Zimski sportovi

Bergen uz Janicu i dalje iza Skoblikove

Maja Giljanović • subota, 27.02.2010.
Bergen uz Janicu i dalje iza Skoblikove
Foto: EPA

Olimpijska pobjednica u najduljoj disciplini skijaškog trčanja Poljakinja je Justyna Kowalczyk. Svjetska prvakinja na 30 km iz Libereca prošle godine u infarktnom je finišu pobijedila Marit Björgen i spasila rekord Lidije Skoblikove. Tada sovjetska brza klizačica jedina je u povijesti koja je na jednim Zimskim olimpijskim igrama osvojila četiri zlatne medalje i Bergen je s večerašnjim srebrom ostala uz Janicu s tri zlatne i jednoj srebrnoj medalji na drugom mjestu svih vremena.

Marit Björgen se trijumfima u sprintu, pursuitu i štafeti 4x5 km te srebrom na 10 km izjednačila s Janicom Kostelić (u Salt Lake Cityju 2002.) i u utrci je na 30 km mogla postati prva sportašica na Zimskim olimpijskim igrama nakon brze klizačice Lidije Skoblikove na ZOI u Lake Placidu 1964. koja je na jednim ZOI osvojila četiri zlatne medalje.

29-godišnjakinja je nakon polovice utrke zauzimala šesto mjesto 2,8 sekundi iza Justyne Kowalczyk, 2,4 iza Aino-Kaise Saarinen, 1,9 iza Marianne Longa, 1,4 iza Charlotte Kalla i 0,9 iza Masako Ishide, ali je nakon 20 km preuzela inicijativu i odvojila se od svih osim od Kowalczyk.

Poljakinja je zaostajala najviše šest sekundi, Björgen je vodila i najvećim dijelom posljednjeg kruga (5 km), a Kowalczyk je napala 800 metara prije kraja. Björgen nije pukla tada, ali je na koncu posustala i svjetska je prvakinja iz Libereca prošle godine slavila s tri stotinke prednosti.

"Posljednjih 200 metara mi je u magli, više nisam mogla ni disati, ali ovo su Olimpijske igre i morala sam dati i više nego što objektivno mogu", izjavila je Kowalczyk koja je nakon srebra u sprintu i bronce u pursuitu Poljacima donijela i njihovo prvo zlato u Vancouveru.

Björgen nije tugovala: "Justyna je danas bila jača od mene, zasluženo je pobijedila i čestitam joj od srca. I srebro je veliko, tko je mogao i sanjati da ću se kući vraćati s pet medalje".

Prvi put u povijesti OI dozvoljena je izmjena skija, prepisan je format isproban lani u Liberecu. Dozvoljena su tri pit-stopa, a zaustavljanje na 25 km Saarinen je zamalo skupo platila. Finkinja je jedva zakopčala opremu: "Prsti su mi se sledili, jedva sam ih micala", ali je nadoknadila izgubljeno i pobjegla ostalim pretendenticama za medalju (14 sekundi Njemici Evi Sachenbacher-Stehle).

30 km klasično (Ž):
1.KOWALCZYK (Poljska) 1h30:33,7
2.Bergen (Norveška) +0,3
3.Saarinen (Finska) +1:05,0
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!