Zimski sportovi

"Staza opasna po život"

Bojan Koprivica • subota, 27.02.2010.
"Staza opasna po život"
Foto: Bojan Koprivica

Na mišljenje Ivana Šole, pilota našeg boba četverca, o stazi u Whistleru i opasnostima koje ova donosi nije trebalo dugo čekati. Nakon što je sebe i svoju posadu po završetku dvije vožnje od po pedesetak sekundi doveo do devetnaestog mjesta, u razgovoru za Sportnet "otvorio je dušu" i dao iskrenu ocjenu dosadašnjih događaja na bob stazi povrh Whistlera.

"Preživjeli smo, kako se kaže", rekao je glasom koji je jasno davao do znanja da se ne radi o praznoj floskuli. "Ja se osjećam malo glupo, jer sam puno bolji vozač od ovog što se ovdje dalo vidjeti, ali ovdje moraš nekad leći na kočnicu samo da bi mogao uhvatiti liniju. Na nekoj normalnoj stazi smo mi u tri, četiri desetinki s vodećima. Danas nam je zadovoljština moći reći - nismo se prevrnuli, a pogledaj tko se sve je".

A prevrnuli su se mnogi i to ne nepoznati vozači, već su kacigama po ledu strugali i Englezi i Amerikanci i Rusi. Rusi, vođeni Alexsandrom Zubkovom, jednom od najpoznatijih i najboljih bobista svijeta, vozačem koji u svojoj riznici ima pet svjetskih i olimpijskih odličja.

"Ova staza je opasna po život. Ako ćemo usprediti staze dajući im ocjene od pet do deset po tome koliko su teške, onda je na primjer Innsbruck petica, ona olimpijska u Torinu je devetka, a Lake Placid je deset. Whistler je nekad 11, nekad 12, ovisi o tome koliko dobro pripreme led", nastavio je Splićanin te uputio otvorenu kritiku organizatorima.

"Nešto se mora promijeniti na stazi. Sada kada su probleme imale i velike reprezentacije, očekujem pojačani pritisak na organizatore. Kad sam se ja prevrnuo, onda su rekli - pa zašto se ne prevrću ovi drugi? Ovo je čista sreća da se dosad nije nista ozbiljnije dogodilo. Mi imamo 630 kila i na nas djeluje sedmerostruka gravitacija. Pa to su četiri tone! Srećom su zavoji nakon toga nešto blaži, da je nešto oštriji zavoj, tu vozač pada u nesvjest i pri opuštenom tijelu lomi vrat. To je samo velika sreća da s ovolikim brojem izlijetanja nije bilo težih povreda. Ovdje je i dosta politike u igri, ova staza je koštala puno novaca, sad se ta investicija mora pod svaku cijenu braniti i pravdati."

Veliku razliku Šola vidi i u voznji boba dvojaca i boba četverca.

"Neusporedivo je teže ovdje voziti četverac. Ja sam preko ljeta imao par treninga ovdje i mogu reći da se dvojac vozi bez značajnijih problema, jer je kraći. Ali četverac je druga priča, mnoge posade su odustale od natjecanja. Dečki si misle, nemam možda velike šanse za ulazak u borbu za medalje ili u najboljih deset, zašto bih ovdje riskirao glavu?"

Plasmanom na devetnaesto mjesto, Šola i hrvatski bob na opasnu stazu u Whistleru izaći će i u subotu. S vremenom od 1:44.17 zaostaju šest stotinki za posadom Srbije koju ovdje zdusno podržava Vlade Divac. Manje promjene očekuju se u posadi (mogući ulazak Haklitsa umjesto povrijeđenog Mezulića), ali ne i u očekivanjima i željama.

"Za sutra mi je što se kaže - sve ravno. Cilj je bio Hrvatsku dovesti na ove Olimpijske igre i dostojno je zastupati. Mislim da smo to i ostvarili, a sutra neka bude što bude."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!