Košarka

Traži se karta za Pariz

Vedran Babić • utorak, 23.03.2010.
Traži se karta za Pariz
Foto: EPA

Pred nama su prvi činovi zasigurno uzbudljivih četvrtfinalnih okršaja Eurolige. Na putu do Pariza gdje se održava Final Four najviše pažnje definitivno privlači dvoboj španjolskih velikana Barcelone i Reala, no ništa manje neizvjesnosti neće biti u Tel Avivu, Moskvi i Pireju.

Sudar divova u Barceloni središnji je susret četvrtfinala Eurolige, uza svo poštovanje prema ostalim sudionicima. Ipak se radi o ikonama košarke u Španjolskoj, ali i čitavoj Europi, koji su u proteklih šest desetljeća odigrali više od 200 međusobnih susreta. Kratko rečeno, stvorili su epsko rivalstvo.

Barca je ove sezone bila neprikosnovena praktički u svim natjecanjima. U prvenstvu je vodeća upravo ispred Reala, u Euroligi je ostvarila omjer 15-1, a na domaćem parketu nije doživjela poraz cijelu sezonu. Dovoljno za blagu ulogu favorita. No, kako to obično biva, u ovakvim derbijima uloga favorita ne znači mnogo, pa čak i ako uzmemo u obzir da je Blaugrana slavila u sva tri ovosezonska međusobna dvoboja s Realom (domaći Kup, Superkup, prvenstvo).

Rekli su

Roger Grimau (Barcelona): Imamo situaciju koju smo željeli, a to je prednost domaćeg terena. To nam, doduše, ne garantira ništa, no uz bučnu podršku naših navijača u krcatoj dvorani nadamo se plasmanu na Final Four. U dosadašnjem dijelu sezone smo se odlično branili i mislim da će i protiv Reala obrana biti ključ.

Trener Reala Ettore Messina: Vjerujem svojim igračima, radili su naporno ne bi li u što boljem stanju dočekali prvu utakmicu. Činjenica da smo izgubili tri utakmice ove sezone ne znači ništa. Barcelona je sjajna momčad, no da favoriti uvijek pobjeđuju, sport više ne bi imao smisla.

Sergio Llull (Real): Barcelona je u odličnoj formi. Smatram da su favoriti, ali mi smo Real i svjesni smo čiji dres nosimo. Ako treba, izginut ćemo na parketu za pobjedu i prolaz. Ne volimo gubiti, želimo otići u Pariz!

Real je najuspješnija momčad Eurolige s osam naslova i šest finala, a osim toga razloge za oprez Katalonci mogu pronaći i u činjenici da su njihovi vječiti rivali ove euroligaške sezone četiri puta pobijedili u gostima (između ostalih Maccabi i Montepaschi). No, kao što smo već spomenuli, svi ovi statistički podaci neće previše značiti na parketu kada igraju petorica protiv petorice. Igra se na tri pobjede i možda bi upravo prednost domaćeg terena koju ima Barcelona mogla biti presudna u konačnici.

Zanimljivom izjavom trener Partizana Duško Vujošević najavio je dvoboj s Maccabijem u Tel Avivu. "Moramo zaboraviti nerealna očekivanja. Osobno bih bio zadovoljan kada bismo poslije treće utakmice gubili 2-1. Maccabi ima kvalitetniju momčad i bolju klupsku logistiku." Ipak, Vujošević se ne odriče prava na nadu u prolaz. "Da nismo imali nadu, nikada ne bismo izborili četvrtfinale. Imali smo težak ždrijeb u prvom krugu i u Topu 16, nitko nije vjerovao da ćemo dogurati daleko."

Na suprotnoj strani bit će još jedna trenerska legenda, Pini Gershon, koji s puno respekta dočekuje Beograđane. "Nemamo ih razloga podcijeniti. Oni su već pobijedili Barcelonu i Panathinaikos, a mi još nismo dokazali da možemo pobijediti momčadi takvog kalibra. Možete zaboraviti na laganu pobjedu, mislim da će nam trebati svih pet utakmica za prolaz."

Satnica

CSKA - Caja Laboral (18.15)
Maccabi - Partizan (20.00)
Barcelona - Real (20.45)
Olympiakos - Prokom (21.00)

Inače, Partizan se bori za prvi Final Four od 1998. godine, a da to ni ove sezone u trećem uzastopnom pokušaju ne ostvari pobrinut će se i njegov bivši igrač Stephane Lasme, koji se prošlosezonskim odličnim izvedbama u "crno-belom" dresu izborio za transfer u Tel Aviv. Vujošević dobro zbori, peterostruki europski prvak ima kvalitetniju momčad, no srpski strateg je dovoljno iskusan i svjestan činjenice da i njegova momčad ima svoje adute za prolaz.

