Ostali sportovi

OK Varaždin: Suđenje pristrano!

Ivana Strahija • četvrtak, 15.04.2010.
OK Varaždin: Suđenje pristrano!

Kao da hrvatska odbojka nema dovoljno muka, jučerašnji je susret u Zagrebu, gdje su se Mladost i Varaždin borili u polufinalu doigravanja za prvaka, još jednom dokazao kako se mučne situacije mogu učiniti još mučnijima.

PRIOPĆENJE

Iz OK Varaždina pristiglo je priopćenje vezano uz događaje na parketu u srijedu, prenosimo ga u cijelosti:
"Zbog izrazito pristranog suđenja domaćih linijskih sudaca na 1. utakmici 2. kola doigravanja između HAOK Mladost i OK Varaždin odigranoj u srijedu 14. travnja 2010. godine u Zagrebu, u obliku očitog i namjernog suđenja linijskih sudaca za domaću ekipu, trener prve ekipe OK Varaždina uklonio je igrače s terena kako bi spriječio daljnju eskalaciju nezadovoljstava vlastitih igrača usmjerenih ka linijskim sucima.
Time je spriječio i mogući direktni sukob, isključenja i suspenzije. Nakon zahtjeva trenera za odstranjenjem linijskih sudaca, kao uvjeta za nastavak utakmice, prvi sudac utakmice odbio je zahtjev trenera, te je prekinuo utakmicu.
Svakome tko želi, spremni smo dostaviti snimku utakmice na kojoj se vrlo lako može utvrditi očito namjerno i opetovano suđenje linijskih sudaca na štetu OK Varaždin."

Suđenje u svim sportovima najčešće jest predmet žučnih rasprava, ljute se tenisači, vaterpolisti, ljute se svi protiv kojih suci donesu odluku. No, nije neuobičajeno ni pristrano ili neobjektivno suđenje, neujednačen kriterij ili pak nedoraslost suca zadatku. Takve su situacije obilježile i neke od najvećih sportskih događaja, a prepričavaju se godinama.

I susret Mladosti i Varaždina prepričavat će se godinama, nakon što su Varaždinci otišli s terena u trećem setu. U priopćenju kojeg su poslali, Varaždinci kažu da su željeli izbjeći eskalaciju događaja. Bez obzira na to, interesiralo nas je, je li u duhu sporta da se napusti teren, ili je sportskije ostati i boriti se protiv svega?

"Nije sportski. Mladost je igrala bolje nego mi i možemo se samo nadati da ćemo im u petak u uzvratu bolje parirati. Ali, istina jest da je suđenje bilo očito zlonamjerno, linijski suci uzimali su lopte koje su bile pola metra ili metar van terena. Tražili smo da ih se makne, no to nije učinjeno", rekao je predsjednik OK Varaždina Ivica Đolonga.

Neslužbeno smo doznali da je povjerenik za natjecanje Josip Klein podnio prijavu protiv Varaždinaca. Prema Disciplinskom pravilniku, u članku 38. stoji:
1. Osnovna odbojkaška organizacija koja neopravdano izazove prekid utakmice kaznit će se zabranom nastupanja do 6 mjeseci ili novčanom kaznom do 2000 KB.
2. Igrač ili odbojkaški djelatnik čijom se krivicom izazove prekid utakmice kaznit će se zabranom igranja odnosno obavljanja djelatnosti do jedne godine ili zabranom igranja 6 do 12 utakmica, odnosno novčanom kaznom od 400 do 800 KB.
(jedan kazneni bod (KB) po pravilniku vrijedi sedam kuna)

Dok će se odlučivati o tome je li prekršen pravilnik i kolika je kazna za Varaždince, prva utakmica polufinala registrirana je s 3:0 (25:0, 25:0, 25:0) za Mladost.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!