Nogomet

Sportski mazohisti i vlastiti neprijatelji

Ivana Strahija • srijeda, 03.03.2010.
Sportski mazohisti i vlastiti neprijatelji
Foto: Ivana Strahija

Politika se u utorak u Varaždinu sjetila nogometa, pa su gradski vijećnici iz redova oporbenjaka predsjedniku NK Varteksa Zlatku Horvatu, inače dogradonačelniku, postavili par interesantnih pitanja.

HNS i SDP su u Varaždinu na zub uzeli Upravu Varteksa, kojoj predsjeda njihov politički protivnik, dogradonačelnik Horvat. Interesiralo ih je koliki je Varteksov dug, zbog čega Klubu trebaju četiri direktora, je li normalno davati im tolike plaće… Aktualni sat tako je dobio malo sportskog ritma, a zainteresirani su na jednom mjestu mogli čuti odgovore na pitanja koja se već dugo postavljaju.

Možda su i oni koji su postavljali pitanja i zahtijevali odgovore mogli iz svojih (odličnih) plaća izdvojiti 20, 50 ili više kuna, kupiti ulaznicu za utakmicu i povesti svoje klince da gledaju nogomet.

Tako je oporbu interesiralo zbog čega je Grad najveći sponzor Kluba, o čemu je Horvat kazao: "Grad pomaže jako puno, ali nije istina da je glavni sponzor. Varteks nema glavnog sponzora, trebala bi to biti tvornica Varteks, ali ona to već godinama nije. K tome, i prijašnji predsjednik i ja smo se trudili da pronađemo novog glavnog sponzora, ali nema interesa. Varteks nije u Europi i nema ogromnih transfera, valjda zato."

SDP-ovcima potom nije bilo jasno koliki u stvari jest dug NK Varteksa, s obzirom na mnoge različite iznose koji su se pojavili u medijima: "Ja sam to već mnogo puta rekao, ali ću ponoviti: dug je nešto manji od 15 milijuna kuna. Od toga je dugovanje prema igračima, za plaće i premije, uključujući i igrače koji su otišli, 3,4 milijuna kuna, prema zaposlenicima imamo 1,6 milijuna, prema Poreznoj upravi 5,5 milijuna, s kamatama 6,7 milijuna ukupno. Moram napomenuti da ovi dugovi nisu nastali preko noći, primjerice, za Granića koji u Klubu nije već pet godina platili smo samo u 2009. godini 1,6 milijuna kuna."

Iako je oporba insistirala na tome da je Horvat trebao zatražiti reviziju svih dugovanja prije no što se primio posla, pa ga iznosi ne bi iznenadili, on o tome nije govorio. Predsjednik je ipak odgovorio na pitanje zbog čega Varteksu trebaju četiri direktora. "Dva direktora, onog glavnog i onog sportskog, trebamo po sili zakona. Tehničkog direktora ne trebamo po zakonu, ali nam je u praksi i više nego potreban, dok nam je direktor stadiona uistinu višak. Točno je da su njihove plaće mjesečno 40 tisuća kuna, ali bruto", rekao je Horvat.

Horvat: "Morate znati, da bi se u današnje vrijeme bilo predsjednikom bilo kojeg sportskog kluba, treba ispunjavati tri uvjeta: prvi da budete mazohist, drugi da budete još veći mazohist i treći da budete najveći mazohist, praktički neprijatelj samom sebi."

Horvat je zatim obranio i svog direktora Gorana Jukića, bivšeg zaposlenika Zajednice sportova, čije je zapošljavanje u Varteksu i njegov ugovor o radu već dugo tema kuloarskih priča: "Klub nije dužan raspisivati javne natječaje za popunu radnog mjesta, a uvjeravam vas da je Jukić, koji će skoro diplomirati na studiju sportskog managementa, iznimno kvalificiran za taj posao. Nadalje, on je došao s mnogo mirnijeg i manje stresnog radnog mjesta, vjerujem da se sada pita što mu je to trebalo. Njegov je ugovor sasvim normalan, nije mi jasno zbog čega se spominju stotine tisuća kuna otpremnine, jer to nije istina."

Zlatko Horvat govorio je i o privatizaciji, kao jedinom i najboljem načinu sanacije dugova, a s čijim je postupkom već započeto. U ožujku će biti održana i sjednica Skupštine, na kojoj će biti smanjen Izvršni odbor, jer svega sedam do devet članova sudjeluje u upravljanju Klubom. "Žalio bih još jednom naglasiti kako ni jedan čelnik Grada ili Kluba nije pričao o stečaju, gašenju ili prestanku postojanja Varteksa. To su bočni udarci kroz medije, koji nemaju veze s istinom. Nadalje, situacija nije bezizlazna, čak je u pojedinim segmentima bolja nego u nekim drugim klubovima HNL-a."

Za kraj je Horvat rekao: "Drago mi je što sam predsjednik Varteksa, uvjeravam sve da ćemo i dalje predano raditi na tome da se stanje poboljša. Treba nam strpljivosti i dobre volje, a ukoliko netko misli da može bolje, neka se slobodno javi, ja ču mu predati posao. Samo morate znati, da bi se u današnje vrijeme bilo predsjednikom bilo kojeg sportskog kluba, treba ispunjavati tri uvjeta: prvi da budete mazohist, drugi da budete još veći mazohist i treći da budete najveći mazohist, praktički neprijatelj samom sebi."

Horvat: "Ni jedan čelnik Grada ili Kluba nije pričao o stečaju, gašenju ili prestanku postojanja Varteksa. To su bočni udarci kroz medije."

Teško je nakon ovakvog izlaganja, i prije toga slušanja postavljenih pitanja kao i uvijek glasnih kuloara, zaključiti tko je u pravu. Ono što je svakom s malo zdrave logike jasno jest da je situacija u kojoj plaća nema za šest mjeseci neodrživa. Za stanje su, koliko se za sad može razlučiti, krivi prije sklopljeni štetni i basnoslovni ugovori, o čemu se rijetko priča. Krivo je i pomanjkanje jasnog marketinškog plana, kriva je i nezainteresiranost gospodarstva.

Možda su čelni ljudi Varaždina mogli čvršće zahtijevati novac od primjerice banaka, koje zahvaljujući recesiji odlično posluju, a možda se novac mogao zahtijevati i od onih koji crpe prirodne resurse iz tog kraja, bez obzira na predznak "državna firma" u nazivu. A možda su i oni koji su postavljali pitanja i zahtijevali odgovore mogli iz svojih (odličnih) plaća izdvojiti 20, 50 ili više kuna, kupiti ulaznicu za utakmicu i povesti svoje klince da gledaju nogomet.

U NK Varteksu u srijedu započinje štrajk zaposlenika. Mnogi od njih prošlog su tjedna, uz ostale Varaždince, pokazali da je Varteks više od nogometnog kluba. Svima koji donose odluke i postavljaju pitanja to bi trebalo nešto značiti.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.03.2010. u 06:57
    Kaj je Horvat? Nemaš muda maknuti Črepa? Ne sekiraj se. Nisu ni oni prije tebe imali.
    Obrisan korisnik