Moskovski CSKA u lovu je na osmi uzastopni Final Four. Nakon slabijeg ulaska u sezonu, Rusi su prvi krug, ali i Top 16, završili na prvoj poziciji i u odličnom raspoloženju dočekuju Caju Laboral u nadi da će već poslije prve dvije utakmice voditi 2-0. "Zoran (Planinić) je pažljivo promatrao njihove utakmice i kaže kako su trenutno u dobroj formi. Dolaze nam u punom sastavu i siguran sam da nas čeka interesantan susret" izjavio je Ramunas Šiškauskas, najbolji tricaš u dosadašnjem dijelu Eurolige.

Četiri Hrvata u akciji

U četvrtfinalu Eurolige ostala su i četiri hrvatska košarkaša. Ante Tomić branit će boje Reala, Zoran Planinić CSKA, Stanko Barać Caje Laboral, a Nikola Vujčić Olympiakosa.

Veliki podstrek za goste svakako je povratak ozlijeđenog Tiaga Splittera, koji vjeruje u prolaz iako je svjestan da neće biti lako. Za CSKA je koristio zanimljive metafore. "Oni nisu nepobjedivi, ne radi se o zmaju sa sedam glava. Moramo dati sve od sebe da dobijemo prvu utakmicu. Što se moje ozljede tiče, osjećam se dobro, stopalo me više ne boli i nadam se da ću biti od koristi u narednim utakmicama. Bit ću spreman ukoliko me trener bude trebao."

I konačno, Olympiakos će u Pireju dočekati najveće iznenađenje dosadašnjeg dijela, poljski Prokom. Grci su vjerojatno najveći favoriti za prolaz, no upravo to bi im moglo stvoriti dodatni pritisak. Poljaci su praktički "uljezi" u četvrtfinalu, no svoje su mjesto u ovoj fazi zaslužili pobjedama nad Žalgirisom, Unicajom i CSKA-om. U prvoj fazi su porazili i Real što dovoljno govori o kvaliteti momčadi koju je sastavio mladi Tomas Pačesas.

Njegov iskusniji kolega na suprotnoj strani, Panagiotis Giannakis, ne zalijeće se s bahatim izjavama i respektira suparnika, ali isto tako ne bježi od uloge favorita. Slično razmišlja i sudionik prethodnih sedam završnih turnira, kapetan Theodoros Papaloukas. "Moja prijašnja iskustva su me naučila da su četvrtfinalni dvoboji vrlo škakljivi, pogotovo kada igrate protiv suparnika koji nema što izgubiti. Prokom je dobra momčad i morat ćemo svih 40 minuta držati visoku razinu koncentracije. Imamo prednost domaćeg terena i moramo nastojati izboriti Final Four što prije."

Na kraju spomenimo kako se druge utakmice igraju već u četvrtak i to također na parketima večerašnjih domaćina. Nakon toga serija se seli u gradove večerašnjih gostiju na nove dvije utakmice, a ukoliko bude potrebno, peta utakmica igra se ponovno na parketu bolje rangirane momčadi u Topu 16.

Euroliga

četvrtfinale

CSKA Moskva86:63Baskonia
Maccabi Tel Aviv77:85Partizan
Barcelona68:61Real Madrid
Olympiakos83:79Asseco Prokom Gdynia
CSKA Moskva83:63Baskonia
Maccabi Tel Aviv98:78Partizan
Olympiakos90:73Asseco Prokom Gdynia
Barcelona63:70Real Madrid
Baskonia66:53CSKA Moskva
Asseco Prokom Gdynia81:78Olympiakos
Partizan81:73Maccabi Tel Aviv
Real Madrid73:84Barcelona
Real Madrid78:84Barcelona
Asseco Prokom Gdynia70:86Olympiakos
Baskonia70:74CSKA Moskva
Partizan76:67Maccabi Tel Aviv

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga

četvrtfinale

CSKA Moskva86:63Baskonia
Maccabi Tel Aviv77:85Partizan
Barcelona68:61Real Madrid
Olympiakos83:79Asseco Prokom Gdynia
CSKA Moskva83:63Baskonia
Maccabi Tel Aviv98:78Partizan
Olympiakos90:73Asseco Prokom Gdynia
Barcelona63:70Real Madrid
Baskonia66:53CSKA Moskva
Asseco Prokom Gdynia81:78Olympiakos
Partizan81:73Maccabi Tel Aviv
Real Madrid73:84Barcelona
Real Madrid78:84Barcelona
Asseco Prokom Gdynia70:86Olympiakos
Baskonia70:74CSKA Moskva
Partizan76:67Maccabi Tel Aviv

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!