Rukomet

Hrvatice slavile u Makedoniji

Sportnet • srijeda, 31.03.2010.
Hrvatice slavile u Makedoniji

U trećem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo hrvatske su rukometašice svladale Makedonke, s kojima su do sad imale puno problema. S makedonskom izabranom vrstom naše predstavnice već u subotu igraju ponovni susret, i to u Čakovcu.

MAKEDONIJA - HRVATSKA 21:26 (12:13)

Skopje, SRC Kale, gledatelja 1500
suci: Aleš Veber i Damjan Janez Pangerc (oba Slovenija)
delegat: Živan Stakić (Srbija)

Makedonija: Robertina Mečevska 1, Cvetanka Srnjakovska, Alegra Oholanga Loki, Aleksandra Zdravevska 1, Dragica Kresoja 5, Nataša Mladenovska, Dušica Đorđievska, Magdalena Hoffmann Stojanović, Biljana Crvenkovska 4, Tanja Andrejeva (6+1), Dragana Pecevska 4, Elena Đorđievska 5, Daniela Noveska, Vesna Ackovska 1, izbornik: JOSIF PETKOVIĆ

Hrvatska: Jelena Grubišić (0+1), Miranda Tatari 4, Maja Kožnjak 2, Andrea Šerić 2, Ivana Petković, Anita Gaće, Nikica Pušić 4, Lidija Horvat 2, Kristina Franić 3, Andrea Penezić 4, Ivana Jelčić (9+1), Vesna Milanović-Litre, Aneta Peraica 5, Dina Havić, izbornik ZDRAVKO ZOVKO

Isključenja: Makedonija 8': E. Đorđievska 2'+2', Crvenkovska 2+2, ; Hrvatska 10': Penezić, Peraica, Franić, Šerić, Pušić
7m: Makedonija 5(3); Hrvatska 6(4)

TIJEK REZULTATA: 1. pol: 1:0, 1:1, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5, 3:6, 3:7, 4:7, 4:8, 5:8, 5:9, 6:9, 7:9, 7:10, 8:10, 8:11, 8:12, 9:12, 10:12, 11:12, 12:12, 12:13.
2. pol: 12:14, 13:14, 13:15, 14:15, 14:16, 14:17, 14:18, 15:18, 16:18, 16:19, 16:20, 17:20, 18:20, 18:21, 19:21, 19:22, 19:23, 19:24, 20:24, 20:25, 20:26, 21:26.

Shodno najavi, Zdravko Zovko na tribinama je ostavio mladu Riječanku Ivanu Vuković dok su Makedonke u zadnji tren ostale bez Mirjete Bajramovske, važne vanjske šuterice koja se ozlijedila na posljednjem treningu dan uoči susreta. Počelo je prilično nervozno s obje strane, brojnim promašajima i s nekoliko obrana vratarki. Hrvatska je otvorila s Grubišić na golu, Pušić i Gaće na krilima, bekovskom linijom Horvat-Tatari-Penezić te Milanović-Litre na pivotu. U obrani je kapetanicu Tatari mijenjala klupska suigračica Andrea Šerić.

Tek u 6. minuti Hrvatska je povela 2:1, najviše zahvaljujući odličnoj Andreji Penezić koja je postigla oba gola. Makedonke su teško pronalazile rješenja u napadu, Hrvatska obrana djelovala je čvrsto, nekoliko šuteva zapelo je u visokom bloku. Čvrsta obrana, ono što je Zovko najavljivao kao ključ pobjede donijela nam je prednost od četiri gola u 13. minuti.

Makedonski izbornik pokušavao je različitim obranama (5-1, 4-2) zaustaviti hrvatski napad, ali krajem 23. minute prednost je i dalje iznosila tri gola pa je morao zvati time-out. Rezultiralo je promjenom golmanice, ali na hrvatskoj strani. Grubišić je popustila s obranama pa je ušla Ivana Jelčić i odmah zaustavila prvi šut Makedonki. No, kraj poluvremena nije bio dobar. Veliku šansu za dostizanje rezultata domaće su rukometašice dobile u 28. minuti kada su isključenje zaradile najprije Penezić, a tridesetak sekundi poslije i Peraica. Makedonke to i koriste, izjednačuju na 12:12, a Aneta Peraica u posljednjim sekundama uoči odmora Hrvatskoj ipak donosi minimalnu prednost 13:12.

