Nogomet

Parreira zabrinut zbog nestandardnih

Ante Zovko • petak, 16.04.2010.
Parreira zabrinut zbog nestandardnih
Foto: EPA

Carlos Alberto Parreira ovog će ljeta kao izbornik predvoditi Južnoafričku Republiku na njezinom domaćem prvenstvu. Iskusni brazilski stručnjak u razgovoru za Fifinu službenu stranicu osvrnuo se na pripreme svoje vrste i podijelio svoja očekivanja od velikog natjecanja.

Nakon prošlogodišnjeg polufinala na Kupu konfederacija, južnoafrička javnost postala je gladna uspjeha na predstojećoj svjetskoj smotri. Izbornik Carlos Alberto Parreira zato mora odrađivati dvostruki posao prije otvaranja domaćeg natjecanja u kojem ih u skupini čekaju Francuska, Meksiko i Urugvaj.

Brazilac je nedavno boravio u domovini gdje se njegova reprezentacija spremala u trening-kampu. Nešto manje od dva mjeseca prije početka prvenstva Parreira je progovorio o dosadašnjem dijelu priprema. "Okupio sam momčad lokalnih igrača i to je polučilo pozitivne rezultate. Naravno, s druge strane, volio bih da sam imao i internacionalce. Nažalost, klubovi ih nisu pustili i ja tu ne mogu ništa. Moram raditi s onim što imam."

Neki od reprezentativaca u stranim klubovima nisu standardni u svojim momčadima. Izbornik priznaje zabrinutost: "To će uvijek biti izvor brige. Moj bi posao bio mnogo lakši kad bi konstantno bili u pogonu. Za Svjetsko prvenstvo trebate spremne igrače. Na primjer, Pienaar nije problem, odličan je u Engleskoj, ne mora raditi na svojoj spremi jer je standardan. U momčadi trebamo više igrača kao što je on."

S druge strane, Benni McCarthy se ove sezone muči s ozljedama i njegova je forma iznimno upitna. "Benni je vrlo važan za Južnu Afriku. On je kvalitetan strijelac koji je prirodni finišer. Njegova statistika govori sama za sebe. Razgovarao sam s njim i on zna što očekujem od njega. Za Svjetsko prvenstvo trebam spremnog i fokusiranog Bennija. On je institucija južnoafričkog nogometa i to ne možemo ignorirati", kaže brazilski stručnjak.

Parreira je do sada pet puta bio u izborničkoj ulozi na najvećoj nogometnoj pozornici. Šesti se nastup čini kao onaj u kojem osjeća najveći pritisak. "Rekao sam da neće biti lako, ali moramo se pokazati u dobrom svjetlu na ovom natjecanju, moramo promijeniti svoj mentalni sklop. Mnogo ljudi će reći da u tome nećemo uspjeti, ali ne moramo slušati svakoga tko ima mišljenje. Najvažnija je stvar koncentrirati se na naš prioritet, a to je proći grupnu fazu. Vjerujemo da to možemo ostvariti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!