Ostali sportovi

Vande Velde odustao, Vino u ružičastom

Maja Giljanović • ponedjeljak, 10.05.2010.
Vande Velde odustao, Vino u ružičastom
Foto: EPA

Weuter Weylandt pobjednik je dramatične treće etape Gira d'Italia. 224 kilometara od Amsterdama do Middelburga od najzvučnijih imena nije završio Christian Vande Velde koji je u sudaru s Bradleyjem Wiiginsom izvukao deblji kraj i odustao sa slomljenom ključnom kosti. Weylandt je slavio ispred Browna i Förstera, a jedan od brojnih padova usporio je i Cadela Evansa. Svjetski prvak se nije našao na tlu, ali je uletio u gužvu i dok se nije probio izgubio je 45 sekundi. Hrvatski biciklisti Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević osvojili su 35. i 57. mjesto.

224 kilometara dugačku posljednju etapu Gira d'Italia u Nizozemskoj ponovno je obilježio kaos, vjetar i više od pet sati u "sedlu" peloton su izmorili i fizički i psihički, a kao da to nije bilo dovoljno biciklisti su padali kao kruške.

Svjetski prvak i maglia rosa Cadel Evans nije pao, ali je 10 km prije cilja uletio u gužvu koju je izazvao pad četvorice iz Skyja i dok se nije probio izgubio je gotovo 45 sekundi za pobjednikom etape Wouterom Weylandtsom i u ukupnom poretku skliznuo na 24. mjesto 43 sekunde iza čovjeka u ružičastom Aleksandra Vinokurova.

Weylandtsu je trijumf u Middelburgu najveći uspjeh karijere, slavio je ispred Australca Graemea Browna (Rabobank) na drugom i Nijemca Roberta Förstera (Milram) na trećem mjestu i ublažio ljutnju menadžera Quick Stepa Patricka Lefevrea koji je 25-godišnjaka nedavno izložio kritikama i doveo u pitanje njegovu budućnost u ekipi.

Treći dan donio je i trećeg lidera, Vinokurov je osvojio 10. mjesto dovoljno za preuzimanje vodstva 51 stotinku ispred debitanta Australca Richieja Portea (Saxo Bank) i jednu sekundu ispred Britanca Davida Millara (Garmina). 36-godišnji lider Astane prvi je put na čelu velike utrke otkad je 2007. vodio na Dauphine Libere, a ubrzo je zaradio dvije godine suspenzije zbog dopinga.

Utrku je nakon sudara s Bradleyjem Wigginsom 30 km prije Middelburga napustio Christian Vande Velde (Garmin), Amerikanac je slomio ključnu kost, a hrvatski biciklisti Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević su izbjegli sve klopke i osvojili 35. i 57. mjesto.

23-godišnjak na Liquigasu je za Weylandtsom zakasnio 46 sekundi, 35-godišnjak na Acqua&Saponeu 3:24 minute, Kišerlovski je ukupno na 39. mjestu 1:29 minutu iza Vinokurova, a Miholjevića na 54. četiri minute i 22 sekunde iza vršnjaka iz Kazahstana.

U utorak biciklisti ne voze, drugi voze njih, avantura u Nizozemskoj je završila, sutra se putuje u Italiju. Poštedi li organizatore vulkanska prašina transfer će se obaviti avionom, u protivnom na stand-byu su luksuzni autobusi.

Četvrta etapa u srijedu od Savigliana do Cunea je 32,5 kilometara dugački ekipni kronometar, favoriti su prošlogodišnji najbolji u utrci protiv sata biciklisti Columbije ispred Skyja i Liquigasa.

Giro d'Italia, 3. etapa:
1.Weylandts (Belgija, Quick Step) 5h00:06
2.Brown (Australija, Rabobank) 0
3.Förster (Njemačka, Milram) 0
4.Hondo (Njemačka, Lampre) 0
5.Blythe (Velika Britanija, Omega) 0
...
35.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +46
...
57.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +3:24
...
196.Gaudin (Francuska, Bbox) +6:06

Ukupan poredak:
1.Vinokurov (Kazahstan, Astana) 10h07:18
2.Porte (Australija, Saxo Bank) 0
3.Millar (Velika Britanija, Garmin) +1
4.Nibali (Italija, Liquigas) +5
5.Sieberg (, Columbia) +7
...
39.KIŠERLOVSKI (Hrvatska, Liquigas) +1:29
...
54.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Acqua&Sapone) +4:22
...
196.Corti (Italija, Footon) +20:21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!