Rukomet

Hrvatska je centar svijeta

Borna Rupnik • subota, 27.03.2010.
Hrvatska je centar svijeta

Hrvatska je 2009. godine ugostila Svjetsko rukometno prvenstvo. Naši su reprezentativci osvojili srebrnu medalju, no ta dva rukometna tjedna bila su mnogo, mnogo više od samog rezultata...

Rukometni su reprezentativci u proteklom desetljeću postali jedan od simbola uspjeha hrvatskog sporta, a svojim su se izvedbama prometnuli i među najveće ljubimce cijele nacije. Stoga je pravi vrhunac te generacije bio njihov nastup na velikom natjecanju - pred svojom publikom.

10 godina, 10 priča

Kao dio obilježavanja 10-godišnjice portala Sportnet.hr, naši će vas novinari podsjetiti na 10, po našem izboru, najzanimljivijih sportskih priča od ožujka 2000. godine. Bilo je tu mjesta i za velike sportske uspjehe i za kontroverzne transfere i za tragične ozljede i za sudačke nepravde.

1. Goranov Wimbledon
2. Wembley
3. Zlatna Janica
4. Pakleni Portugal
5. Domaćinstvo rukometnog SP-a
6. Cicini Pjesnici
7. Purger u Hajduku
8. Hrvatski Davis Cup
9. Eduardova ozljeda
10. Lopovi u Beogradu

Nakon što je u kolovozu 2006. godine Izvršni odbor IHF-a povjerio svjetsku smotru Hrvatskoj i tako nam u ruke gurnuo vjerojatno najveći sportski događaj na našem tlu od osamostaljenja, uslijedila je bitka da se to natjecanje uopće održi. Naime, neprestane rasprave o troškovima i izgradnji dvorana, kao i upitno poštivanje rokova, navukli su oblake nad cjelokupni turnir, a svjetski su rukometni čelnici za svaki slučaj počeli smišljati "plan B".

Stoga je prva velika pobjeda izvojevana na otvaranju u Splitu, kada je prvenstvo konačno počelo, a ludilo na tribinama nove Spaladium Arene bilo je sjajan uvod u šaroliko i prijateljsko druženje navijača raznih zemalja u dvoranama i izvan njih.

Mnogi još uvijek pamte, primjerice, hercegovačku potporu Kubancima ili ljubav Makedonaca i Varaždina, a upravo su te međunarodne boje postale jedan od najvažnijih aspekata cijelog događaja. Da ne izostane ni poneki incident, kako bi i dežurni kritičari došli na svoje, pobrinuli su se slučajevi sa zastavama, ali ni to nije moglo baciti veću mrlju na inače odličnu atmosferu oko cijelog prvenstva.

Claude Onesta, francuski izbornik: "Čestitam i Hrvatskoj i Červaru što su prikazali prekrasan rukomet i na kvaliteti njihove igre kroz cijelo prvenstvo. Hrvatska je jedan od najljepših ambasadora rukometne igre. Čestitke i na fantastičnoj organizaciji, dvoranama koje su sjajne i publici na izvrsnom navijanju".

Hrvatski su navijači, kako u Splitu, tako i u Zagrebu, bili svijet za sebe. Rukomet se vjerojatno nikada prije nije igrao uz takvu podršku, a priznanja za vatreno bodrenje stizala su iz cijelog svijeta. Pred Švedskom, koja će naredne godine organizirati Svjetsko prvenstvo, težak je, ako ne i nepremostiv zadatak.

Iz natjecateljske perspektive, napeti (a kakav drukčiji, za što nas rukometaši već godinama dresiraju) premijerni dvoboj sa sretnim krajem protiv Južne Koreje umnogome je usmjerio pozitivan ishod ogleda sa Švedskom i Španjolskom. To je uz rutinski posao protiv Kube i Kuvajta naše Kauboje ili Paklene, bez obzira na korišteni nadimak, poslalo pune samopouzdanja u drugi, zagrebački krug, u nadi da će do samog kraja pjevati Morsku vilu po isteku vremena.

Petar Metličić, kapetan Hrvatske: "Ovo je bila prilika generacije, ali moramo priznati da su Francuzi bolji".

Goran Šprem, hrvatski reprezentativac: "Osjećam se kao klinac kojem su uzeli najdražu igračku".

Tu smo apsolvirali prepreke zvane Mađarska i Slovačka, a potom su na jelovnik po prvi put došli Francuzi. Kako bi dodatno podgrijali ionako visoka (čitaj: zlato i samo zlato) očekivanja, naši su reprezentativci pobijedili aktualne olimpijske prvake te je polufinale protiv vrlo dobre Poljske ipak poslužilo tek kao "nužno zlo" prije toliko iščekivanog završnog obračuna.

Nažalost, pred 16.000 sretnika s ulaznicom za Arenu, Francuzi uz prstohvat danskog začina nisu pročitali scenarij prekrasno zamišljene rukometne bajke, prema kojoj bi Ivano Balić i njegovo društvo sa zlatom oko vrata ustvrdili da su oni najveća ekipa desetljeća. No, kako smo ugostili jedan veliki sportski događaj, treba i sportski priznati da su Nikola Karabatić i njegovo društvo, kako god se okrene, bili bolji.

Hassan Moustafa, predsjednik IHF-a: "Svjetsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj bilo fantastično organizirano zahvaljujući svima koji su sudjelovali u tom projektu. Bio je to pravi festival rukometa u kojem su svi dali sve od sebe. Navijači su ga pretvorili u nezaboravan doživljaj, a neizmjerno cijenim trud svih koji su sudjelovali u njemu i pomogli da ovaj turnir postane najbolji ikad održan".

Tako su pri spuštanju zastora Hrvatima ostale pomiješane emocije. Bilo je to sjajno prvenstvo na brojne načine, ali naposljetku smo ostali bez završne krunidbe. Pitanje je osobnog stava što će tko zadržati kao bitniju uspomenu, ali doček naših srebrnih na Trgu bana Jelačića dokazao je da su se mnogi brzo oporavili od činjenice da smo jedan susret, makar i onaj najvažniji, eto, izgubili.

Opća zaluđenost rukometom tih siječanjskih dana manifestirala se na uobičajenim i manje uobičajenim mjestima. Stručni razgovori o neumornom Igoru Voriju, vođi Petru Metličiću, specifičnom izborniku Lini Červaru, zidu koji se predstavlja kao Daniel Narcisse ili neboderu poput Karola Bieleckog vodili su se u svim kutevima kafića, tržnica i ulica te su neodoljivo podsjećali na euforične trenutke koji su uglavnom rezervirani za nogomet. Tko se barem jednom nije upustio u diskusiju je li bolji genijalni Ivano Balić ili istukao-bi-i-medvjeda Nikola Karabatić?

Što je Hrvatskoj ostalo poslije Svjetskog prvenstva? Ostala nam je još jedna srebrna medalja, vrijedan dodatak bogatoj kolekciji, ostale su nam dvorane za koje je upitno bi li bile, i kada, izgrađene da nije bilo rukometa, ostaju nam debate kako ih sada koristiti i isplatiti, ostaju nam brojne usputne sitnice, ali ostaje nam i ono neprocjenjivo - doživljaj.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.03.2010. u 12:01
    Ok za Pakleni Portugal no ne osvaja se zlatna olimpijska medalja baš svaki dan - Atena 2004 - jel se sječa neko dočeka na trgu?
    Obrisan korisnik