Košarka

"Probat ćemo iskoristiti šansu"

Ivor Krapac • utorak, 02.03.2010.
"Probat ćemo iskoristiti šansu"
Foto: Kristijan Komarica

Iako nisu veliki, još uvijek postoje izgledi da Cibona u posljednja dva kola skupine H dohvati četvrtfinale Eurolige. Cibosima su do kraja Topa 16 nužne pobjede protiv Himkija i u gostima kod Caje Laboral, trebat će i što bolja koš-razlika i dvije pobjede Olympiakosa, a u očekivanju prvog od preostala dva izazova, u srijedu u Draženovom domu protiv Himkija, Velimir Perasović najavljuje da neće biti predaje...

Bez obzira na četiri poraza u utakmicama u kojima su imali manju ili veću priliku, košarkaši Cibone uoči posljednja dva nastupa u Topu 16 još nisu pokopali vlastite ambicije da dohvate prolaz dalje, među osam najboljih momčadi Europe. Prvi od dva potrebna koraka Cibosi će pokušati napraviti u srijedu s početkom u 18:30 u KC Dražena Petrovića, kada će se u ogledu s Himkijem tražiti što uvjerljivija pobjeda s kojom bi se smanjio Cibonin deficit (-16) u međusobnoj koš-razlici u omjeru s idućim protivnikom (+13) i Cajom Laboral (+3).

Cibona će goste iz Moskovske oblasti dočekati u nepromijenjenom sastavu, još uvijek bez Vedrana Vukušića, ali i Ivana Tomasa, koji će biti registriran za NLB ligu i zaigrati u završnici tog natjecanja, naravno, i u hrvatskom prvenstvu. Vukušić, pak, zasad još radi individualno s kondicijskim trenerom i fizioterapeutom.

"U četvrtak ili petak bi se mogao polako priključivati momčadi, a tek trebamo vidjeti kako će leđa reagirati na velike napore. Obično bi mu se dogodilo da se nakon jačih treninga ne može okrenuti", kazao je Perasović o Vukušiću: "Sada je dobio fleksibilnost, pomoć za ono što nije mogao, ali to je bilo bez napora, ono pravo tek je pred njim".

Ipak, Velimiru Perasoviću je uoči posljednjeg domaćinstva u Topu 16 u mislima samo pobjeda, kakva god bila. "Ukazala nam se teoretska šansa da se plasiramo u idući krug i moramo napraviti sve da je probamo iskoristiti, makar ta šansa bila samo minimalna", najavio je trener Cibosa: "Mislim da bi nam bilo koja pobjeda bila velika premija, na taj način bismo u zadnjoj utakmici najvjerojatnije imali mogućnost plasirati se dalje".

"No, i Himkiju je ova utakmica na život i smrt, nakon poraza od Caje Laboral moraju pobijediti u obje utakmice da ne bi ovisili o drugima. Sigurno će biti jako koncentrirani i motivirani da protiv nas dođu do uspjeha", upozorio je Peras, dodajući da momčad koju vodi Sergio Scariolo ima puno jakih aduta - u prvom redu Keitha Langforda i Kellyja McCartyja, Španjolce Carlosa Cabezasa i Raula Lopeza, na unutarnjim pozicijama Litavce Robertasa Javtokasa i Pauliusa Jankunasa, a iz drugog plana još i ruske reprezentativce Timofeja Mozgova i Vitalija Fridzona.

Dakako, tu je i Scariolo, trener kojeg je Perasović opisao kao "znalca koji se dokazao", dovoljno iskusnog da pronađe rješenje kada njegovoj momčadi ne ide najbolje - kao što je to napravio u domaćem ogledu s Cibonom, kada je poremetio Cibose zonskim presingom na pola terena.

Bez obzira na svu individualnu kvalitetu protivnika i iskustvo čovjeka na klupi, momčad Velimira Perasovića je u Rusiji jako namučila Himki prije nego se u završnici dogodio pad do konačnih -13. Tada se odluka dogodila s nekoliko Himkijevih napadačkih skokova i Javtokasovih poena iz druge prilike i sa serijom pogođenih teških šuteva McCartyja, što će se ovog puta probati spriječiti: "Teško je reagirati kada te protivnik nadigra s čistom kvalitetom, ali protiv McCartyja možemo probati tako da ga čuvamo da ne primi loptu, dok s Javtokasom trebamo ući u malo jaču borbu - on ima ekstremnu fizičku snagu i ukoliko ugura protivnika pod koš, teško ga je kontrolirati".

Iako završnice utakmica u Topu 16 Ciboni nisu bile sretne, Perasović to ne vidi kao poseban problem svoje momčadi: "U neizvjesnim završnicama nekada pobijediš, nekada izgubiš, nekada uđe šut, a nekad ne. Jedino što kao trener mogu je napraviti sve da bi igrač ostao u dobroj poziciji, nacrtati akciju koja igračima omogućava šut ili odigrati ono što u tom trenutku može donijeti poen".

Do neizvjesne završnice treba doći, Cibosi su pokazali da se znaju vraćati i kada im protivnik pobjegne, a uostalom - u NLB ligi su dosad već dobili niz gustih utakmica, kao i onu presudnu u euroligaškom prvom krugu kod kuće protiv Asvela. "Za zadnji šut nemam što posebno reći igračima, zar da kažem Bogdanoviću: 'Bojane pogodi, udarit ću te šakom u glavu ako promašiš'?", našalio se trener Cibosa: "Jedino što mogu reći je da šutne ako ima dobar šut, naravno, i da pogleda na semafor koliko još vremena ima".

"Radi se o momčadi koja zna biti jako neugodna u gostima jer Scariolo voli kontroliranu igru. Kada igraju protiv momčadi koja je nervozna i ganja rezultat, oni sa svojom kontrolom i velikom kvalitetom umrtve igru i rade probleme. Pored toga, imaju čvrstinu da izdrže nalete suparnika, utakmica koju su igrali s Cajom Laboral u gostima je bila demonstracija tog načina igre i upravo tako su došli do pobjede", dodao je Perasović.

Naravno, nisu samo McCartyjevi šutevi iz okreta nakon što se namjesti leđima košu, a nije jedini problem ni Javtokasova snaga koju je Cibona osjetila u prvom susretu. Peras se iz moskovske utakmice prisjetio i važne uloge Raula Lopeza s nekoliko kontranapada u posljednjoj četvrtini, Himkijevih aduta ima još, no kako je dodao trener Cibosa: "Budemo li igrali dobru utakmicu, imat ćemo priliku".

Dogodi li se pobjeda u kombinaciji s Olympiakosovom pobjedom u četvrtak kod kuće protiv Caje Laboral, Cibona će tjedan kasnije u Vitoriju otići sa šansama za prolaz, što Perasović, naravno, priželjkuje - ne želeći voditi puno računa da bi pritom u posljednjem kolu bila nužna i Olympiakosova gostujuća pobjeda nad Himkijem: "Ne zanima me ono na što ne mogu utjecati. Bio bih sretan da dođemo u Vitoriju s teoretskim šansama, u sličnoj situaciji kao prošle sezone sa Sienom - bila bi nagrada za momčad naći se u takvoj poziciji".

Nagrada za koju se tek treba izboriti...

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!