Drugi je dio počeo još nervoznije. Samo tri gola u prvih desetak minuta rezultat su brojnih pogrešaka obje ekipe, ali i nekoliko dobrih obrana vratarki na obje strane. Ipak, Hrvatska se uspijeva vratiti na +3 sredinom drugog dijela. "Krivci" za to su efikasan napad i obrana koja je omogućila Ivani Jelčić zaustavljanje nekoliko forsiranih šuteva. Kada je Andreja Penezić u 51. minuti zabila za 20:16, izgledalo je da će Hrvatska mirno privesti susret kraju.

No, isključenje Nikice Pušić donosi dva brza gola domaćim igračicama i prednost Hrvatske ubrzo se prepolovila. Ponovno zahvaljujući obranama Ivane Jelčić i preciznoj Aneti Peraici Hrvatska u posljednjih pet minuta ponovno ulazi s +4. Tu prednost djevojke više nisu ispuštale, čak su je i povećale pa Hrvatska zasluženo pobjeđuje u Makedoniji 26:21.

Hrvatska sada ima tri pobjede iz tri utakmice i za potvrdu plasmana na Europsko prvenstvo bit će dovoljna još jedna pobjeda iz preostale tri utakmice. Mogućnost za to bit će već u subotu kada ove dvije reprezentacije igraju ponovno u Čakovcu u sklopu 4. kola.

Nakon susreta svi u bili dobro raspoloženi:
Izbornik Zdravko Zovko: "Čestitao bih svojim djevojkama na pobjedi. Mislim da je presudilo što su Makedonke ostale bez nekoliko važnih igračica čije izostanke nisu uspjele nadoknaditi. Očekivao sam tešku utakmicu, takva je i bila. Pogodili smo s izborom igračica, a one su pokazale da su dobra ekipa. Upravo je ekipa dobila ovu utakmicu i to me posebno raduje. Odigrali smo čvrsto u obrani te u napadu imali puno više želje i motivacije u teškoj atmosferi. Sada nam preostaje pobijediti i u Čakovcu i tako već sad osigurati nastup na Europskom prvenstvu."

Miranda Tatari: "Kao što smo i očekivale, bila je ovo jako teška utakmica u paklenoj atmosferi. Pokazale smo da smo ekipa koja može i zna pobijediti i u ovakvim uvjetima. Svaka od cura je dala svoj maksimum, pobijedilo je zajedništvo na što sam ponosna."

Aneta Peraica: "Zadovoljna sam svojim nastupom, igrom i naravno pobjedom u teškoj atmosferi. Pokazale smo da smo sposobne napraviti dobar rezultat i da rastemo kao ekipa iz utakmice u utakmicu. Sad ćemo ih dobiti i u Čakovcu i ja pozivam sve navijače da nam dođu pomoći u tom cilju. Odužit ćemo im se dobrom i atraktivnom igrom i novom pobjedom."

Ivana Jelčić: "Očekivali smo tešku utakmicu, takva je i bila. Svaki put kad smo se odlijepile, dobile smo isključenje i one su nas uspjele stići. No na kraju smo pokazale da smo kvalitetnije i zasluženo smo pobijedile. Pohvalila bih obranu, naročito u drugom dijelu. Pokazale smo želju i htijenje i mislim da je to presudilo da nam se ne ponovi poraz protiv Makedonki kao što je bilo prije godinu i pol na Europskom prvenstvu."

Andrea Penezić: "Već dugo nisam dobila ovakvih batina. No unatoč svemu pokazale smo da smo ekipa, izdržale sve pritiske i na kraju zasluženo slavile. Mislim da će u Čakovcu u subotu biti puno lakše i uvjerljivije jer smo i ovdje pokazale da smo puno bolje od njih."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!