02.2010.
Put spasa vodi preko Barcelone
Foto: EPA

Nevjerojatno, ali istinito - već bi četvrto kolo drugog kruga Eurolige moglo ponuditi Panathinaikosov oproštaj od titule europskog prvaka. Pobjeda im je imperativ, a s druge strane terena stajat će moćna Barcelona...

Skupina E
Partizan - Maroussi (četvrtak, 20:45)
Panathinaikos - Barcelona (četvrtak, 21:00)

Malo je tko mogao predvidjeti da će se branitelj euroligaškog naslova, grčki Panathinaikos, u četvrtoj utakmici drugog kruga boriti za goli život. Neplanirano su izgubili sve tri dosadašnje utakmice i žele li zadržati kakvu-takvu nadu u četvrtfinale na svom parketu moraju nadjačati Barcelonu.

Vezane vijesti

Željko Obradović, trener Panathinaikosa: "Moram natjerati igrače da vjeruju u sebe. Uz pomoć s tribina, pokušat ćemo pritisnuti Barcelonu od prve minute, premda se radi o trenutačno najboljoj europskoj momčadi. Moramo biti agresivniji i rastrčaniji od njih".

Barcelona je ove sezone upisala tek jedan jedini poraz (u Beogradu), a s obzirom na izjednačenu situaciju u skupini E - tri momčadi imaju po dvije pobjede - Katalonci će također pružiti svoj maksimum. Osim toga, Panathinaikosu je u finalu grčkog kupa udarac zadao i domaći rival, Olympiakos. Atenjani su na koljenima, hoće li uistinu i pasti? Spektakl pod koševima je zajamčen.

Pobjedama nad Panathinaikosom i Barcelonom Partizan se prometnuo u ravnopravnog konkurenta za prolaz skupine, no to je pošlo za rukom i Maroussiju, zahvaljujući slavlju u prvom međusobnom okršaju ove dvije ekipe (57:49). Tko se osladi novom pobjedom napravit će veliki korak prema željenom cilju.

Skupina F
Efes Pilsen - Maccabi Electra (srijeda, 19:15)
Real Madrid - Montepaschi Siena (četvrtak, 20:45)

Najneizvjesnija bitka vodi se u skupini F. Maccabi i Montepaschi imaju po dvije pobjede, Real Madrid i Efes Pilsen po jednu, ali Španjolci i Turci planiraju domaćim pobjedama maksimalno zakomplicirati stanje na ljestvici.

Pablo Prigioni, branič Real Madrida: "Ovo je utakmica na sve ili ništa za obje ekipe. Najvažnije je pobijediti, a nadoknađivanje koš-razlike za bolji međusobni omjer druga je stvar na listi prioriteta. Morat ćemo biti iznimno precizni".

Zasad su sve momčadi osvajale bodove pred svojim navijačima te sve četiri ekipe znaju da bi eventualna pobjeda na gostovanju mogla biti presudna za rasplet. Efes Pilsenu Marija Kasuna prvi će zadatak biti zaustaviti bivšeg igrača Cibone, Alana Andersona, koji im je u Izraelu bio nerješiva enigma.

Stroj iz Siene u španjolskoj će prijestolnici ponuditi čvrstu obranu i neumoran napad, najavio je trener Simone Pianigiani, pri čemu vjeruje da će psihička stabilnost talijanskog predstavnika biti jedan od ključeva za rušenje Reala, u čijim će se redovima naći i naš Ante Tomić.

Skupina G
Asseco Prokom - CSKA Moskva (srijeda, 19:45)
Žalgiris - Unicaja (četvrtak, 18:45)

Još jedan europski velikan koji se mora "vaditi" zbog loših rezultata je Unicaja iz Malage. Međutim, Španjolci u Litvu kod Žalgirisa našeg Marija Delaša ipak putuju u ulozi favorita, osokoljeni slavljem u prošlom kolu.

Viktor Hrjapa, krilo CSKA: "Ne mislim da će se utakmica u Poljskoj bitno razlikovati od one u Rusiji. Nije bilo znatnih promjena u momčadima i vjerujem da će ponovno odlučivati posljednja četvrtina".

Žalgiris će uz potporu publike igrati prije svega da ne ostane na nuli u rubrici pobjeda, no kvaliteta je ipak na strani gostiju. Asseco Prokom nakon uvodnih je pobjeda pao u Moskvi, ali hrabar nastup i držanje rezultatskog egala tijekom većeg dijela susreta sugerira da bi u Poljskoj moglo biti neizvjesne borbe.

Osim toga, Moskovljani su bez krivog koraka ionako već odradili velik dio posla na putu prema četvrtfinalu. Sa Zoranom Planinićem u sastavu pokušat će i potvrditi svoj plasman, a otpor domaćina lomit će uobičajeno čvrstim, upornim pristupom kada bi njihove vrline izašle na vidjelo.

Skupina H
Cibona - Olympiakos (srijeda, 18:30)
Himki - Caja Laboral (četvrtak, 18:00)

Osim gostovanja pirejskog Olympiakosa u Zagrebu, o poretku u skupini H odlučivat će i dvoboj Himkija s Cajom Laboral. Naime, Španjolci su od Rusa izgubili bodove na svojem parketu i sada moraju pronaći načina kako uzvratiti Himkiju na isti način.

Da stvar bude gora po Caju Laboral, Tiago Splitter još je uvijek izvan stroja. Njegov će učinak, između ostalih, morati nadoknaditi i naš Stanko Barać, dok će Himki pokazati do koje se mjere u stanju nositi s pritiskom koji donosi dolazak na prag velikog europskog uspjeha.

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Partizan79:76Maroussi
Panathinaikos67:70Barcelona
1Barcelona 51+69
2Partizan 33-33
3Panathinaikos 24-3
4Maroussi 24-33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Partizan79:76Maroussi
Panathinaikos67:70Barcelona
1Barcelona 51+69
2Partizan 33-33
3Panathinaikos 24-3
4Maroussi 24-33

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!