Zimski sportovi

SAD furiozno po osvetu za Salt Lake City!

Krešimir Ferlak • petak, 26.02.2010.
SAD furiozno po osvetu za Salt Lake City!
Foto: EPA

Hokejski reprezentativci SAD-a prvi su finalisti olimpijskog turnira u Vancouveru! Oni su uvjerljivom predstavom i furioznim prvim periodom isprašili Fince i s visokih 6:1 ušli u veliko finale.

Prvo polufinale hokejskog turnira odigrale su Finska i SAD. U svim najavama ovog susreta posebno se pričalo o vratarima. S jedne strane Miikka Kiprusoff, a s druge Ryan Miller. Dva vrhunska vratara, uostalom, zasad dva najbolja vratara na Olimpijskim igrama. Njihove obrane trebale su biti ključ večerašnje utakmice. Međutim, baš i nije bilo tako.

Istina, na početku je Kiprusoff bio u glavnoj ulozi. Nakon sam dvije minute igre, nesmotreno je izašao sa svog gola i dodao pločicu za Ryana Malonea, koji je na iznenađenje svih ispred sebe imao prazan gol. Naravno da nije promašio i Amerikanci su poveli. Finska je nakon ove pogreške svog vratara djelovala potpuno izgubljeno.

Vidjeli su igrači SAD-a da su im protivnici u nokdaunu, nanjušili su krv i u sljedećih deset minuta totalno su razbili Fince. Prvo je s igračem više zabio Zach Parise, a nakon novog prekršaja Finske, mladi branič Erik Johnson je povisio na velikih 3:0. Praktički u sljedećem napadu novu zbunjenost i ležernost obrane Finaca koristi Patrick Kane i postiže novi gol. Bio je to kraj za Kiprusoffa.

Na vrata je ušao Niklas Backstrom, a dobrodošlicu mu je poželio Kane s novim pogotkom. Obrana Finske je izgledala kao da su prvi puta stali na led, radili su početničke i pomalo smiješne pogreške, a vratari su im bili kao na streljani. Tako da nikoga nije iznenadio i šesti pogodak SAD-a, a prvi puta na turniru zabio je Paul Stastny.

Prije par dana smo pisali o nevjerojatnom startu Kanade protiv Rusije, ali ovo je bio još korak više. Dvije vrhunske ekipe, polufinale Olimpijskih igara, a nakon samo trinaest minuta igre bilo je 6:0! Nitko na turniru nije tako brzo postigao toliko pogodaka u tako malo vremena. Finci su jedva dočekali kraj perioda, zadovoljni da nisu primili još neki gol, jer su bili potpuno bezopasni za Ryana Millera.

U drugom periodu Finci su počeli igrati hokej i bili su malo opasniji za američka vrata. Ali, malo nije dovoljno za Millera i do pogotka nisu stigli. Reprezentacija SAD-a je igrala pametno, nisu više išli toliko jako naprijed, ali su tu i tamo znali ozbiljno zaprijetiti. Golova u drugom dijelu nije bilo, tako da je voda i dalje išla na mlin Amerikancima.

Treći dio je bio preslika drugog, a zanimljivo je da je Ryan Miller zamijenjen nakon osam i pol minuta igre u trećoj. Ušao je Tim Thomas, a trener SAD-a Ron Wilson vjerojatno je želio malo odmoriti Millera i sačuvati ga možebitne ozljede. Thomas ipak nije uspio sačuvati čistu mrežu, jer je nešto više od pet minuta prije kraja Antti Miettinen pogodio s igračem više.

Bio je to počasni pogodak za Finsku, i SAD su autoritativno i uvjerljivo ušle u finale. Savršeni prvi period i onda vrlo pametna ostala dva bila su puno previše za večeras nedorasle Fince. Velika utakmica za veliko finale SAD-a, uspjeh koji ipak je malo tko očekivao, iako je riječ o odličnoj reprezentaciji.

Svojeg protivnika u finalu SAD će saznati nakon noćašnjeg susreta između Kanade i Slovačke. Iako su oba protivnika odlična i jaka, Slovaci se ipak čine kao bolji izbor. Ali, Amerikanci zasigurno ne bi imali ništa protiv finala s Kanadom. Naime, prije osam godina, na američkom ledu u Salt Lake Cityu, Kanada je svladala SAD i uzela zlato. Vancouver i kanadski led prava je prilika za osvetu Amerikanaca!

Polufinale:
SAD – Finska 6:1 (Malone 3., Parise 7., E.Johnson 9., Kane 11., 13., Stastny 13. / Miettinen 55.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!