Košarka

Kraj za dva velika favorita

Branimir Korać • nedjelja, 28.03.2010.
Kraj za dva velika favorita

Kentucky i Kansas State ušli su u regionalna finala kao favoriti i mnogi su ih vidjeli na Final Fouru, međutim doživjeli su šok. Kansas State je eliminirao Butler, a Kentucky je dobio lekciju od West Virginije...

Kansas State neće igrati na Final Fouru NCAA sezone. Provukli su se nakon dva produžetka protiv borbenog Xaviera u regionalno finale, ali tamo ih je dočekao izvrsni Butler i svladao ih 63:58. Odličan susret u kojem nije nedostajalo neizvjesnosti otišao je na kraju na stranu Bulldogsa.

Butler nije velika škola, ali ima sjajan košarkaški program posebno naglašen ovom talentiranom generacijom. Pobjedom nad Wildcatsima nastavili su niz od čak 24 pobjede i prepuni samopouzdanja odlaze na završni turnir. Posljednji poraz upisali su još 22. prosinca na gostovanju u Birminghamu kod University of Alabame.

Cijelim tijekom susreta Butler je bio u prednosti. Međutim u završnici susreta Kansas State je uspio oživjeti, tri minute prije kraja poravnali su na 54:54, no onda Butler radi seriju 9:0 i završava priču. Veliko slavlje i prvi Final Four u povijesti sveučilišta.

Gordon Hayward s 22 poena i devet skokova je pokazao zašto mu proriču veliku karijeru, a odmah uz bok mu je bio Shelvin Mack sa 16 poena i sedam skokova. Kod poraženih Denis Clemente je ubacio 18 poena.

West Virginia je dugo morala čekati da bi se pojavila na Final Fouru. Prije ove godine to im je uspjelo još tamo 1959. godine kada su u sastavu imali Jerryja Westa. Ovdje su imali iznimno tešku zadaću, morali su preskočiti prvog favorita za naslov pobjednika nakon što je Kansas ispao, Kentucky predvođen budućim NBA zvijezdama.

Uspjeli su, odigrali su sjajnu utakmicu, nisu posustali, a i Kentucky im je svesrdno pomagao. Momčad Johna Caliparija promašila je prvih 20 šuteva za tricu, do kraja susreta ispucali su 31 tricu, a pogodili svega četiri. Završnicu su odigrali bez svoje prve zvijezde Johna Walla koji je imao pet osobnih pogrešaka, a Mountaineersi su to znali naplatiti.

Da'Sean Butler možda nije imao briljantnu šutersku večer, ali s 18 poena predvodio je WVU dok je Joe Mazzulla dodao 17 poena. Kod Wildcatsa Wall je ubacio 19 poena uz osam skokova i pet dodavanja dok je 15 poena dodao DeMarcus Cousins.

NCAA, March Madness, Elite 8:

Istok, finale:
Kentucky (1) - West Virginia (2) 66:73

Zapad, finale:
Kansas State (2) - Butler (5) 56:63.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!