Ostali sportovi

Kini oduzete olimpijske medalje!

Antonija Pavlić • četvrtak, 29.04.2010.
Kini oduzete olimpijske medalje!
Foto: Axel Heimken

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) oduzeo je brončanu medalju ženskoj gimnastičkoj ekipi Kine s Igara u Sidneyju 2000., budući da je jedna članica te momčadi imala samo 14 godina...

Međunarodni je olimpijski odbor konačno potvrdio rastuće sumnje o prijevari u kineskoj ženskoj gimnastičkoj ekipi na Igrama u Sidneyju 2000. godine i oduzeo im osvojene brončane medalje.

Ispod minimalne granice od 16 godina bila je, naime, Don Fangxia (14), a sve se otkrilo nakon što je netko u njezine papire za Igre u Pekingu 2008. "podmetnuo" drukčiji, pravi datum rođenja.

Gimnastička je federacija olimpijskog odbora Kinezima stoga poslala poruku "da što prije vrate brončane medalje", a naknadno će ih uručiti ekipi SAD-a, koja je natjecanje tada okončala na četvrtoj poziciji.

"Pravda je prevladala", prokomentirala je jedna od članica tadašnje američke ekipe Dominique Dawson. "Zaslužile smo brončanu medalju i sigurna sam da ćemo sve biti presretne. Nikada nisam očekivala da će mi nakon desetljeća čekanja ipak uručiti medalju i to možda čak poštom."

Predsjednik gimnastičkog saveza SAD-a zahvalio je svima koji su pomogli da se kontroverza raščisti. "Iznimno smo zahvalni MOO-u i gimnastičkoj organizaciji što su poduzeli su mjere koje su u najboljem interesu sporta. Još uvijek postoji vjera u poštenje", kazao je Steve Penny.

Sada se, međutim, postavlja pitanje hoće li se temeljitije provjeriti i dob gimnastičarki koje su nastupale u Pekingu, kada se također sumnjalo na kineske malverzacije i prijevare. MOO se tada nije htio zamjerati zemlji domaćinu OI, pa je ovlaš provjerio samo putovnice i rodne listove, čitavu situaciju ostavivši nedovoljno istraženom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!