Zimski sportovi

Možda bez veleslalomske medalje?

Bojan Koprivica • četvrtak, 25.02.2010.
Možda bez veleslalomske medalje?
Foto: Bojan Koprivica

Nemalu pomutnju izazvala je odluka organizatora da odgode drugu trku ženskog veleslaloma za dan kasnije i da rezultati prve vožnje budu važeći. Bez sumnje, rezultati prve vožnje bili su za neke odlični, za neke ne tako dobri, čime su motivi ovakve odluke kod nekih odmah došli u pitanje.

Glavni sudac prve trke, Atle Skaardal, otklonio je sve sumnje:

"Već jučer smo, znajući vremensku prognozu, počeli analizirati sve opcije i razmotrili mogućnost dvije vožnje u dva razlicita dana. Danas smo jednoglasnom odlukom sudačkog tijela odlučili da sutra bude ponovljena samo druga vožnja. U obzir smo uzeli vremensku prognozu za četvrtak i činjenicu da je prva vožnja odvezena u uvjetima jednakima za sve te da je nema razloga poništiti. Vodili smo se pravilnikom koji kaže da se obje trke trebaju odvesti u istom danu, ako je to moguće. Danas to nije bilo moguće."

S obzirom da bi nam vrijeme u četvrtak trebalo pružiti manje više iste uvjete kao i u srijedu, Skaardal je pojasnio koje opcije stoje na raspolaganju.

"Druga vožnja se mora održati. Ako, zbog bilo kojeg razloga, ostane na samo prvoj vožnji, utrka će biti poništena i medalja neće biti dodijeljena. To je u ovom trenutku jedna realna mogućnost."

Na pitanje zašto trka nije prebačena na ponedjeljak koji je bio slobodan dan, odnosno kakve su šanse da se održi u nedjelju, norveški sudac je odgovorio. "Pomicanje unaprijed je nemoguće, zbog svih vas, novinara, televizijskih kuća, fiksnih rasporeda prijenosa. A nedjelja? Ja u nedjelju letim kući."

Osvrnuo se ukratko i na primjedbe iz američkog tabora, koji su smatrali da je Mancuso prekasno bila zaustavljena.

"Morate shvatiti da sucima FIS-a treba tri, četiri sekunde da reagiraju. Isto tako treba u trenutku procijeniti situaciju na stazi i odlučiti je li će se ona riješiti do prolaza sljedećeg sportaša. I ne, hvala na pitanju, nikoga ne dižemo na start helikopterom, pravila su ista za sve - sanjke ili gondola".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 11:30
    mislim da je odluka ok! ali satnica je lose radjena, puno slobodnih dana pa da na kraju postoji mogucnost da se neke discipline ne odrze
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 08:54
    pa da onda Norvežani nisu hladni... dobro da nije rekao da već u četvrtak navečer ide kući, da se utrka mora održati po noći...
    Obrisan korisnik