Ostali sportovi

Blamaže Penna i Silve

Ratko Martinović • nedjelja, 11.04.2010.
Blamaže Penna i Silve

UFC 112 u Abu Dhabiju je unatoč velikoj volji Dane Whitea i pomnoj pripremi prošao u jednom prilično nezavidnom tonu. Naime, tri glavne borbe večeri su u potpunosti razočarale, i to nezalaganjem i nepripremljenošću pojedinaca.

A sve je započelo vrlo dobro. Amerikanac filipinskog podrijetla, Mark Munoz, pokazao je veliko srce i želju te je na taj način svladao protivnika. Brazilac dos Anjos je protiv Britanca Etima dominirao u parteru pokazavši odlične tehnike. U predborbama odlični hrvač i veliki potencijal poluteške divizije, Phil Davis, postao je prvi borac koji je porazio Šveđanina Gustafssona i to gušenjem.

Nažalost, iskustva s glavnim borbama večeri nisu toliko dobra. Matt Hughes se sa lakoćom poigrao sa nekad odličnim borcem Renzom Graciem. Brazilac koji je harao početkom devedesetih kao da je ostao u prošlosti. Očajna, na trenutke i tragikomična fizička sprema, arhaičan način borbe i bolne grimase pri svakom primljenom udarcu zasigurno neće podići karizmu ovog borca na Bliskom istoku. Hughes je pak nizom low kickova, odličnim ručnim tehnikama i poštovanjem prema protivniku odaslao jasnu poruku u kojoj svima poručuje da se na njega još može ozbiljno računati.

Frank Edgar je tako nešto rezultatski i dokazao. Kontroverzna pobjeda na bodove protiv dosadašnjeg prvaka B.J. Penna mu je donijela željeni pojas uz upitnike nad glavama gotovo svih gledatelja. Statistički podaci nakon borbe su apsolutno na Pennovoj strani, počevši od točnih udaraca, udaraca u glavu pa do izbjegavanja rušenja. Edgar je impresionirao rijetko viđenom fizičkom spremom, dojam je da bi izdržao i desetak rundi. Udarci su mu bili točni, no dominacija nije bila potpuna pogotovo za naslov. Dojam je da su suci u podsvijesti imali sliku borbe između Machide i Shoguna te su "nagradili" vrlo slabu prezentaciju Penna koja nije niti blizu njegovog renomea i mogućnosti. Što je bio problem ne znamo a nije isključena niti nova neozbiljnost kod treninga ovog Amerikanca s Havaja.

Ukoliko smo od Penna očekivali mnogo više, što onda reći za Andersona Silvu? Prve tri runde su bile izazivanje pasivnog Maie na razmjenu udaraca i izrugivanje njegovom pristupu borbi. Četvrta i peta runda su također prošle u tom duhu, no sa suprotne strane. Nakon prvog primljenog udarca Silva je u potpunosti potonuo i pokazao je lice nedostojno tako kvalitetnog borca. Maia je u te dvije runde dao apsolutno sve od sebe te je imao priliku za pobjedu tijekom dvaju izmjena udaraca čime je potvrdio da je želja osnova svega i da lošiji borac uvijek ima šanse ukoliko je želi izboriti. Dana White je doslovno poludio nakon borbe, Silva je bio meta svih kritika i loše stvari iz ranijih borbi su se prelomile na njegovim leđima. Kakva mu je budućnost nije poznato no bilo bi bolje i njemu a i publici da se preseli u polutešku ili čak tešku diviziju gdje ne bi imao ovakvu nadmoć a i nitko mu ne bi dozvolio nonšalanciju u ringu. Sljedeći UFC 113 je na rasporedu 8. svibnja i donosi toliko priželjkivani revanš Machida - Rua, uz, nadajmo se, mnogo veći žar tijekom okršaja.

Rezultati:
MW POJAS Anderson Silva Vs. Demian Maia - BODOVI (Jednoglasno)
LW POJAS B.J. Penn Vs. Frank Edgar - BODOVI (Jednoglasno)
WW Matt Hughes Vs. Renzo Gracie - TKO 3R
LW Terry Etim Vs. Rafael dos Anjos - POLUGA 2R
MW Kendall Grove Vs. Mark Munoz - TKO 2R

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!