Košarka

Banić i Markota bez finala

Vedran Babić • subota, 17.04.2010.
Banić i Markota bez finala
Foto: EPA

Po prvi put u povijesti neki njemački predstavnik će sudjelovati u finalu Eurokupa. Epilog je to polufinalnih okršaja Final Foura u Vitoriji-Gazteizu u kojima je prvo Neven Spahija sa svojom Valencijom bio bolji od Panelliniosa, da bi zatim Banić i Markota s Bilbaom izgubili od Albe i tako drugu godinu u nizu zapeli na posljednjoj prepreci prije finala.

Osmo izdanje Eurokupa zatvorit će u nedjelju Valencia i Alba. Na prvom Final Fouru u povijesti, koji se održava u pokrajini Baskiji odakle dolazi Bilbao, Valencia je s 92:80 porazila grčki Panellinios, dok je Alba utišala vojsku domaćih navijača i sa 77:70 izborila plasman u finale. Tako ćemo u završnici imati samo jednog predstavnika, a to je hrvatski trener Neven Spahija na klupi Valencije. Marko Banić i Damir Markota će se, pak, morati zadovoljiti dvobojem za treće mjesto.

Iako je njegov nastup bio dvojben zbog ozljede, Valencijin Francuz Nando De Colo stisnuo je zube i odigrao sjajnu partiju. Za samo 24 minute igre postigao je 20 koševa (pet trica) i bio najefikasniji igrač svoje momčadi. Predvođeni upravo De Colom, ali i Mattom Nielsenom u reketu (16 koševa, 6 skokova), Španjolci su slavili s 12 koševa prednosti, a tome mogu zahvaliti ponajviše fantastičnom šutu za tri poena (16/29).

Prijašnji pobjednici

2003. - Pamesa (Španjolska)
2004. - Hapoel Jeruzalem (Izrael)
2005. - Lietuvos Rytas (Litva)
2006. - Dynamo Moskva (Rusija)
2007. - Real Madrid (Španjolska)
2008. - Joventut (Španjolska)
2009. - Lietuvos Rytas (Litva)

Sredinom prve četvrtine Panellinios je vodio 15:10, no Valencia je serijom 18:7 u drugu dionicu ušla s prednošću od šest koševa. Novom serijom 8:0 prednost je narasla na 39:27, no sa sedam uzastopnih koševa Grci su se vratili na pet koševa minusa. Ipak, do kraja poluvremena Valencia je pojačala tempo i s nekoliko dalekometnih šuteva De Cola i Marinovića odjurila na 53:39. Iako se Panellinios u svom prvom europskom polufinalu u povijesti svojski trudio vratiti u igru, to mu nije pošlo za rukom. Prednost Valencije bila je jednostavno prevelika, a naš stručnjak na njezinoj klupi je preiskusan da bi dopustio preokret.

Osim već spomenutih De Cola i Nielsena, zapažene su uloge u pobjedi španjolskog predstavnika imali Thomas Kelati s 14 poena te Rafa Martinez i Kosta Perović s po 13. Na suprotnoj strani Devin Smith je ukrcao 29 koševa, no osim Rodericka Blakneya (15 koševa, 7 asistencija) nije imao raspoloženih suigrača.

U drugom polufinalu crnogorski stručnjak Luka Pavićević je sa svojom Albom ipak priredio svojevrsno iznenađenje protiv favoriziranog Bilbaa. Očekivalo se kako će Španjolci nošeni frenetičnom podrškom s tribina Fernando Buesa Arene osigurati pobjedu, no Nijemci su imali drukčije zamisli i tako je Bilbao ponovo "izvisio". Prošle godine u polufinalu zaustavio ih je Himki. Jedan od razloga ovog poraza možda leži u skromnoj partiji našeg Banića. Najbolji igrač Eurokupa postigao je samo četiri koša za 18 minuta igre, dok je njegov sunarodnjak Markota ostao bez koša za sedam minuta na parketu.

Nedjelja, 18. travnja

Utakmica za treće mjesto: Bilbao - Panellinios (18.15)

Finale: Alba - Valencia (21.00)

Nakon izjednačenih prvih deset minuta (18:18), Alba se na krilima svog najboljeg pojedinca Adama Chubba (27 koševa) odlijepila na plus devet (31:22), ali je na poluvremenu ta razlika smanjena na 35:30. Košem bivšeg igrača Reala Axela Hervellea Bilbao se u 27. minuti približio na 46:42, ali je njemački sastav uzvratio serijom 10:5 i poveo 56:47. U posljednjoj četvrtini Bilbao je dvaput stigao na minus četiri, da bi tricom Mumbrua smanjio na 67:64 dvije minute do kraja i potpuno zakomplicirao utakmicu.

Chubb je na suprotnoj strani izgubio loptu i potom napravio prekršaj, no Mumbru je promašio oba slobodna bacanja i pokazalo se da je to Španjolcima bio posljednji vlak za finale. McElroy je u sljedećem napadu pogodio tricu, a Mumbru je ponovno uprskao izgubivši loptu i Nijemci su polagano mogli početi slaviti prolaz u finale. Najbolji pojedinac Bilbaa bio je bivši igrač Cibone Chris Warren s 14 koševa i osam skokova, Jerome Moiso je dodao 12, a Hervelle deset.

Eurokup

polufinale

Valencia92:80Panellinios
Alba Berlin77:70Dominion Bilbao Basket

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurokup

polufinale

Valencia92:80Panellinios
Alba Berlin77:70Dominion Bilbao Basket

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!